Ερωτηματικά σχετικά με το τι θα γίνει με το θέμα της καταβολής χρηματικού ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις μέχρι τον Οκτώβριο από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας προς τη ΔΕΤΗΠ, έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας προς τη δημοτική αρχή, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης.

Πρόκειται για μέρος ποσού που επιζητάει η ΔΕΗ από τη ΔΕΤΗΠ και αφορά σε χρέη που η ΔΕΗ εγκαλεί (μέσω εξωδίκων) τη δημοτική επιχείρηση να καταβάλει, για τη λειτουργία των ηλεκτρολέβητων που παρέχουν τηλεθέρμανση στην πόλη. Μάλιστα όπως τόνισε στο σώμα ο Πέτρος Ταταρίδης από τη ΛΑ.ΣΥ., η ΔΕΗ απαιτεί με εξώδικο 92 εκ. ευρώ από τη ΔΕΤΗΠ και ορίστηκε μέχρι τέλη Οκτωβρίου να καταβληθούν 5 εκ. ευρώ σε δύο δόσεις, ως που και να βγουν από το δικαστήριο οι οριστικές αποφάσεις. Το δικαστήριο έκανε δεκτή, ωστόσο, την αίτηση της επιχείρησης να μην απενεργοποιηθεί ο μετρητής φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά στη λειτουργία της ΔΕΤΗΠ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ Τάκης Καρακασίδης, απάντησε, αρχικά, πως σε ό,τι αφορά στο αν υπάρχει συμφωνία «πακέτο» με τους τρεις δήμους που κάνουν χρήση Τ/Θ πως συμφωνία πακέτο δεν υπάρχει, ενώ κλήθηκε να απαντήσει στο εάν και κατά πόσο η ΔΕΤΗΠ κινδυνεύει και πως το ποσό θα αποπληρωθεί.

Για την ιστορία της υπόθεσης, η ΔΕΗ έκανε τόσο εξώδικο (τον Ιούνιο) όσο και ασφαλιστικά μέτρα, σκληραίνοντας τη στάση της και εκδηλώνοντας την πρόθεσή της αν δεν καταβαλώταν το ποσό ως τις 11/7 πως θα προχωρούσε σε παύση παροχής ρεύματος.  Η ΔΕΤΗΠ να απαντάει με δικό της εξώδικο και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάστηκαν την Πέμπτη και εκεί ορίζεται πως πρέπει στις 20/8 και τον Οκτώβριο πρέπει να καταβληθούν από 2.5 εκ. ευρώ, μέχρι και την οριστική απόφαση.

Ο κ. Καρακασίδης αναφέρθηκε στην ιστορία της «διαμάχης», λέγοντας πως ο δήμος διεκδικούσε ειδικό καθεστώς αποπληρωμής και την ένταξη της επιχείρησης στην υψηλή τάση, τονίζοντας πως ξεκάθαρα η επιχείρηση αμφισβητεί το ποσό ότι είναι σε αυτό το ύψος και πως η ΔΕΤΗΠ δεν έχει τα εν λόγω χρέη που επικαλείται η ΔΕΗ. Θύμισε, επίσης, ότι η ένταξη στο άρθρο 124 όριζε πως μέχρι τη σύνδεση με την 5η μονάδα ο δήμος θα καλυπτόταν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Βάση της τηλεθέρμανσης πρέπει να είναι η Πτολεμαΐδα 5, επανέλαβε η δημοτική αρχή σε όλους τους τόνους, με τον δήμαρχο Π. Πλακεντά να σημειώνει από την πλευρά του πως η νομικά στηριγμένη επιχειρηματολογία της ΔΕΤΗΠ τη δικαίωσε στο δικαστήριο.

«Καμία συμφωνία – πακέτο» δεν υπάρχει με τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ», απάντησε με έμφαση ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ο δήμος καλείται να βρει λύση στο θέμα της Τ/Θ μετά την «αδιέξοδη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια «βίαιη και αναίτιη» απολιγντιτοποίηση, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μην κάνει καμία υποχώρηση στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν ήδη τεθεί.

«Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να πληρώσουμε όταν δεν έχουμε σύμβαση με τη ΔΕΗ και ουδέποτε αναγνωρίσαμε το τιμολόγιο που παράνομα και καταχρηστικά η ΔΕΗ τιμολογούσε για τους ηλεκτρολέβητες», ανέφερε επίσης.

X