Κάθεται σιγά σιγά η σκόνη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ για την αύξηση στην τιμή θερμικής ενέργειας που θα επιβληθεί στους καταναλωτές. Ωστόσο αξίζει να δει κανείς, ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την επιχείρησης, εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση. Το επόμενο βήμα, είναι να εισαχθεί η απόφαση της ΔΕΤΗΠ προς συζήτηση και έγκριση, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Εορδαίας. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι ευρύτερο όργανο, και στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.

Αυτό που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, είναι το αν θα ληφθεί αυτή η απόφαση πριν ή μετά το τέλος της θητείας που τελειώνει σε 10 μέρες. Αν και στην περίπτωση του Δήμου Εορδαίας, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς δεν υπάρχει αλλαγή διοίκησης, και δεν αναμένεται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στην τελική απόφαση λόγω αλλαγής της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνει σαφές πως ο βασικός λόγος της λήψης της απόφασης της αύξησης της τιμής της θερμικής κιλοβατώρας από τους ΑΗΣ. Ο λόγος αυτός είναι η αυξημένη τιμή που θα αγοράζει η ΔΕΤΗΠ ενέργεια από τη ΔΕΗ μέσω της 5ης Μονάδας από την επόμενη θερμαντική περίοδο (2024-2025), σε σχέση με την τιμή που αγόραζε ενέργεια προ του 2020 (μέσω του ΑΗΣ Καρδιάς).

Τα νέα δεδομένα με τις τιμές δικαιωμάτων στα ορυκτά καύσιμα και ειδικά στο λιγνίτη, αλλάζουν τελείως το καθεστώς στην αγορά ενέργειας συνολικά, αλλά και ειδικά στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα τηλεθέρμανσης. Άλλωστε, είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος που αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα και η ίδια η ΔΕΤΗΠ με την ανακοίνωση της, που συγκεκριμένα λέει: “Το κόστος προμήθειας της θερμικής ενέργειας ανά τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας, θα ανέλθει το επόμενο έτος στα 25,50 €/MWhth, από την μέση τιμή των 8,50 €/MWhth των ετών 2013-2021, παρουσιάζοντας αύξηση 200%, επιβαρύνοντας την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 17 €/MWhth.”

Τώρα, για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της ΔΕΤΗΠ που προέκυψαν λόγω του υπέρογκου κόστους ενέργειας κατά την περίοδο χρήσης των ηλεκτρολεβήτων, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν φαίνεται να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την απόφαση για την αύξηση των τελευταίων ημερών. Οι υποχρεώσεις αυτές αποτελούν εκκρεμότητα και αναμένεται να ρυθμιστούν σε επόμενη φάση, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διετής διαπραγμάτευση ΔΕΤΗΠ & ΔΕΗ, και συνεπώς δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από τους ηλεκτρολέβητες της ΔΕΗ. Και δεύτερον, γιατί η επιβάρυνση που προέκυψε από τις εκρηκτικές αυξήσεις των τελευταίων δύο ετών, είναι τόσο μεγάλη που μόνο με πολιτική λύση μπορεί να διευθετηθεί. Άλλωστε, υπάρχει ψηφισμένος νόμος (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) που ορίζει πως το επιπλέον κόστος που θα προκύψει στο μεσοδιάστημα θα το αναλάβει η Πολιτεία. Ωστόσο δεν υπάρχει ψηφισμένο συγκεκριμένο ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών για αυτό το σκοπό, συνεπώς εναπόκειται στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X