Κατόπιν κλινικής υποψίας κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε τέσσερις εκτροφές αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Καστοριάς και της εργαστηριακής επιβεβαίωσης σε δύο εξ αυτών μέχρι και σήμερα, η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς, για την ενημέρωση του κοινού, ανακοινώνει τα εξής:
Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι νόσος ιογενής που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια (του γένους Culicoides), που προκαλεί μεγάλη πτώση στην παραγωγική ικανότητα των κοπαδιών, καθώς και θανάτους.
Διαβάστε περισσότερα: Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ΠΕ Καστοριάς
Ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό είναι όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Δεν προσβάλλεται ο άνθρωπος. Λόγω των ελέγχων κατά τις μετακινήσεις και στις εγκαταστάσεις σφαγής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κατανάλωση πρόβειου κρέατος και κρέατος αρνιών. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επίσης στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, δεδομένου ότι ο ιός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες ακόμα και χαμηλής παστερίωσης.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια περιοδικότητα στην εμφάνιση (κάθε 4-5 χρόνια), με συμπτώματα όπως πυρετό μέχρι και 42ο C, καταβολή και απίσχναση, οίδημα (πρήξιμο)στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, έντονη σιελλόροια λόγω φλεγμονής, εξέλκωσης και νέκρωσης του στοματικού βλεννογόνου, οίδημα και κυάνωση γλώσσας (πιο σπάνια), χωλότητα, αποβολές, επιπλοκές πνευμονίας. Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε 8-10 ημέρες, το ζώο αναρρώνει με προβλήματα υγείας ως μη παραγωγικό πλέον.
Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα από τον ιό ζώα. Γίνεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της μόλυνσης. Τα άρρωστα ζώα πρέπει να απομονώνονται από τα υγιή.
Η καταπολέμηση των εντόμων-φορέων θεωρείται μεγάλης σημασίας για την εξάλειψη της νόσου. Στα ζώα συστήνεται η χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, ενώ στις εγκαταστάσεις των μονάδων και στους περιβάλλοντες χώρους με συσσώρευση ακάθαρτων νερών και κοπριάς συστήνεται η χρήση εντομοκτόνων ουσιών (πυρεθροειδή). Η χρήση τους να γίνεται με ορθές πρακτικές.
Η εφαρμογή περιορισμών στις μετακινήσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης σε ελεύθερες από Καταρροϊκό Πυρετό περιοχές. Η δημιουργία ζωνών γίνεται με βάση την κατανομή των εστιών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο εμβολιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της εξάπλωσης του Καταρροϊκού Πυρετού. Χρησιμοποιείται ο κατάλληλος τύπος εμβολίου ανάλογα με τον ορότυπο του ιού που έχει ταυτοποιηθεί.
Για τυχόν περιορισμούς μετακινήσεων σε κάθε περιοχή καθώς και για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών, οι κτηνοτρόφοι θα ενημερώνονται από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς τηλ : 2467071901