Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Τσίπρα, Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ο ίδιος μίλησε για την προσπάθεια συγχώνευσης στον κορμό του δήμου των νομικών προσώπων του δήμου Εορδαίας, ΚΕΔΕ και ΚΟΙΠΑΠ, λέγοντας ότι η σχετική διαδικασία ήδη ξεκίνησε και καταργήθηκαν η Κοινωφελής Επιχείρηση και το ΚΟΙΠΑΠ και όπως τόνισε: «Όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις  μεταφέρονται στο δήμο Εορδαίας. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών ως την πλήρη λειτουργία όλων των υπηρεσιών, έγιναν διαπιστωτικές πράξεις για τη μεταφορά των εργαζομένων στον κεντρικό δήμο και μέσα στο μήνα θα πάρουν την τοποθέτησή τους σε οργανικές θέσεις του δήμου Εορδαίας, όπου απαιτείται», σημείωσε.

Επίσης, ορίστηκαν οι δύο αρμόδιοι αντιδήμαρχοι με τις σχετικές αρμοδιότητες. Με τη συγχώνευση των υπηρεσιών ορίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι και είναι υπό την ευθύνη τους, λειτουργώντας με τα παλιά πρότυπα μέχρι να μπουν στον οργανισμό του δήμου και για το αν θα γίνουν δύο νέες διευθύνσεις ή αν θα καλυφθούν στον υπάρχοντα οργανισμό είναι απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Σε σχέση με το εάν η μεταβολή αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το νομοσχέδιο έγινε προς την κατεύθυνση να εκμεταλλευτούν οι δήμοι το προσωπικό που υπάρχει σε πιο μικρές επιχειρήσεις, ένα τμήμα του προσωπικού να μεταφερθεί σε κεντρικές υπηρεσίες ανάλογα με το τι ασχολείται ο καθένας και όσοι ασκούσαν διοίκηση και οικονομική διαχείριση να μεταφερθούν στις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου. «Είναι κάτι που και η ΠΟΕ ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία φωνάζει όλα τα χρόνια για προσλήψεις, σε διοικητικό προσωπικό, που έχουν να γίνουν σχεδόν 20 χρόνια. Πέρα από την 3κ που οι ΟΤΑ πήραν 8.500 εργαζόμενους το 2018 δεν έγιναν άλλες προσλήψεις», σημείωσε με νόημα, λέγοντας πως ο νεώτερος υπάλληλος του δήμου Εορδαίας έχει 22 χρόνια υπηρεσίας.

«Επήλθε κούραση στους παλιούς εργαζόμενους και δεν μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις άμεσα καθώς το προσωπικό είναι γερασμένο και στόχος είναι να παρέχονται υπηρεσίες καλής ποιότητας στους δημότες.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, απάντησε πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά σε αυτή τη φάση είναι «μπαλώματα» καθώς χρειάζονται κι άλλα πράγματα για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και για το δήμο Εορδαίας ο νόμος επιτρέπει τη μετάβαση μέχρι τον Ιούνιο, με τον κ. Τσίπρα να εκτιμάει πως αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα καθώς υπάρχει τεχνογνωσία, ενώ ήδη γίνονται σχετικές συσκέψεις για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας ώστε να είναι έτοιμοι πριν το Πάσχα, όπως εκτιμάει.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αλλαγές για τους εργαζόμενους, μισθολογικές και μη, ο ίδιος απάντησε πως υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο και για την ΚΕΔΕ και για το ΚΟΙΠΑΠ, που αναλαμβάνουν επίσης οι κ.κ. Ορφανίδης και Κάτσιου αντίστοιχα.

Ερωτηθείς για την ψηφιοποίηση των δήμων , ο κ. Τσίπρας απάντησε πως πρέπει να εξελίσσεται η κοινωνία και να μπαίνουν νέες υπηρεσίες στις υπηρεσίες των πολιτών και οι νέοι εργαζόμενοι να καταρτιστούν σχετικά, ενώ απαραίτητες, τόνισε, είναι και οι επιμορφώσεις και οι προσλήψεις προσωπικού.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X