Ένα πρωτοφανές φαινόμενο καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.
Παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τον Αύγουστο να θεωρείται παραδοσιακά ο μήνας που επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες για τις διακοπές τους, αντί η κίνηση να είναι αυξημένη προς τις παραθαλάσσιες περιοχές, έχει αυξηθεί θεαματικά προς τα όρη και τα βουνά!
***
Η αρχική εκτίμηση ήταν πως αυτό οφείλεται στο ότι οι Έλληνες, παραδοσιακά επίσης, κάθε καλοκαίρι κατευθύνονται προς τα διάφορα χωριά του τόπου μας όπου διεξάγονται τα πατροπαράδοτα πανηγύρια.
Ωστόσο, πολύ σύντομα έγινε αντιληπτό ότι αυτό δεν ευσταθεί καθώς η αύξηση της κίνησης σημειώνεται πάντα λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο και κορυφώνεται τις μέρες εκείνες.
Και πάλι, αυξάνεται μεν, αλλά όχι στα ποσοστά που παρατηρείται τις μέρες αυτές και ειδικά από τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και έπειτα.
Γι’ αυτό, τέθηκε το εύλογο ερώτημα.
Μήπως συνέβη κάτι άλλο και οι Έλληνες παίρνουν τα όρη και τα άγρια βουνά;
***
Μετά από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα αποδείχτηκε πως η μετακίνηση αυτή προς τους ορεινούς όγκους οφείλεται στο ότι μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων απ’ όσους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές φέτος (σ. σ. μια δυνατότητα την οποία, δυστυχώς, δεν έχουν όλοι καθώς σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, ένας στους δύο καταναλωτές δήλωσε ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024) αποφάσισε ν΄ ακολουθήσει το δρόμο που υπέδειξε ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Άρης Πορτοσάλτε!
Ο οποίος κ. Πορτοσάλτε μιλώντας στις 19 Ιουλίου 2024 στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ανέφερε πως «Τα μπάνια του λαού δεν μπορούν να γίνονται μόνο από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Αυτό προσπαθώ να πω καιρό τώρα… Έτσι όπως πάμε, αν θέλουμε τουρισμό και ο τουρισμός να μας φέρνει 20+ δισ. ευρώ στον τόπο, είναι γεγονός ότι εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου θα υποχωρούμε έναντι των (σ.σ. τουριστών). Διότι δεν χωράμε».
***
Μόλις έγινε γνωστή η άποψη του έγκριτου δημοσιογράφου υπήρξε αρχικά ένα μούδιασμα καθώς όλοι κατάλαβαν όχι μόνο το πόσο δίκιο είχε αλλά και ότι ήταν ο μοναδικός σ’ αυτή τη χώρα που εντόπισε ένα πραγματικό και υπαρκτό πρόβλημα που θα έπρεπε οπωσδήποτε να λυθεί.
Και το πρόβλημα αυτό είναι πως χάνουμε τουρίστες οι οποίοι θα έρχονταν στη χώρα μας και θα άφηναν τα ωραία τους χρήματα αν φυσικά έβρισκαν χώρο για να μπορέσουν να ξαπλώσουν στις παραλίες μας, οι οποίες είναι, συνήθως, κατειλημμένες από τους Έλληνες!
***
Ο κ. Πορτοσάλτε δε, όχι μόνο εντόπισε το πρόβλημα αλλά κατάφερε να υπολογίσει και το ποσό που χάνουμε εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει στο 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, μιλάμε για πολλά χρήματα!
***
Έτσι, λειτούργησε το κλασικό και πολυθρύλητο ελληνικό φιλότιμο και πολλοί απ’ όσους βρίσκονταν στις παραλίες ή ετοιμάζονταν να κινηθούν προς αυτές, αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία και να στραφούν προς τα αθάνατα και πολυτραγουδισμένα ελληνικά βουνά.
***
Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική κυβέρνηση που όλα τα παρακολουθεί στενά, και ιδιαίτερα από το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού.
Υπήρξε μάλιστα και αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας (σ. σ. χρησιμοποιούμε το επίθετο «αρμόδιος», διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα υπάρχει και είναι κατοχυρωμένη και η έννοια του «αναρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα») που έκανε το εξής χαρακτηριστικό σχόλιο: «Κοίτα να δεις! Ό,τι δεν καταφέραμε να πετύχουμε εμείς με την ακρίβεια, αφού ακόμα και έτσι το 50% των Ελλήνων θα κάνει διακοπές φέτος, το πέτυχε ο Πορτοσάλτε με μια δήλωση του!»
Όπως ήταν φυσικό και επόμενο έπεσε αμέσως η ιδέα το «σχέδιο Πορτοσάλτε», όπως τιμητικά θα αποκαλείται πλέον, να υιοθετηθεί πάραυτα και να αποτελέσει επίσημη κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό.
Μια πολιτική που, σε γενικές γραμμές, θα προβλέπει την αντιστροφή των τουριστικών περιόδων στην Ελλάδα.
Δηλαδή, θα υπάρχει η προτροπή και θα δοθούν κίνητρα προς τους Έλληνες πολίτες έτσι ώστε το χειμώνα να κάνουν τις διακοπές τους στη θάλασσα, όπου θα μπορούν να απλώνουν χωρίς τύψεις τα κορμιά τους στις παραλίες, και το καλοκαίρι να παίρνουν τα βουνά!
***
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που επεξεργάζονται το «σχέδιο Πορτοσάλτε» εκτιμούν πως έτσι ίσως πετύχουν έναν άλλο μεγάλο στόχο.
Την επιστροφή ενός μέρους του πληθυσμού από τις πόλεις στα χωριά, αφού θα διαπιστώσουν πως εκεί η ζωή είναι σίγουρα φθηνότερη και εξακολουθεί να μπορεί να ζει κάποιος ευκολότερα, ειδικά μάλιστα αν αρχίσει να καλλιεργεί και να παράγει και τα δικά του ζαρζαβατικά στον κήπο του.

X