Ελληνικο-ιταλικός πόλεμος στο παρατηρητήριο της Μοσχόπολης Αλβανίας 22-3-1941- Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ (25/10)

Μια ομάδα παρατηρητών, του Ελληνικού στρατού, στο καμπαναριό της Εκκλησί­ας της καταληφθείσης Μοσχόπολης της Αλβανίας το 1941.

Από το ψηλότερο σημείο της Μοσχόπολης, η μικρή εικονιζόμενη ομάδα του πα­ρατηρητηρίου, ενημέρωνε, τα μαχόμενα τμήματα του στρατού μας, για τις θέσεις, τις κινήσεις και τον πιθανό αριθμό των αντιπάλων Ιτα­λών.

Στον πόλεμο, οι σωστές πλη­ροφορίες για τις κινήσεις και όχι μόνο, του εχθρού, είναι ένα από σημαντικότε­ρα στοιχεία σχεδιασμού της μάχης για την επιτυχή έκβα­σης της και όπως εξελίχτη­καν τα γεγονότα, φαίνεται, πως, η μικρή ομάδα των πα­ρατηρητών μας, τα κατάφερε περίφημα.

Στη φώτο μας (22-3-1941), ο άγνωστός μας Ανθυπολοχαγός Διμοιρίτης, Χ;, οι συμπολίτες μας και πολύ γνωστοί  στην κοινωνία μας, Μπάρμπα Γιάννης Λιώτας -εφοριακός, με πλάκα τα γαλόνια του Δεκανέα και ο Δήμτσας Νίκος (στο βάθος)- υπάλληλος Δημοσίου και δύο ακόμα, άγνωστα μας στρατευμένα ηρωικά παιδιά της Ελλάδος.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πως, τα κιάλια της ομάδας φυλάσσονται από τον γιο, του Γιάννη Λιώτα, Βασίλη, σαν Ιερό κειμήλιο του νικηφόρου αγώνα της Πατρί­δας μας και της συμμετοχής του αείμνηστου πατέρα του. Ίσως κάποτε, ποιος ξέρει, στο­λίσει το Μουσείο της πόλης μας.

Στέλιος Φελέκης (εκπαιδευτικός): «Μέτρια η συμμετοχή μαθητών στην τηλεκπαίδευση» -Υπήρχαν ακόμη και τάξεις με 3 – 4 παιδιά

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Στέλιο Φελέκη – Εκπαιδευτικό, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πως κύλησε το σύστημα της

Read More »
X