Ιστορίες για… γέλια και για κλάματα και σε κάθε περίπτωση ιστορίες που δεν αρμόζουν σε ανώτερους δικαστές της χώρας, που αποφασίζουν για τις ζωές των πολιτών και τη λειτουργία του κράτους, άκουσαν οι 65 δικαστές της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία της Ιωάννας Κλάπα- Χριστουλέα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Το Πειθαρχικό δικαστήριο σε ανώτατο βαθμό συγκροτήθηκε με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα 8 δικαστές και εισαγγελείς, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και μεγάλης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων και για έναν εφέτη για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Τελικώς, απολύθηκαν 3 δικαστές, σε έναν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και ακόμη τρεις παραιτήθηκαν. Πρόκειται για 2 εφέτες και έναν πρωτοδίκης, ενώ το χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε ειρηνοδίκη. Αντίθετα, απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης δυο δικαστών και αναβλήθηκε η υπόθεση μιας πρωτοδίκη.
Εφέτης με 15 πειθαρχικές αγωγές- Είχε καθυστερήσει έως και 150 υποθέσεις

Η πρώτη κραυγαλέα περίπτωση δικαστή που συστηματικά καθυστερούσε στην ολοκλήρωση των υποθέσεων που αναλάμβανε είναι αυτή μιας Εφέτη που κατά το παρελθόν της είχαν επιβληθεί 15 πειθαρχικές αγωγές και της είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης. Αιτία η υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών υποθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραγραφή υπόθεσης σωματικής βλάβης από καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης. Σε άλλη περίπτωση χρειάστηκαν 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση. Ανάλογα με τα δικαστικά έτη καθυστερούσε από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες που χειριζόταν χρεώθηκαν στην πορεία σε συναδέλφους της. Τελικώς απολύθηκε με ψήφους 54 υπέρ και 11 κατά.
Πρωτοδίκης χρωστούσε 240 υποθέσεις- Του είχαν αφαιρεθεί 635 υποθέσεις

Σε απόγνωση είχε οδηγήσει με τη συμπεριφορά του, τους δικηγορικούς συλλόγους των περιοχών που υπηρέτησε, συγκεκριμένος Πρωτόδικης, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημείωνε για να εκδόσει μια δικαστική απόφαση.

Ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός έφτασε να χρωστάει ανάλογα με τη δικαστική περίοδο, από 50 έως 240 υποθέσεις, ενώ καθυστέρησε και την έκδοση 17 βουλευμάτων. Το εξωφρενικό είναι ότι λόγω της μεγάλης ανεπάρκειάς του, του είχαν ήδη αφαιρεθεί ακόμη 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. Οι εκθέσεις επιθεωρήσεώς του έκαναν λόγω για μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων.

Απολύθηκε ομόφωνα. Ο ίδιος παραδέχθηκε την πολύ κακή του απόδοση, την οποία απέδωσε στο θάνατο του πατέρα του, τονίζοντας: «μακάρι να μπορούσα να γυρίσει το χρόνο πίσω».
Εφέτης φώναζε ότι έχει «κορονοϊο και ναρκωτικά στο αυτοκίνητο»- Τα «γαλλικά» του στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι δικαστές ακούγοντας για τη συμπεριφορά Εφέτη που υπηρετούσε στη Ήπειρο.

Ο δικαστικός λειτουργός, ολοκληρώνοντας τις αγορές του σε σούπερ μάρκετ, προσπάθησε να παρακάμψει την ουρά για το ταμείο, φωνάζοντας ότι είχε κορονοϊό και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας (τις είχε εντός αυτοκινήτου).

Η ανάρμοστη συμπεριφορά του οδήγησε τους υπαλλήλους του σούπερ μαρκετ να καλέσουν την Αστυνομία. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων, ο Εφέτης αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου έδωσε στους αστυνομικούς παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Η συμπεριφορά του έγινε απαράδεκτη ακολούθως, όταν σε ερώτηση των αστυνομικών τι έκανε στο σημείο, ο δικαστής άρχισε να χυδαιολογεί και να τους βρίζει. «Κάθομαι εδώ και ξύνω τα α@@@@@ μου και ελάτε και εσείς να μου τα ξύσετε», ήταν μερικά από τα «γαλλικά» που εκστόμισε.

Ακολούθως και αφού απείλησε τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., λέγοντάς τους «θα δείτε τι θα πάθετε», τους είπε «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, με τον εφέτη να αντιστέκεται στη σύλληψη και ένας αστυνομικό να τραυματίζεται ελαφρά στο χέρι.

Οι ύβρεις ακολούθησαν και κατά τη μεταφορά του στο αστυνομικο τμημα

«αρχ@@@@ εσένα θα σε γ@@@@…», απείλησε έτερο αστυνομικό.

Άφωνοι έμειναν οι αστυνομικοί, όταν διασταυρώνοντας τα στοιχεία του στο Α.Τ. διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ανώτερο δικαστικό λειτουργό. Τελικώς, αλληλομυνήθηκαν Εφέτης, αστυνομικοί και ταμίας του σούπερ μάρκετ, ενώ ο δικαστικός λειτουργός με την μήνυσή του στράφηκε και κατά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος.

Στις εξηγήσεις του, ενώπιον της Ολομέλειας ο Εφέτης ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τις είχε στο παρμπρίζ, επειδή «ήθελε να βάψει τις προσόψεις του αυτοκινήτου», ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Υποστήριξε μάλιστα, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, ότι η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο. Όπως ήταν αναμενόμενο, απολύθηκε ομόφωνα.
Χρηματική ποινή σε Ειρηνοδίκη

Κατά πλειοψηφία, 58 έναντι 7 ψήφων, η Πειθαρχική Ολομέλεια αποφάσισε να μην απολύσει αλλά να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο, που αντιστοιχεί σε τρεις μισθούς, σε Ειρηνοδίκη, λόγω καθυστερήσεων.

Ο ειρηνοδίκης μέσα σε δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του.

Ωστόσο, χαρακτηρίστηκε ως επιμελής, με καλή νομική κατάρτιση, ο οποίος εξέδιδε καλές αποφάσεις μεν από πλευράς νομικών σκέψεων, αλλά με καθυστερήσεις.

Ο ίδιος απολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που χειριζόταν.
Το μήνυμα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

«Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», ήταν το μήνυμα με αποδέκτες όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγή: Dnews

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X