Εντός του ’25 η ΜΠΕ για το 1ο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην Ελλάδα, στην αυλή της “Πτολεμαΐδας 5”

Δρομολογείται από τη ΔΕΗ το σχέδιο για δημιουργία έξι μονάδων καύσης απορριμμάτων στην επικράτεια ενώ η μια εξ αυτών για τη Δ. Μακεδονία.

Το σχέδιο δημιουργίας έξι μονάδων καύσης τόσο απορριμματογενών καυσίμων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων, παρουσιάστηκε στο ΥΠΕΝ, με την επιχείρηση να ανάβει το «πράσινο φως» στο πρότζεκτ «καύση απορριμμάτων», τη στιγμή μάλιστα που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της πατρίδας έχουν εκδηλώσεις επίσης, σχετικό ενδιαφέρον.

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, η πρώτη μονάδα σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή και συγκεκριμένα στην αυλή της 5ης Μονάδας». Πρόκειται για επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αφορά στην παραγωγή ενέργειας 38 MW, που στοχεύει να εκμεταλλευτεί το χώρο των πρώην ορυχείων στη Δ. Μακεδονία και την εν λόγω επένδυση να σχεδιάζεται να χορωθετηθεί στην αυλή λιγνίτη της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», με τον όμιλο όμως να εξετάζει τις ενέργειές του ανάλογα με το αδειοδοτικό πλαίσιο. Η μονάδα θα είναι τεχνολογίας «Waste to Energy» και θα διαθέτει κορυφαία αντιρρυπαντική τεχνολογία.

Ως το τέλος του έτους η περιβαλλοντική μελέτη

Το σχέδιο αυτό εξειδίκευσε ο Αλέξανδρος Σουμελίδης Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Παραγωγής του ομίλου ΔΕΗ σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρει το newmoney.gr, το έργο το οποίο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στον χώρο των παλαιών λιγνιτωρυχείων, εκτιμάται ότι θα επεξεργάζεται από 280.000 έως 300.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη δευτερογενή καύσιμα (SRF/RDF) με θερμογόνο δύναμη μεταξύ 8 και 11 MJ/kg και δυναμικότητα από 35-38 MW. Μάλιστα, το έργο ξεκίνησε να ωριμάζει ανεξάρτητα από τον εθνικό σχεδιασμό. Εκτιμάται μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΝ για την Δυτική Μακεδονία έως τα τέλη του έτους.

 

Σκουπίδια και τηλεθέρμανση

Όπως αναφέρθηκε, η γεωγραφική τοποθεσία του έργου χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας, καθώς επιτρέπει τη συγκέντρωση αποβλήτων από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Ενδιαφέρον εδώ έχει η σύνδεση της μονάδας απορριμμάτων με τις θερμικές ανάγκες της περιοχής και δη της Εορδαίας. Με βάση τους υπολογισμούς που ανακοινώθηκαν, η μονάδα θα καλύπτει περίπου το 25% των εθνικών αναγκών για ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, ενώ θα προσφέρει 240.000 έως 250.000 MWh θερμικής ενέργειας ετησίως, καλύπτοντας σχεδόν το 40% των θερμικών αναγκών του Δήμου Εορδαίας, όπου η συνολική ετήσια ζήτηση ανέρχεται σε 640.000 MWh.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί η διατήρηση της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, καθώς η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός πάροχος θερμικής ενέργειας στην περιοχή και κρίθηκε αναγκαία η εξεύρεση νέας λύσης που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς εξάρτηση από λιγνιτικές μονάδες.

Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο έργο φιλοδοξεί να πετύχει τρεις στόχους με μία κίνηση: να συμβάλει στη μείωση της ταφής αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο, να διασφαλίσει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το νέο μοντέλο ενεργειακής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης της χώρας.

 

Που θα χωροθετηθούν οι έξι μονάδες

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι μονάδες πρόκειται να χωροθετηθούν:

Στη Ροδόπη, καλύπτοντας όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 62.000 τόνων.
Στην Κοζάνη, καλύπτοντας Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα. Θα δέχεται 288.000 τόνους απορριμμάτων.
Στο κέντρο της Πελοποννήσου (σε μία από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας). Θα καλύπτει τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και το Ιόνιο πλην Κέρκυρας. Θα έχει δυναμικότητα 154.000 τόνων.
Στη Βοιωτία, καλύπτοντας τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τη Δυτική Αττική. Θα έχει δυναμικότητα 186.000 τόνων.
Στην Αττική, καλύπτοντας την υπόλοιπη Αττική, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τμήμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Στο Ηράκλειο, καλύπτοντας όλη την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Θα έχει δυναμικότητα 140.000 τόνων ετησίως.

Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ συνδέεται ραδιοφωνικά με μαθητές του ακριτικού Δημοτικού Σχολείου Αγ. Γερμανού Πρεσπών

Αξιοποιώντας τη δύναμη του ραδιοφώνου  να εκπέμπει εξ αποστάσεως  και να επιδρά  εξ ακοής,  το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ  ξεκινά το  ραδιοφωνικό κύκλο «Το Τρίτο

Read More »

Εντατικοί οι αστυνομικοί έλεγχοι – Συλλήψεις για ναρκωτικά, όπλα και απείθεια σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Καστοριά

Στο πλαίσιο καθημερινών αστυνομικών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, συνελήφθησαν συνολικά 5 άτομα κατά το πενθήμερο από 25 έως 29 Απριλίου 2025,

Read More »

Festivalito: Ο Δημήτρης Σαμόλης έρχεται με τις ΣΤΡΑΤΑΣΤΡΟΥΚΕΣ και το σεμινάριο «Το τραύμα μπορεί να γίνει θαύμα»

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Δημήτρη Σαμόλη – Ηθοποιό και Συγγραφέα, μιλώντας για τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Vestivalito που θα

Read More »
X