Ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και τυροκόμος πέμπτης γενιάς, που πρόσφατα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερου Άνδρα Βιοκαλλιεργητή, μας μιλά για τα ιδιαίτερα τυριά που παράγει και τις φυσικές μεθόδους που ακολουθεί στην εκτροφή των ζώων.

Ο Θωμάς Μόσχος μεγάλωσε μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, Χρίστο, μέσα στα χωράφια και στα ζώα, με τον παππού να δουλεύει σε τυροκομείο και τη μαμά να φτιάχνει τυριά από το γάλα των δικών τους ζώων. Οι δυο τους επέλεξαν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση ως πέμπτη γενιά κτηνοτρόφων. Γι’ αυτούς δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής και γι’ αυτό και μπορούν να το αντέξουν. Κι είναι όντως σκληρές οι συνθήκες όταν μιλάμε για εργασία 365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς ασφαλιστικά προνόμια, χωρίς κρατική στήριξη και τόσα άλλα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μόσχος. Αυτός είναι που ασχολείται κιόλας με την τυροκόμηση και ο άλλος με τη βελτίωση της υγείας του κοπαδιού – ο Χρίστος είναι κτηνίατρος. Παράγουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές που δίνουν στα ζώα τους και ελέγχουν τις συνθήκες της διαβίωσής τους, ώστε να μην προσβάλλονται από ασθένειες που σχετίζονται με αυτές.

Η ευρωπαϊκή διάκριση στα EU Organic Awards
Στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Θωμά Μόσχο. Η διάκρισή του ως ο Καλύτερος Άνδρας Παραγωγός Βιολογικών Προϊόντων στα EU Organic Awards. «Είναι μια σημαντική επιβράβευση της δουλειάς μας, που δεν την περίμενα», λέει γεμάτος χαρά. Ενας από τους λόγους που η Ε.Ε. ξεχώρισε τη φάρμα του Θωμά είναι το γεγονός ότι η κτηνοτροφική τους μονάδα βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από το τυροκομείο και το γάλα μόλις αρμεχθεί πηγαίνει αμέσως στο τυροκομείο δύο φορές την ημέρα. Εκεί φιλτράρεται χωρίς να χρειάζεται αναθέρμανση. «Επίσης, σημαντικό για την υποψηφιότητά μας ήταν οι καλές πρακτικές στην παραγωγή των ζωοτροφών μας και στη συνολική διαχείριση της φάρμας», προσθέτει. Ένα ακόμα πράγμα που μέτρησε είναι το γεγονός της εντοπιότητας. Το 80% της παραγωγής τους πηγαίνει σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων εντός της Καστοριάς.

Ένα μικρό ποσοστό φτάνει σε Δυτική Μακεδονία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ακόμη μικρότερο εκτός χώρας, σε Γερμανία και Δανία. Τον ρωτάω ποιο μπορεί να είναι το όφελος μιας τέτοιας διάκρισης. «Σίγουρα είναι μεγάλο. Αρχικά μας ωφέλησε στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η φάρμα μας και παράλληλα να ακουστεί στο εξωτερικό η Καστοριά ως πόλη, αλλά και η Ελλάδα.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι κατάφερε να ξεχωρίσει μια μικρή μονάδα με μόλις 11 άτομα προσωπικό, ανάμεσα σε υποψηφιότητες μεγάλων βιομηχανοποιημένων μονάδων με περισσότερα από 80 άτομα».

διαβάστε περισσότερα στο https://www.olivemagazine.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X