Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο μνημειώδες Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μεγάλο ΄Ελληνα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον διαπρεπή μαθηματικό, επιστήμονα και φωτισμένο δάσκαλο, τον διοργανωτή του Πανεπιστημίου Σμύρνης.

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης αποτελεί το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο του ελληνισμού της Ανατολή. Με το υψηλό της έργο, έγινε η Κιβωτός του Μικρασιατικού ελληνισμού και κατόρθωσε να αποσπάσει σε αναγνώριση Χρυσό Μετάλλιο και Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ κ. Αναστασία Παπαδάτου-Καψή  ανέφερε ότι η ΕΣΤΙΑ τιμά έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών, ο οποίος κατέκτησε τη γενική αναγνώριση για την επιστημονική του ιδιοφυΐα αλλά και για τις ανθρώπινες αρετές του.

Βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η βιογράφος του Κων/νου Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φίλων Κων/νου Καραθεοδωρή και του Μουσείου Καραθεοδωρή , επίτιμο μέλος του Συλλόγου των Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών Βερολίνου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή».

Ως πνευματικό τέκνο της κόρης του, της αείμνηστης  Δέσποινας Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου μετέφερε στο κοινό όλες τις αναμνήσεις της από τις συζητήσεις που έκανε μαζί της . Κι έτσι ζωντάνεψαν οι μνήμες από μια άλλη εποχή, οι παραστάσεις και οι εικόνες πίσω από τις γραμμές της ιστορίας. Με λόγο και εικόνα η κ Βασβατέκη ταξίδεψε το κοινό στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, στο Βερολίνο, στη Σμύρνη, στην Αθήνα, στο Μόναχο, στη γεμάτη ενδιαφέρον, συγκινήσεις και απογοητεύσεις στιγμές της ζωής του ανθρώπου, που ο Αϊνστάιν αναγνώριζε ως δάσκαλό του στα μαθηματικά.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και η όλη προσπάθεια της διοργάνωσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης το οποίο έσβησε εν τη γενέσει του.

«΄Όταν ο Βενιζέλος κάλεσε τον Καραθεοδωρή να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, εκείνος μεσουρανούσε στη Γερμανία. Δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που το λάμπρυναν οι αριστοκράτες του Γερμανικού πνεύματος, Μαξ Πλάνκ, ΄Αλμπερτ Αϊστάιν, ΄Ερχαρτ Σμιθ κ.α. Χωρίς καθόλου να διστάσει, εγκαταλείπει μια λαμπρή καριέρα και έρχεται στη Σμύρνη. Τα όνειρά του είναι μεγάλα. Θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης θα πραγματώσει τη μεγάλη ιδέα , το μεγάλο όραμα. Θα ενώσει τη σοφία της Ανατολής με τη γνώση της Δύσης. ΄Όμως τα όνειρα του Καραθεοδωρή και μαζί όλων των Ελλήνων δε θα πραγματοποιηθούν. Ο μοιραίος Αύγουστος του 1922 σάρωσε τα πάντα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια, καθηλώνοντας το ακροατήριο, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης   με την αφήγηση της τελευταίας ημέρας του Καραθεοδωρή στη Σμύρνη.

Η παράθεση απόψεων ομόχρονων του Κω/νου Καραθεοδωρή επιστημόνων, από την κορυφαία ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και σκηνοθέτη κα Μιμή Ντενίση φώτισε την πολύπλευρη προσωπικότητα  του και την ιδιοφυία του, που οδήγησε τον Αϊνστάιν σε μια  συνέντευξη τύπου λίγο πριν πεθάνει να πει: «Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δε θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου , ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μη σας κουράζω σας το λέω έτσι απλά. Ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος ΄Ελληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή , στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα».

Παράλληλα η κ. Ντενίση ανήγγειλε ότι πρόκειται να δημιουργήσει έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με δική της χρηματοδότηση  και ότι προτίθεται να προτείνει η έδρα αυτή να πάρει το όνομα του Κων.Καραθεοδωρή. Την αναγγελία αυτή υποδέχθηκε το ακροατήριο με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Νομικών Υποθέσεων του Δήμου Ν. Σμύρνης κ. Μαριαλένα Αγγελίδου, ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Νορβηγία κ. Ιάκωβος Σπέτσιος, η πρέσβης της Ιαπωνίας (η ΕΣΤΙΑ διατηρεί στενούς δεσμούς με την ιαπωνική πρεσβεία καθώς ο καπετάνιος του ιαπωνικού πλοίου Τοκέϊ Μαρού βλέποντας τα πλοία των συμμάχων να μη βοηθούνε τους πρόσφυγες, πέταξε στη θάλασσα όλο το εμπόρευμα μεταξωτών υφασμάτων που κουβαλούσε για να  παραλάβει πρόσφυγες και να τους μεταφέρει στην Αθήνα), απόγονοι της μεγάλης οικογένειας των Καραθεοδωρή με την κ. Μαρία Παπαδάκη, απόγονο του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή, του ηγεμόνα της Σάμου, τον οποίο ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε αποκαλέσει «το Αγλάϊσμα του γένους μας»,   ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μανωλάκος Γεώργιος, ο οποίος με ομάδα καθηγητών και φοιτητών δημιούργησε διαδικτυακά το Ιωνικό Πανεπιστήμιο, πρόεδροι ενώσεων, Συλλόγων και Φορέων πολλά  μέλη της ΕΣΤΙΑΣ κ.α. Επιστολές απέστειλαν η δισεγγονή του Κων/νου Καραθεοδωρή , Δέσποινα Σκούταρη, που ζει στο Λονδίνο, ο πρέσβης της Γερμανίας κ. Αντρέας Κιντλ αδυνατώντας να παραστεί ευρισκόμενος εκτός    Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Σμυρναίων Αθήνας κ. Αρχοντάκης Γεώργιος, η πρόεδρος της ΄Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών κ. Ελένη Αναπλιώτη. ΄Ολοι οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με συναισθήματα συγκίνησης , υπερηφάνειας και ενθουσιασμού, εκφράζοντας διθυραμβικά σχόλια στους συντελεστές και στους διοργανωτές της εκδήλωσης.

      

X