Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη Χειροτεχνία, με τη δημιουργία 19 συνολικά Εργαστηριακών Δομών κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τους, με προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει ήδη η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τους Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής. Με συνολικό προϋπολογισμό 7.011.567 € , το έργο καλύπτει τις ενέργειες αδειοδότησης των εργαστηριακών δομών, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής, τις αμοιβές των εκπαιδευτών, τις μετακινήσεις και τη διαμονή εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων καθώς και εκδηλώσεις όπως εκδρομές και εκθέσεις.

Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δέκα (10) προγράμματα Υφαντικής σε Αθήνα, Ιωάννινα, Βόλο, Νεστόριο Καστοριάς, Βλάστη Πτολεμαΐδας, Ανώγεια Ρεθύμνου, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί Θράκης και Γεράκι Λακωνίας. Πέντε (5) προγράμματα Κεραμικής σε Αθήνα, Φλώρινα, Βόλο, Θραψανό Ηρακλείου και Σίφνο, τέσσερα (4) προγράμματα Ξυλοτεχνίας σε Καρδίτσα, Φλώρινα, Ηράκλειο Κρήτης και Μέτσοβο.
Για την ξυλοτεχνία θα λειτουργήσουν 4 εργαστηριακές δομές:
Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Καρδίτσα), Ξυλουργικό εργοστάσιο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα (Μέτσοβο), Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο Κρήτης). Ακαδημαϊκά υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής του Π.Θ., Ιωάννης Παπαδόπουλος
Για την Υφαντική θα λειτουργήσουν δυο εργαστηριακές δομές: Λύκειο Ελληνίδων (Βόλος) και Μέκειο Οικοτροφείο (Ιωάννινα). Ακαδημαϊκά υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αν. Καθηγήτρια του Π.Θ. Γλυκερία Καραγκούνη, η οποία είναι και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου.

διαβάστε περισσότερα

X