Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 21 Φεβρουαρίου 2024, η παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντας Παυλίδου “Η ιστορία των λιγνιτών της δυτικής Μακεδονίας (1925-1957) και ο Μικρασιάτης  Γεώργιος Ν. Παυλίδης”, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην Αθήνα. με την  υποστήριξη δύο ιστορικών Σωματείων, του Συνδέσμου Κεντρικιάδων και της Ενώσεως Σμυρναίων. Ομιλητές ήταν :

κ. Βλάσσης Αγτζίδης, ιστορικός
κ. Νικόλαος Ουζούνογλου,  Ομ Καθηγητής Ε.Μ.Π. Πρόεδρος ΟΙΟΜΚΩ
κ. Παντελής Καραλευθέρης, ειδ. στέλεχος ΔΕΗ, πρ. μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ, εκπρ.         Εργαζομένων
κ. Μιράντα Παυλίδου,  συγγραφέας

Η παρουσίαση και ο συντονισμός έγινε από την κ. Όλγα Χάρτμαν, πρόεδρο του Συνδέσμου Κεντρικιάδων. Ο επίλογος από τον κύριο Γεώργιο Αρχοντάκη, Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων.
Πέρα από τους αξιόλογους ομιλητές,  αξιολογότατο ήταν και το κοινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Σταύρος Γούλας, προϊστάμενος του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, Αγίας Παρασκευής, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου: Δημήτριος Καλιαμπάκος μεταλλειολόγος ΕΜΠ, Γεώργιος Παυλίδης. της Πληροφορικής του παν/μίου Πατρών,  Βασίλειος Σόγιακας της Χρηματοοικονομικής του Ιονίου παν/μίου. Ο Γεώργιος Γκέκας, μηχανικός πρώην δ/ντης του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, ο συνάδελφος του και συγγραφέας του βιβλίου “Το έργο της Πτολεμαΐδας ή η ιστορία της ΛΙΠΤΟΛ”, Αιμίλιος Μπούσιος και άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι, οι οποίοι συνέβαλαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.

Ο κος Ουζούνογλου προσέφερε δώρο-έκπληξη στην συγγραφέα. Μέσα από το Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης του Μητρώου Δικαιούχων Ανταλλαξίμων, αναζήτησε και παρέδωσε στην κα Παυλίδου την περιουσιακή κατάσταση, που είχε δηλώσει ο Γεώργιος Παυλίδης στις Φώκαιες, προκειμένου να αποζημιωθεί για την απώλεια της. Η περιουσία του εκτιμήθηκε: η μεν κινητή σε 426 Χρυσές λίρες Τουρκίας, η δε ακίνητη σε 399 Χρυσές λίρες Τουρκίας. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για την εποχή.
Ο καθηγητής Δημήτριος Καλιαμπάκος παρέδωσε στην συγγραφέα το βιβλίο  “Μεταλλωρύχοι Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη”, που  εξέδωσε η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Ακολούθησε δεξίωση με εκλεκτά εδέσματα, μεταξύ αυτών και τα αετουδάκια της Ενώσεως Σμυρναίων, με τον δικέφαλο αετό.

Ο Γεώργιος Παυλίδης γεννήθηκε στην ιωνική Φώκαια, εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σμύρνης.  Η καταγωγή του και τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής όρισαν την ιστορία της ζωής του:  Οι διώξεις και οι σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους, η προσφυγιά, ο  Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο   Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, το Αντάρτικο, ο Εμφύλιος, οι συνθήκες των μεταπολεμικών χρόνων.  Ανατροπές, νέες πατρίδες, αγώνας επιβίωσης, σκληρή δουλειά, έντονα συναισθήματα.  Η ζωή του Γεωργίου Παυλίδη ήταν ένα κοπιαστικό ταξίδι στην Ιστορία.

Σημαντικό μέρος όμως της ιστορίας της νέας του πατρίδας, της δυτικής Μακεδονίας,  το έγραψε ο ίδιος.  Με την ευφυΐα του, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το πείσμα, τη γενναιότητα, την καλοσύνη του.  Κυρίως όμως επειδή είχε όραμα:   Όταν ανακάλυψε τον λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, οραματίστηκε την Ελλάδα που θα εισερχόταν στην εποχή της ενέργειας και της εκβιομηχάνισης. Το 1925, ίδρυσε το πρώτο λιγνιτωρυχείο της περιοχής Εορδαίας.  Το 1938, η δυναμικότητα  των κοιτασμάτων υπολογίστηκε σε 6 δισεκατομμύρια τόνους λιγνίτη.  Ο Παυλίδης υπήρξε ο προπομπός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Η συγγραφέας παραδίδει στον μελετητή και τον αναγνώστη μία άρτια μελέτη.  Η συστηματική έρευνα και η εξαιρετική ιστορική μεθοδολογία, που ακολούθησε, διαμόρφωσαν ένα αποτέλεσμα βασισμένο σε πλήρη τεκμηρίωση.  Σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, αξιοποιεί έγγραφα της εποχής και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
***

Η Μιράντα Παυλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα.  Ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού στον Χρηματοοικονομικό & Διατραπεζικό τομέα, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Προλογικό σημείωμα : Βλάσης Αγτζίδης
Επιμέλεια-Διόρθωση:  Κία Σακελλαρίδου
Σελιδοποίηση:  Σωτήρης Παπαδήμας
ISBN: 978-618-00-4573-1.
Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Ινφογνώμων»
και την συγγραφέα:  [email protected]   &   6971745159

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X