Ερχονται προσλήψεις express μέσω κινητού

έσω εφαρμογής στο κινητό, με fast track διαδικασίες, θα μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό, ειδικά σε έκτακτες περιπτώσεις όπως είναι οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα, όταν παρουσιαστούν αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης πελατών στην εστίαση, τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Η σχετική διάταξη, που αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – το οποίο θα στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας – θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό, να προσλαμβάνουν άμεσα έναν εργαζόμενο, ο οποίος θα κάνει αυτόματα αποδεκτή την πρόσληψη, ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία θα ελέγχεται από το σύστημα «Εργάνη».

Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα, για την έναρξη της απασχόλησης του εργαζομένου, απαιτείται η αναγγελία της πρόσληψής του στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εν λόγω εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», καθώς και η αποδοχή της πρόσληψης από τον εργαζόμενο.

Οι εργοδοτικοί φορείς της εστίασης είχαν πολλές φορές στο παρελθόν υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο για απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς το Σαββατοκύριακο είναι δύσκολο να βρουν το λογιστή να προωθήσει τη διαδικασία πρόσληψης και να ανταποκριθούν στη γραφειοκρατία – έγχαρτη και ψηφιακή – την ώρα που «καίγονται» για επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες ανάγκες.

Η νέα διαδικασία
Η fast track διαδικασία, που έρχεται ως απάντηση στο αίτημα των εργοδοτικών φορέων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση του χρόνου, την ελάφρυνση των λογιστηρίων και των επιχειρήσεων από επιπλέον γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. Μάλιστα, η δυνατότητα πραγματοποίησης άμεσων προσλήψεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα ωφελήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός των τυπικών εργάσιμων ημερών και ωρών, όπως αυτές στους κλάδους της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού, όπου η ανάγκη για προσωπικό μπορεί να προκύψει απρόβλεπτα.

Προϋπόθεση, είναι σαφώς η δήλωση της πρόσληψης στο «Εργάνη», γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες ομολογούν ότι αναγκάζονται να παρανομήσουν, προτιμώντας τη μαύρη εργασία από την «οδύσσεια» της γραφειοκρατίας.

Η ψηφιακή κάρτας εργασίας
Το μέτρο θα συνδυαστεί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση από την 1η Μαρτίου 2025, μέσω της οποίας θα ελέγχεται το πραγματικό ωράριο εργασίας, με στόχο την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση του χρόνου εργασίας με ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε αμοιβές, ωράρια και συμβάσεις απασχόλησης. Με την ψηφιακή κάρτα, κάθε αμοιβή θα δηλώνεται υποχρεωτικά στο σύστημα Εργάνη και θα ελέγχεται απευθείας από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, που πρωτοεφαρμόστηκε η ψηφιακή κάρτα, αποκαλύφθηκαν αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες σε ποσοστό άνω του 60%.

Πάντως, από το Σεπτέμβριο του 2024, που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους εν λόγω κλάδους μέχρι και τον Δεκέμβριο, στο μέτρο είχαν ανταποκριθεί περίπου 2.500 επιχειρήσεις (5% του συνόλου). Αναφερόμενο, το υπουργείο Εργασίας στη μειωμένη ανταπόκριση, δηλώνει ότι θα ξεκινήσει web σεμινάρια, ώστε να καλύψει όλες τις απορίες των εργοδοτών, καθώς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Η «ευέλικτη» προσέλευση
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, μελετάται να δοθεί και επιπλέον χρόνος για την προσέλευση και την αποχώρηση του εργαζόμενου. Δηλαδή, εξετάζεται η «ευέλικτη» προσέλευση στους χώρους εργασίας, πέραν των 30 λεπτών, που έχουν κατοχυρωθεί ως χρόνος προετοιμασίας στη βιομηχανία, που δε θεωρείται χρόνος εργασίας.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθούν δύο δεκάλεπτα, που ονομάζονται «κοινής λογικής», και στους υπόλοιπους κλάδους, ένα για την προσέλευση και ένα για την αποχώρηση.

Σε γενικές γραμμές, η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη εφαρμόζεται σε 750.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση, ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει περίπου τους 1.500.000.

Πηγή: https://www.imerisia.gr

“Βούλιαξε” από κόσμο η Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας στην κοινή Εκδήλωση των 11 Πολιτιστικών Συλλόγων Εορδαίας! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Αξέχαστη θα μείνει η φετινή Τσικνοπέμπτη στους μικρούς και μεγάλους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, που συμμετείχαν στην κοινή εορταστική Εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν οι 11 Πολιτιστικοί

Read More »
X