Κορυφώνεται η κίνηση στα ντόπια κρεοπωλεία της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, από τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν τις απαραίτητες αγορές ή και παραγγελίες για το Πασχαλινό τραπέζι.
Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» ο Δημήτρης Καλαϊτζόπουλος από το Κρεοπωλείο ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ στην Πτολεμαΐδα, οι τιμές στα κρεατικά γενικά, είναι κατά 10% αυξημένες εφέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ το αρνί πωλείται στα 16 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 17 ευρώ το κιλό.
Φέτος λόγω της αυξημένης τιμής του αρνιού, παρατηρείται το φαινόμενο λιγότεροι καταναλωτές να παίρνουν ολόκληρα αρνιά, τα οποία τελικά επιλέγουν όσοι θα σουβλίσουν, ενώ αρκετοί παίρνουν μισά για το φούρνο ή και άλλα κρέατα για να ψήσουν την Κυριακή του Πάσχα. Ένα ακόμη γεγονός που επηρεάζει την αγορά, τονίζει ο ίδιος, είναι ότι δεν έπεσαν οι συντάξεις στην αγορά πριν το Πάσχα.
Η κίνηση στα ντόπια κρεοπωλεία ξεκίνησε δυναμικά από την Μ. Τετάρτη και θα κορυφωθεί το Μ. Σάββατο. Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν αρνί και κατσίκι, παίρνουν συνήθως χοιρινό όπως σουβλάκια, μπριζόλες, παϊδάκια κ.α.
Η τοπική αγορά είναι απόλυτα εφοδιασμένη και υπάρχει ακόμη εμπόρευμα για να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη, τονίζει ο ίδιος, καταλήγοντας πως σε επίπεδο κίνησης είναι ίδια σε σχέση με πέρυσι, αλλά με μειωμένες ποσότητες που αγοράζει τελικά ο κόσμος.
Τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά αύριο 1-7 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 9 π.μ. με 4 μ.μ.
6,3% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτίμησε και το 2025 το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα αγοράσουν το ίδιο, σε σχέση με πέρυσι, καλάθι αγαθών, ακριβότερα κατά 6,2% έως 6,3%.