Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας για την αυτοδιοικητική περίοδο που τελειώνει στις 31/12 πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη.

Σε αυτή ο Δήμαρχος Εορδαίας ευχαρίστησε όλους όσους ήταν στο Δημοτικό συμβούλιο για την συνεργασία ενώ τόνισε ότι το θέμα της τηλεθέρμανσης θα συζητηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Επίσης ο πλειοψηφών σύμβουλος Ιωάννης Χαρακτσής δήλωσε ότι πιθανότατα η 1η συνεδρίαση για την εκλογή νέου προεδρείου και της νέας Δημοτικής επιτροπής θα γίνει στις 4/1/24.

Από εκεί και μετά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Εορδαίας έτους 2024, ύψους περίπου 39,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τα μέλη της Μείζονος Αντιπολίτευσης που ήταν παρών να ψηφίζουν υπέρ , της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «λευκό» ενώ, κατά τάχθηκε η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Νίκος Φουρκιώτης αναφέρθηκε εκτενώς κατά τομείς στα έργα που προβλέπονται στο πρόγραμμα και, μεταξύ άλλων, σε θέματα Σχολικής στέγης, του πρωτογενή τομέα, οδοποιίας και αγροτικής, υποδομών, περιβάλλοντος, εξοπλισμού, υπογραμμίζοντας πως «το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και πως η κατάρτιση του έγινε για να υπάρχει μια σύνδεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή».

Ο κ. Φουρκιώτης ανάφερε πως γίνεται μια διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή στόχος ήταν η αλλαγή της καθημερινότητας και συμπλήρωσε πως οι κοινότητες ισάξια συμμετέχουν στο τεχνικό πρόγραμμα ενώ τόνισε πως “Αλλάζουμε την καθημερινότητα και αυτό είναι πραγματικότητα και όχι σύνθημα” ενώ έκλεισε αναφερόμενος ότι είναι σε εξέλιξη έργα περίπου 19 εκ.

Ορισμένα από τα  έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Φουρκιώτης ήταν η αναβάθμιση των παιδικών χαρών σε όλες τις κοινότητες όπου θα δημοπρατηθεί η 4η φάση σε ένα έργο συνολικού προυπολογισμού περίπου 4 εκ., η βελτίωση και περαιτέρω αναβάθμιση του πάρκου εκτάκτων αναγκών προυπολογισμού περίπου 300 χιλ., η ανακατασκευή αθλητικών χώρων με κυριότερο το θέμα του κλειστού Γυμναστηρίου για το οποίο εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 2, 2 εκατομμυρίων για ενίσχυση στατικότητας, ενεργειακή αναβάθμιση και συνολική ανακατασκευή του.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στην είσοδο της πόλης (425 χιλ.). στα έργα αγροτικής οδοποιίας (περ. 3 εκ.),  , στη πλήρη ανανέωση του στόλου οχημάτων του δήμου (1,7 εκ.) ενώ αναμένεται να δημοπρατηθούν το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου η κατασκευή του 2ου ΕΠΑΛ. κ.α.

Ο Στάθης Κοκκινίδης, επικεφαλής της παράταξης της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, τόνισε ότι περίμενε να συζητηθεί το θέμα της Τ/Θ τώρα που είναι περισσότερες παρατάξεις, λέγοντας πως η κυβέρνηση μπορούσε να στηρίξει την Τ/Θ αλλά μάλλον δεν το θέλει και έκλεισε λέγοντας πως πολλά έργα που γίνονται δεν ολοκληρώνονται ενώ η Αντωνία Χόλμπα τόνισε ότι απουσιάζουν έργα που είναι απαραίτητα για τους κατοίκους,» ενώ, ο Γιάννης Καραβασίλης, η παράταξη του οποίου συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή, μίλησε για «πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα» υποστήριξε  ότι «η εικόνα της πόλης συγκριτικά με το παρελθόν, κατά κοινή ομολογία, έχει αλλάξει ριζικά, τονίζοντας ότι πρέπει να καταργηθεί ο “σαλίγκαρος” στο κέντρο της πόλης και ότι πρέπει να υπερψηφιστεί αφού δεν έχει καμία σχέση με άλλα τεχνικά προγράμματα προηγούμενων δημοτικών αρχών».

Τέλος ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, είπε, μεταξύ άλλων, «πως θέλουμε το τεχνικό πρόγραμμα να είναι ρεαλιστικό και πως πάνω από το 40% του τεχνικού προγράμματος αφορούν τις τοπικές κοινότητες.

Επίσης ο Δήμαρχος Εορδαίας τόνισε πως μεγάλος στόχος είναι η ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων, η αξιοποίηση της ΑΕΒΑΛ, στα έργα που γίνονται στον πρωτογενή τομέα αλλά και στο θέμα του 2ου ΕΠΑΛ αναφέροντας πως έπρεπε να λυθούν κάποια σημαντικά γραφειοκρατικά άλλα ζητήματα που ξεπεράστηκαν ενώ τέλος έκλεισε πως στόχος του Δήμου είναι η κατάργηση του “φιδιού” στο κέντρο της πόλης και να γίνει αυτό προσβάσιμο.

“Η λογική της υποχρηματοδότησης των δήμων δεν μας επιτρέπει να να σταματήσουμε να διεκδικούμε και δεν θα αφήσουμε να γίνει η περιοχή μας κρανίου τόπος. Το τεχνικό πρόγραμμα θα το αναδιαμορφώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες έτσι ώστε να προχωρήσουμε να πάμε παρακάτω για το καλό όλων”

Τέλος ο κ. Πλακεντάς αναφέρθηκε και σε έργα που δεν έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια και εκκρεμούν όπως η ύδρευση Ανατολικού, Μεσοβούνου ή η πλατεία της Βλάστης λέγοντας πως η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και πως σε περιπτώσεις που η επιτροπή παραλαβής δεν δέχεται να το παραλάβει ή η τεχνική υπηρεσία αρνείται να το υπογράψει τότε τη λύση τη δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο για να αναλάβει το κλείσιμο του έργου και έκλεισε λέγοντας “ετοιμάζουμε το επόμενο διάστημα μια εισήγηση για όλα αυτά τα έργα που θα έρθει στο Δ.Σ. για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα έργα που εκκρεμούν χρόνια τώρα”.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X