Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη, Οικονομολόγο – Λογιστή, ο οποίος και μίλησε μεταξύ άλλων για την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, άνοιξε το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με τον κ. Θεοδωρίδη να σημειώνει με έμφαση πως εφέτος υπήρξε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής, κάνοντας μάλιστα λόγο για εμπαιγμό που συνεχίζεται:

«Όταν ανέλαβε υπουργός ο κ. Θεοχάρης είχε εξαγγείλει πως εφέτος θα λυθεί το πρόβλημα με το χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μάλιστα ότι εφέτος οι δηλώσεις θα ανοίξουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά οι δηλώσεις άνοιξαν αργότερα από κάθε άλλη χρονιά».

Οι δηλώσεις άνοιξαν το βράδυ της Πέμπτης και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής, με τον λόγο της καθυστέρησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, είναι η τελευταία μεταρρύθμιση για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, για φορολογούμενους που δεν έχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Αυτοί οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να επέμβουν εκτός αν θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές, και θα προχωρήσουν στην καταχώρηση και στη βεβαίωση φόρου, αν προκύπτει.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε πως το εν λόγω μέτρο με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση , γιατί αυτό σημαίνει για φορολογούμενους λ.χ. συνταξιούχους να μην αγχωθούν στην υποβολή, καθώς θα έχουν συμπληρωθεί αυτόματα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δήλωση στην οποία δεν θα παρέμβει κάποιος. Αυτό είναι αδύνατο. Έχουμε παρατηρήσει ότι απουσιάζουν στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν», ανέφερε επίσης, λέγοντας πως υπάρχουν ποσά που δεν είναι συμπληρωμένα και τονίζοντας πως «δεν μπορείς να αφήσεις φορολογική δήλωση και να μην παρέμβεις», ανέφερε.

Είπε, ακόμη, ότι ακόμη και για τους ελάχιστους που αφορά το μέτρο, θα πρέπει και αυτοί να ελέγξουν αν είναι σωστά τα στοιχεία, καταλήγοντας πως ο κλάδος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέτρο, συμπληρώνοντας πως είναι πιλοτική προσπάθεια και αν στο μέλλον διασυνδεδεθούν οι υπηρεσίες ενδεχομένως θα μην χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στις δηλώσεις.

Ερωτηθείς αν σε αυτό το ενδεχόμενο θα επηρεαστούν οι λογιστές, ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε πως σίγουρα υπάρχουν γραφεία που στηρίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο σημειώνει πως η όλη διαδικασία είναι προς όφελος του πολίτη και θα οδηγηθεί σε ένα μετασχηματισμό της αγοράς και στα λογιστικά γραφεία, ως «αναγκαίο κακό».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε ως τραγελαφικό το γεγονός ότι θα δοθεί παράταση στην υποβολή, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη. Όπως τονίζουν μπορεί κανείς να υποβάλλει δηλώσεις ως τις 26 Ιουλίου.

«Πρέπει να οριστεί επιτέλους ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης.

Τέλος, ερωτηθείς για τη φορολόγηση με τον τρόπο τεκμαρτών εισοδημάτων, που αποτελεί σημείο καμπής για αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε πως ήδη ξεκίνησαν παύσεις επαγγελμάτων μετά το εν λόγω μέτρο. Εξήγησε πως λειτουργεί το μέτρο, λέγοντας πως μπορεί κανείς να κάνει ένσταση αλλά θα ακολουθήσει έλεγχος, ωστόσο αυτό μόνο σε καλό δεν μπορεί να βγει.

«Τέτοια μέτρα δεν βοηθούν την επιχειρηματικότητα, δεν έχουν στόχο να ενισχύσουν τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και αν το υπουργείο ήθελε να ελέγξει τη φοροδιαφυγή θα έπρεπε να κάνει στοχευμένους και περισσότερους ελέγχους στην αγορά», κατέληξε, λέγοντας πως αρκετοί μικροί επιχειρηματίες θα το σκεφτούν προκειμένου να διατηρήσουν την επιχείρησή τους.

X