Ετοιμότητα στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας δεδομένης και της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε παρουσιάζει ο δήμος Εορδαίας, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που του έγινε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας, κατά τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτικής προστασίας τόνισε πως ο δήμος Εορδαίας ήδη από την άνοιξη έχει κάνει σχετικές συσκέψεις για το θέμα, λέγοντας πως έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για θέματα πολιτικής προστασίας. Το κράτος επιδοτεί το δήμο τα τελευταία τρία χρόνια με ποσό κάτω από 50.000 ευρώ για σχετικά κονδύλια, κονδύλια που δεν επαρκούν ετησίως και όπως τονίστηκε πρέπει να αυξηθούν.

Επίσης, ο δήμος Εορδαίας έχει προβεί σε οριακά σημεία του δήμου (Κουρί, Προάστιο και Τ.Κ.) και ζώνες πυροπροστασίας, ενώ πολλές φορές επενέβη σε αρμοδιότητες δασαρχείου, το οποίο ήδη βρίσκεται στο Βέρμιο και αναμένεται να κάνει σχετική παρέμβαση και στη Βλάστη.
Ακόμη, τα τελευταία χρόνια ο δήμος διασφάλισε μηχανήματα αξίας άνω των 700.000 ευρώ για το κομμάτι της πολιτικής προστασίας, ενώ είναι σε διαδικασία προμήθειας ακόμη δύο μηχανημάτων,

Επίσης, ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε πως τα συνεργεία του δήμου δεν έχουν σταματήσει, σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει τις αντιπυρικές ζώνες που υποδείχθηκαν από την Πυροσβεστική, ενώ σχετικές ζώνες θα κάνει και το δασαρχείο, όπως ανέφερε και ο αντιδήμαρχος.

Για την πυροσβεστική Υπηρεσία στην Πτολεμαΐδα, ο δήμαρχος σημείωσε πως ήρθε ο επικεφαλής πυροσβεστικής, στον οποίο τέθηκε μετ’ επιτάσεως το μεγάλο εύρος δράσης της ΠΥ Πτολεμαΐδας, ενώ υποβλήθηκε αίτημα για λειτουργία αυτόνομης υπηρεσία στο Αμύνταιο, το οποίο τώρα καλύπτει η Πτολεμαΐδα.

«Η αυταπάρνηση των στελεχών της πυροσβεστικής σε κάθε επεισόδιο είναι χαρακτηριστική», σημείωσε ο δήμαρχος επίσης. Για το προσωπικό του δήμου, τουλάχιστον μια ή δύο φορές το χρόνο, ο δήμος δίνει έμφαση στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, είτε αφορά ειδικότητες που εμπλέκονται είτε αφορά εργατικό προσωπικό, τόνισε ο κ. Πλακεντάς, λέγοντας πως έχουν ενισχυθεί ως δήμος με έκτακτους εργαζόμενους στο πράσινο και η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ, ώστε να στελεχωθεί το οργανόγραμμα με πλήρες προσωπικό.

Τέλος, κατέληξε πως κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος από πλευράς υπηρεσιών ύδρευσης κι για τους πυροσβεστικούς κρουνούς (όπως έλεγχοι γίνονται και από τα στελέχη της πυροσβεστικής), ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί πως στο ΥΜΕΘ την Πέμπτη θα γίνει σχετική σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων, παρουσία δύο εκπροσώπων από το δήμο.

X