Θερμή υποδοχή επιφυλάσσουν στον Πρωθυπουργό συνδικάτα εργαζομένων, φορείς και πολίτες της περιοχής, καθώς τα τελευταία 24ωρα οργανώνονται και συγκαλούνται έκτακτες συνεδριάσεις Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον τρόπο κινητοποιήσεων.
Ο Πρωθυπουργός, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου η Επιχείρηση αναμένεται να ανακοινώσει το νέο επενδυτικό πλάνο της για την περιοχή.
Στο πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός έχει οριστεί να κάνει χαιρετισμό, μετά την ανάλυση του σχεδίου από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και η παρουσία του όπως είναι φυσικό έχει κινητοποιήσει τα ανακλαστικά πολλών θεσμικών φορέων.
Ήδη ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» συνεδριάζει την Τρίτη, παρουσία μελών την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο κινητοποιήσεων, ενώ την Τετάρτη προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή και των Εργατικών Κέντρων της περιοχής.
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι να στείλουν μήνυμα αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, καλώντας όλη την τοπική κοινωνία να βρεθεί στις κινητοποιήσεις έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Ανακοινώσεις κινητοποιήσεων φτάνουν σταδιακά από συνδικάτα που πρόσκεινται στο χώρο του ΚΚΕ, ενώ έκτακτο Δ.Σ. έχει συγκαλέσει για την Τρίτη το πρωί η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο Δ.Σ. Δήμαρχοι και μέλη του Οργάνου είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες ανακοινώσεις Κεραμέως από την Κοζάνη, για την ανεργία, τονίζοντας πως πρέπει να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο ως πλαίσιο διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης.
Αυτή η απαίτηση πλέον γίνεται επιτακτική, με μερίδα Δημάρχων να ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. ώστε η αυτοδιοίκηση να παρουσιαστεί με κοινή θέση, άποψη, πιθανόν και κάποιο κείμενο με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.
Σκέψη για «μποϊκοτάρισμα» της εκδήλωσης δεν φαίνεται πως υπάρχει στους Δημάρχους, αν και αναμένεται μια θερμή συζήτηση στο Δ.Σ. βάση όσων ακούστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τους αυτοδιοικητικούς να περιγράφουν σκηνές δεκαετίας του 1950 για τη Δυτική Μακεδονία.
Σε κάθε περίπτωση η διάθεση συνδικάτων, φορέων και συλλογικοτήτων έχει εκφραστεί για την θερμή υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ερωτηματικό να παραμένει αν στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχει η τοπική κοινωνία προκειμένου να σταλεί δυναμικά το μήνυμα της δυσαρέσκειας που επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία.
Φυσικά κάτι που προβληματίζει τους εκπροσώπους των συνδικάτων είναι ο χώρος της εκδήλωσης, ο οποίος πιθανόν να αποτρέψει απλό κόσμο να συμμετάσχει, ιδιαίτερα σε μία καθημερινή και εργάσιμη ημέρα.