Τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα σε επίπεδο Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της συνεχούς εμφάνισης άγριας πανίδας σε χώρους όπου δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η ΠΕΔ.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου του οργάνου και Δημάρχου Άργους Ορεστικού, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, έγινε δεκτή η ίδρυση του φορέα με τη συμμετοχή όλων των Δήμων αλλά και των Δασαρχείων των 4 Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο καθώς αρκούδες και αγριογούρουνα κάνουν συνεχείς εμφανίσεις σε χωριά, κατοικημένες περιοχές, ακόμα και πόλεις, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι καταγγέλλοντας «επιθέσεις» σε καλλιέργειες και κοπάδια.

Η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία των περιουσιών τους τέθηκαν ως βασικά ζητήματα για τη σύσταση του ενιαίου φορέα, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ να σημειώνει πως πλέον οι αρκούδες δεν είναι είδος προς εξαφάνιση «όπως θέλουν να παρουσιάζουν κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις».

Στη συνεδρίαση τονίστηκε πως η νομοθεσία επιβάλλεται να αλλάξει και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οριστικά το πρόβλημα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το θέμα με τη συνεχή εμφάνιση αρκούδων σε μη φυσιολογικό για αυτές περιβάλλον και η… «συνύπαρξη» με τον άνθρωπο ειδικά στην περιοχή της Καστοριάς, έφτασε μέχρι τη Βουλή με την Βουλευτή, Μαρία Αντωνίου, να καταθέτει ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη.

X