Σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλύψει τα κενά σε δημόσια νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο υγείας, υιοθετήθηκε η άποψη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα πρέπει να γίνει επίταξη ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στις περιοχές που κρίνονται άγονες, αφού έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε προχωρήσει ήδη στη σχετική προειδοποίηση προς τον ιατρικό κόσμο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς, αφού σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη όπως ήταν η περίοδος της πανδημίας.

Πάντως στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει επίταξη σε περίπου δύο βδομάδες, λένε οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, χωρίς μάλιστα όπως φαίνεται να χρειάζεται υπουργική απόφαση καθώς θα αξιοποιηθεί ο νόμος Πλεύρη που προέβλεπε ότι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να επιστρατευτούν και ιδιώτες γιατροί.

Επίσης όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr δίνεται αυτό το περιθώριο ώστε να προετοιμαστούν και οι υπηρεσίες για το πώς θα ενεργοποιήσουν τους ιδιώτες γιατρούς, λύνοντας ταυτόχρονα και τις τελευταίες νομικές λεπτομέρειες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται αποφασισμένος να υποχρεώσει τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που εργάζονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία, να εργασθούν και να εφημερεύσουν στο ΕΣΥ, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Η επίταξη θα αποφευχθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους να πείσουν γιατρούς για να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή: https://www.ethnos.gr

X