Αρκετοί είναι εκείνοι που συχνά αναβοσβήνουν τα φώτα τους για να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους οδηγούς για κάποιο μπλόκο της αστυνομίας ή για κάμερες ταχύτητας, ωστόσο η συγκεκριμένη πράξη «αλληλεγγύης» ενδέχεται να τους δημιουργήσει προβλήματα.
Παρόλο που η ομαδικότητα συνήθως δεν μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες, μία συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης μεταξύ ορισμένων οδηγών στη χώρα μας ενδέχεται να τους βάλει σε μπελάδες.
Αναφερόμαστε φυσικά στο σινιάλο με τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) που κάνουν πολλές φορές οι οδηγοί, ώστε να ενημερώσουν τα υπόλοιπα διερχόμενα αυτοκίνητα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα είτε για την ύπαρξη μπλόκου της αστυνομίας ή κάμερας ταχύτητας, είτε για ένα ατύχημα που έχει σημειωθεί στα επόμενα μέτρα.
Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηθική, μιας και μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τους μπελάδες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως ειτρέπεται και από τον νόμο.
Διότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται στους οδηγούς κατά τη συνάντηση με όχημα που κινείται στο αντίθετο ρεύμα, να ανάψουν και να σβήσουν τα φώτα ή η εναλλαγή της χρήσης τους για μικρά χρονικά διαστήματα. Το πρόστιμο εάν σας εντοπίσουν να «παίζετε» τα φώτα στους άλλους οδηγούς είναι 80 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται επαρκώς μέσα σε κατοικημένες περιοχές, επαρκώς και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων.
Παράλληλα, όταν τα φώτα είναι αναμμένα, η λειτουργία τους πρέπει να ρυθμίζεται κατά τρόπο ώστε να μην θαμπώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς.