Την επιβεβαίωση των όσων και ο «Π» μετέφερε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή για την κυβέρνηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης έχει τελειώσει, έκανε ο Πρόεδρος της Ακρινής, Γιώργος Αντωνιάδης, μεταφέροντας τα όσα ανέφερε ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα.

Κατά τη διαδικασία ενημέρωσης η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Ακρινή, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη και του Δημάρχου Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη, ξεκαθαρίστηκε πως για την κυβέρνηση υπάρχει μόνο το σχέδιο του «πράσινου χωριού» και σε αυτό θα πέσει όλο το βάρος το επόμενο διάστημα.

Παράλληλά ο Πρόεδρος της Ακρινής, υποστήριξε πως ο Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις Δήμου και Περιφέρειας προκειμένου να ωριμάσουν μελέτες.

Για ένα νέο κύκλο κοινής προσπάθειας που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έκανε λόγο ο Γιώργος Αμανατίδης και τόνισε πως στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Δήμαρχο στην Αθήνα, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

«Όλοι να επιταχύνουμε τις ενέργειες μας, εμείς θα έχουμε συντονιστικό ρόλο και συνεργασία με διάφορα Υπουργεία. Το ζήτημα είναι σύνθετο γιατί θα πάρει λεφτά από διάφορα ταμεία».

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου, δίνοντας και κάποιες πληροφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Για το φωτοβολταϊκό των 30Mhw και την ενεργειακή κοινότητα, φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα σταλεί το ΑΦΜ που ζήτησε ο Υπουργός, ενώ ίσως να γίνουν δύο ενεργειακές κοινότητες αν χρειαστεί.

Σε όλα τα σπίτια θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη στέγη δυναμικότητας 8khw, ενώ όλα τα κτίρια θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Αναβάθμιση υποδομών, διαρκής κατάρτιση των κατοίκων, τοπικός μηχανισμός κατάρτισης, κέντρο επιχειρηματικότητας, δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου και αναβάθμιση του δρόμο Ε-35 είναι μόνο μερικές από τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για το αρδευτικό των Μπουτζακίων, έργο για το οποίο υπάρχει φάκελος και είναι σημαντικό για την περιοχή.

Για όλα τα παραπάνω θα υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης και συντονισμού

Μηχανισμός παρακολούθησης και συντονισμού για ότι συμφωνήσαμε.

«Θέλουμε το χωριό να γίνει όπως στις Αχάρνες, εκτιμώ και θέλω το χωριό έτσι ακριβώς να είναι, πράσινο σε πολλά θέματα. Οι καθυστερήσεις αφορούν το προηγούμενο διάστημα», επεσήμανε ο Γιώργος Αμανατίδης.

«Σήμερα ήρθαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ,να συζητήσουμε και να βάλουμε τους προβληματισμούς μας. Το δημοψήφισμα έχει γίνει εδώ και 15 μήνες, θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα; Ήρθαμε να επικαιροποιήσουμε όλο αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα», τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ενώ ζήτησε να μην υπάρχει διχασμός στην κοινωνία της Ακρινής.

 

Να μη χαθούν άλλα 15 χρόνια ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, προσθέτοντας πως δεν ωφελεί να ρίχνουμε ευθύνες στους προηγούμενους.

«Γιατί να σας εμπιστευτούμε; Λέγατε ότι δεν ισχύει ο νόμος. Μας λέγατε ψέματα, καταργήσατε το νόμο», είπε απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πουτακίδης.

Να μη χαθεί άλλη ευκαιρία για την Ακρινή, για να μη χαθεί το χωριό εντελώς, πρόσθεσε ο πρώην τοπικός σύμβουλος Ακρινής, Μπάμπης Πουτογλίδης.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X