Σε μια πολύ σημαντική απόφαση προχώρησε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης  θεσμοθετώντας τα επ’ αμοιβή απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣ.Υ.) θέλοντας έτσι να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους γιατρούς για να ενταχθούν σ’ αυτό και να το ενισχύσουν.

Έτσι, όσοι ασθενείς επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία εκτός του ότι θα κερδίζουν χρόνο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίστα αναμονής, θα πληρώνουν και κάποιο ποσό που κυμαίνεται από τα 300 έως τα 2.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων θα είναι:

Πολύ μικρή: 300€
Μικρή: 500€
Μεσαία: 900€
Μεγάλη: 1.200€
Βαριά: 1.600€0
Εξαιρετικά βαριά: 2.000

***

Βέβαια, σε μια χώρα όπου υπάρχουν πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και τα 300 ευρώ για μια εγχείρηση είναι ένα ποσό που δύσκολα θα μπορούσαν να το διαθέσουν για μια χειρουργική επέμβαση αρκετοί πάσχοντες συμπολίτες μας.

Αυτό, εικάζουμε πως, θα είναι κάτι που σίγουρα προβληματίζει τον Υπουργό και τους συνεργάτες του και γι’ αυτό υπάρχει η πιθανότητα να σκέφτονται να ρίξουν κι άλλο τις τιμές έτσι ώστε τα απογευματινά χειρουργεία να είναι εφικτά για όλους.

Και όταν λένε εφικτά, αναφερόμαστε σε χειρουργεία που μπορεί να κοστίζουν ακόμα πιο λίγα από τα 300 ευρώ!

***

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σκεφτόμαστε εμείς ότι, ίσως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και οι εξής υποκατηγορίες πολύ μικρών απογευματινών χειρουργικών επεμβάσεων:

Εγχείρηση που θα γίνεται στο θάλαμο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, με έναν γιατρό και μια βοηθό- νοσοκόμα. Αν υπάρχει και άλλος ασθενής στο θάλαμο και είναι σε θέση να βοηθήσει, καλοδεχούμενος. Η επέμβαση αυτή θα κοστίζει 250 ευρώ.
Εγχείρηση που θα γίνεται σε κάποιον από τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Ο ασθενής θα τοποθετείται σε ράντσο καλής ποιότητας και πρόσφατης κατασκευής (σ. σ. θα χρησιμοποιούνται μόνο ράντσα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια). Την επέμβαση θα αναλαμβάνει ένας γιατρός, τον οποίο θα συνδράμει όποια βοηθός- νοσοκόμα τύχει να περνάει εκείνη την ώρα από το διάδρομο και δεν έχει κάποια άλλη επείγουσα υπηρεσία. Το κόστος της επέμβασης αυτής προσδιορίζεται στα 180 ευρώ.
Εγχείρηση που θα γίνεται στον ιδιωτικό χώρο του ασθενούς (σ. σ. στο σπίτι, στο γραφείο του, όπου επιλέγει ο ίδιος). Η επέμβαση αυτή θα κοστίζει 140 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να μειωθεί και να πέσει στα 120 ευρώ, εφόσον υπάρχει συγγενής του ασθενούς που είναι σε θέση να αντικαταστήσει επάξια τη βοηθό- νοσοκόμα, οπότε η παρουσία της δεν θα είναι απαραίτητη.
Εγχείρηση μέσω skypeή zoom. Αφορά μικροεπεμβάσεις, απ’ αυτές που λέμε ότι μέχρι να σε κοιμίσει ο αναισθησιολόγος έχει κιόλας τελειώσει. Ο ασθενής θα βρίσκεται στο σπίτι του και ο γιατρός στο γραφείο του και θα συνδέονται μέσω διαδικτύου. Ο γιατρός θα δίνει σαφείς οδηγίες στον ασθενή για το πώς θα κάνει μόνος του την εγχείρηση. Το κόστος αυτής της επέμβασης θα είναι μόλις 20 ευρώ!

***

Εάν εφαρμοζόταν οι υποκατηγορίες πολύ μικρών χειρουργικών επεμβάσεων που προτείνονται πιο πάνω και σημείωναν επιτυχία, τότε το Υπουργείο θα μπορούσε να δοκιμάσει και κάτι ακόμα.

Να εκδώσει έναν απλοποιημένο και όσο το δυνατόν πιο κατανοητό «οδηγό χειρουργικών επεμβάσεων άνευ ιατρού και άλλου νοσηλευτικού προσωπικού», με πολλά παραδείγματα και πολλές, πάρα πολλές, φωτογραφίες, ο οποίος θα συνοδευόταν και από ένα DVD με χαρακτηριστικές σκηνές από διάφορα χειρουργεία και τις ανάλογες προφορικές οδηγίες.

Έναν οδηγό που η Κυβέρνηση θα μοίραζε δωρεάν σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας, ανεξάρτητα με το ποσό τη σύνταξης που λαμβάνουν.

***

Ωστόσο, πέρα απ’ τον οδηγό των χειρουργικών επεμβάσεων, μια άλλη ιδέα είναι να εκδοθεί και ένας οδηγός παρασκευής φαρμάκων από βότανα, φυτά και όποια άλλα υλικά υπάρχουν στη φύση, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να είναι σε θέση να παρασκευάσουν μόνοι τους τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα που μετά τις τελευταίες αυξήσεις ορισμένοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν μέχρι και τη μισή σύνταξη τους στο φαρμακείο για να τα προμηθευτούν.

Έτσι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ανασάνει και θα αποσυμφορηθεί και ίσως αλλάξει και ονομασία και μετονομαστεί σε Εθνικό Σύστημα Αυτοδιαχειριζόμενων και Αυτοεξυπηρετούμενων Ασθενών (Ε.Σ.Α.Α.Α.)

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X