Επίδομα μητρότητας: Τι αλλάζει την τελευταία στιγμή – Ποια επιπλέον ταμεία εντάσσονται

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη άλλαξε την τελευταία στιγμή και θα ενταχθούν και ασφαλισμένες άλλων ταμείων, όπως ΕΔΟΕΑΠ, π. ΤΑΥΤΕΚΩ, π. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και έμμισθες δικηγόροι.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων γυναικών.

Αναλυτικότερα την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές μητέρες, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση κανόνων που είχε ξεκινήσει με την εξίσωση μισθωτών μητέρων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Με την επέκταση του δικαιώματος ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη τετραετία, με την επέκταση του 9μηνου στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον έτερο γονέα.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, καθώς η μητέρα μπορεί να του μεταβιβάσει έως επτά μήνες το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους €780 (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.

Συνεπώς, το ύψος της παροχής θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι ίσο με τον κατώτατο μισθό που για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα, για συνολικά 9 μήνες και με δυνατότητα μερικής μεταβίβασής του και στον πατέρα (για 7 μήνες). Καθ’ όλο αυτό το διάστημα θα παρέχεται και ασφαλιστική κάλυψη στη μητέρα.

Επιπλέον, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα λαμβάνουν και οι μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες έως σήμερα αποκλείονταν λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους όπως ασφαλισμένες π. ΤΑΥΤΕΚΩ, έμμισθες ασφαλισμένες π. ΕΤΑΑ, έμμισθες δικηγόροι, ασφαλισμένες ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Θα το παίρνουν δηλαδή όλες οι μισθωτές μητέρες του ΕΦΚΑ είτε έχουν ασφάλιση στο πρώην ΙΚΑ ή σε ταμείο που εντάχθηκε ή συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ και κατ’ επέκταση στον ΕΦΚΑ.

Όπως ορίζει η διάταξη “καταβάλλεται το επίδομα μητρότητας εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.

Ο χρόνος ασφάλισης, που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ή στον οικείο φορέα ασφάλισης ασθένειας”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέσω της εν λόγω διάταξης ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν ήδη το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ – ίσο με τον κατώτατο μισθό – για εννέα μήνες, ενώ ανάλογη παροχή λαμβάνουν και οι μισθωτές του δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, με τον νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η παρούσα ρύθμιση αποσκοπεί στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιεί συνολικά η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας, όπως είναι, για παράδειγμα, το επίδομα γέννησης, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» κλπ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προστασία της μητρότητας και η συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σε ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις.

Πηγή: Dnews.gr

Έλληνας που ζει στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο… 4 κιλά και τρελαίνει τους Βρετανούς

Μετανάστευσε από την Κεφαλονιά στο Λονδίνο πριν από επτά χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Παρά τις δυσκολίες κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, ένα σουβλατζίδικο/γυράδικο και σε μικρό

Read More »

Το «σινιάκι» της Φλώρινας ή αλλιώς «ομίχλη ακτινοβολίας» – Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο (Βίντεο)

Η παγωμένη ομίχλη που μπορεί να διαρκέσει μέρες και να εμποδίσει την ηλικιακή ακτινοβολία να ζεστάνει το έδαφος, έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «σινιάκι» στη Φλώρινα, το οποίο

Read More »

Εκδήλωση κοπής Βασιλόπιτας πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομάνου (Φωτογραφίες)

Την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομάνου, το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη καφετέρια Splendor. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος

Read More »
X