Όταν το ferry boat που ξεκινάει   από τη Γλύφα , πλησιάζει  στην Εύβοια,  η πρώτη εικόνα του καμένου Νησιού σε σοκάρει !

Όμως όλα αλλάζουν, όταν ζεις στην καθημερινότητα του νησιού με τους κατοίκους να αγωνίζονται να επαναφέρουν την ταλαιπωρημένη ,από τις καταστροφικές πυρκαγιές,  περιοχή εμπλουτίζοντάς την με πράσινο, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας .

Στο Πευκί  του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού οι μνήμες είναι ακόμα  νωπές  από τις καταστροφικές πυρκαγιές του  2022 .

Παρόλα αυτά η ζωή συνεχίζεται όπως και ο αυξημένος  τουρισμός , καθώς

είναι ένα παραθαλάσσιο Χωριό και Λιμάνι της Βόρειας Εύβοιας,  που βρίσκεται απέναντι από τον Παγασητικό Κόλπο και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας.

Οι πύρινες φλόγες της  πυρκαγιάς , παρόλο που το απείλησαν, δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές,  αφού το πράσινο σήμερα υπερτερεί του μαύρου .

Οι κάτοικοι βέβαια είδαν το θάνατο να έρχεται σύμφωνα με μαρτυρίες τους και πολλοί  από αυτούς τον νίκησαν παλεύοντας   τις φονικές φωτιές .

Μέσα από την απελπισία τους, όπως μας είπαν ,γαλουχήθηκε  η ελπίδα και  όλα “ξαναγεννήθηκαν” με υπομονή και αγώνα ,  ώστε  σήμερα το Πευκί  να  αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για διακοπές , διαθέτοντας υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και  φιλόξενους ιδιοκτήτες καταλυμάτων .

Επισκεπτόμενοι την Ιστιαία ένα μεγάλο Μνημείο που δεσπόζει στην Κεντρική Πλατεία και εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο πρόσφατα,  είναι εκεί για να θυμίζει τις φονικές πυρκαγιές που επι πολλές μέρες κατέστρεφαν το πευκόφυτο  δάσος  απειλώντας ακόμα και τα σπίτια.

Μόνο τα λευκά Εκκλησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Νησί, “γλίτωσαν”  από την πύρινη λέλαπα που άφησε πίσω της καμένους κορμούς δένδρων .

Ανέγγιχτο από τη φωτιά έμεινε  και το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ,  όπου συνεχίζεται καθημερινά η προσέλευση  πλήθους πιστών .

Όμως “πόλο έλξης”  για τους πιστούς αποτελεί και ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου με τους χιλιάδες προσκυνητές να συρρέουν  ,  όπου βρίσκεται το σκήνωμα του θαυματουργού Οσίου.

Σήμερα ένα μόνο ταξίδι στην όμορφη Εύβοια με τους φιλόξενους κατοίκους,  δεν φτάνει για να τη γνωρίσεις καλά και φεύγοντας υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι σύντομα  θα ξαναβρεθείς   στον πολύπαθο, αλλά ευλογημένο αυτόν τόπο…!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

X