Στις 3 Δεκεμβρίου 2023, η πόλη του Αμυνταίου φωτίστηκε από τη φλόγα της παράδοσης και της εορταστικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας.

Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα

Λίγο μετά τις 19:00, η φωτιά του Δήμου Αμυνταίου άναψε στην αλάνα (έξοδος Αμυνταίου -Φλώρινας), για να τιμήσει το εθιμολογικό δρώμενο «Τσίρι Βάρβαρα». Οι παραδοσιακοί ρυθμοί της μουσικής μπάντας πλαισίωσαν την εκδήλωση, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου πρόσφερε στους παρευρισκόμενους τοπικό κρασί, φασολάδα και λουκουμάδες.

Πολλοί σύλλογοι έδωσαν το παρών στο γεγονός, συμβάλλοντας στη εορταστική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. Ειδικότερα, οι Ελπίδες Αμυνταίου Handball, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας Αμυνταίου», η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων, ο Σύλλογος Γυναικών Φιλώτα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα, ο Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου ενίσχυσαν το γιορτινό πνεύμα της βραδιάς προσφέροντας τοπικές λιχουδιές στον κόσμο, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν διάφορους παραδοσιακούς χορούς. Η φωτιά στο παλιό Αμύνταιο άναψε τα μεσάνυχτα, αναβιώνοντας μια διαχρονική παράδοση που έχει ριζώσει βαθιά στην τοπική ιστορία.

Ο Δήμος Αμυνταίου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν, καθώς και προς τον πολυάριθμο κόσμο που δημιούργησε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023, στις 18.00, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο Μεγάλος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Βεγόρας. Η τελετή συμπεριλάμβανε Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα χοροταστούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Σωτήριος Βόσδου, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι και αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Στις 19.00 της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου 2023, ο Σύλλογος Θρακιωτών «Ο Φιλώτας» πραγματοποίησε ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Τα μέλη του συλλόγου προσέφεραν στους παρευρισκόμενους διάφορα εδέσματα και το παραδοσιακό θρακιώτικο γλύκισμα «Βαρβαρίτσα». Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε έναν εορταστικό σύνδεσμο με την παράδοση και την ιστορία της περιοχής.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X