Παραμονή Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας και από νωρίς το μεσημέρι, πολύ μεγάλη η κοσμοσυρροή στο ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ«ΜΠΑΚΑΡΑ» για το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλέντι. Στις 2 το μεσημέρι(14.00) ξεκινά το ζωντανό πρόγραμμα με το συγκρότημα «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΗ», τα χάλκινα από την Ασβεστόπετρα. Η συνέχεια και εναλλάξ με το ποντιακό συγκρότημα, με νέους μουσικούς από τον τόπο μας, μέχρι το βραδάκι.

Το αδιαχώρητο μέσα και έξω από την καφετέρια, γεμάτος ασφυκτικά και ο πεζόδρομος. Τα γκαρσόν με ανασηκωμένους ψηλά τους δίσκους, γεμάτους ποτά και μεζέδες, με δυσκολία αλλά με καλή διάθεση και χαμόγελα σερβίρουν. Με άγρυπνο μάτι τα αδέλφια Δημήτρης και Σάκης επιβλέπουν την όλη διαδικασία, παρεμβαίνοντας αθόρυβα και διακριτικά όπου απαιτείται.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος, όλα τα τραπέζια μια παρέα και το κέφι και ο χορός σε πρώτο πλάνο! Οι μουσικοί με τα χάλκινα –Κοτζαφίλιος Αλέκος τραγούδι, Σπανοδημητρίου Τάσος πλήκτρα, Βαμβακάς Χρήστος κλαρίνο, μαζί με τα αδέλφια Γκαγκανιάρα,  παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια, που απόλαυσαν όλοι οι θαμώνες!

Τα σκήπτρα πέρασαν αμέσως μετά στο ποντιακό συγκρότημα, με το υπέροχο τραγούδι του Κώστα Κυριακίδηνα ξεσηκώνει τους θαμώνες και να τους ανεβάζει στα τραπέζια. Τον συνόδευαν οι μουσικοί, Ταρατσίδης Τριαντάφυλλος στη λίρα, ο Αφεντουλίδης Νίκος στα πλήκτρα και ο Κελεσίδης Κώστας στα τύμπανα. Τα δυο συγκροτήματα εναλλάσσονταν αρμονικά έως τις 7 (19.00) το βράδυ.

Χαρούμενα και γελαστά πρόσωπα, νεολαίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους. Αγκαλιές, φιλιά και αλλαγές ευχών για «καλά Χριστούγεννα». Ο χορός, τα λικνίσματα, το κέφι, το μεράκι των νέων ανθρώπων, που γέμισαν ασφυκτικά όλους τους χώρους του «ΜΠΑΚΑΡΑ», μας δίνει τα δικά του μηνύματα. Την ανάγκη του κόσμου να βγει έξω από το διαμέρισμά του, να συναναστραφεί, να χαρεί, να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές του, να «ξεδώσει», να ….

Όμως αυτά τα νέα παιδιά, αγόρια και κοπέλες, πέρα από τα οργανωμένα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων,  στέλνουν αυθόρμητα και το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα:Απαντούν καθησυχαστικάστις προ τριών δεκαετιών ανησυχίες του μεγαλόπνοου μουσικοσυνθέτη μας  Μάνου Χατζηδάκη, πως δεν είναι ολότελα απόμακρη από την παράδοση, αποδεδειγμένα από την λαϊκή μουσική παράδοση ….

Νάμαστε καλά και του χρόνου, να ξανασυναντηθούμε στα Χριστουγεννιάτικα γλέντια και στις χαρές, αγκαλιά με το κέφι, συντροφιά με την «παράδοση» !!!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X