Δ. Τουρούντζας: “Με τα χέρια μας και μόνο μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή”

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Δημήτρη Τουρούντζας – Πρόεδρο της Ολυμπιάδας και διασώστης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία οι πολίτες να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες, ιδίως έστω θωρακικές συμπιέσεις.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών και στα σεμινάρια που γίνονται ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν αν βρεθούν μπροστά σε ένα περιστατικό. Βασικό είναι και το άγχος, τόνισε. Ο αριθμός του ΕΚΑΒ είναι το 166 και ο αριθμός 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν τον αριθμό του ΕΚΑΒ και να ξέρουν πως πρέπει να τον καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης.

“Πρέπει να εκπαιδευτούμε πρώτα εμείς σαν απλοί πολίτες σαν απλοί διασώστες όχι σαν όχι σαν υγειονομικοί σαν απλοί διασώστες, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι είτε στο συγγενικό μας περιβάλλον είτε στο φιλικό μας, είτε στο στον εργασιακό μας χώρο, να μπορούμε να ανταποκριθούμε πρώτα εμείς και μετά να καλέσουμε την εξειδικευμένη βοήθεια που είναι το ασθενοφόρο”, συμπλήρωσε.

Στα βήματα που πρέπει να κάνει ένας πολίτης όταν συναντήσει έναν άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια: Πρώτα, προσεγγίζουμε το θύμα με ασφάλεια, βλέπουμε αν ανταποκρίνεται, αν ανταποκρίνεται ρωτάμε τι έχει, αν όχι πρέπει να απελευθερώσουμε τον αεραγωγό. Ξεκαθάρισε πως η γλώσσα μας δεν γυρίζει, όπως πιστεύουν πολλοί, απλώς πέφτει όταν χαλαρώνουν οι μύες και φράσει την δίοδο του αεραγωγού. Ελέγχουμε αν ο άνθρωπος αναπνέει (βλέπουμε αν ανασηκώνεται το στήθος, τον ακούω, τον αισθάνομαι, νοιώθω εκπνοή στο μάγουλο).

Αν δεν αναπνέει θα πρέπει να καλέσουμε την εξειδικευμένη βοήθεια του 166 ή το 112 και δίνουμε πλήρη στοιχεία, λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν αναπνέει, οπότε και οι διασώστε να κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα.

Σημαντικό είναι να γίνουν στο θύμα όταν δεν αναπνέει θωρακικές συμπιέσεις. Βρίσκουμε το κέντρο του θώρακα γιατί κάτω από το κέντρο του θώρακα είναι η καρδιά μας και κάνουμε συμπιέσεις. Υποκαθιστούμε δηλαδή με τα χέρια μας τη λειτουργία της καρδιάς και αυτό το κάνουμε μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια, προκειμένου να κρατήσουμε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή, τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημαντική βοήθεια παρέχει στο έργο διάσωσης ο απινιδωτής, μάλιστα έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται ήδη σε χωριά και άλλους χώρους άλλους, καθώς όπως τόνισε, αν εφαρμοστεί ο απινιδωτής στα πρώτα 1 με 2 λεπτά το θύμα έχει περισσότερες περισσότερο από 60% πιθανότητες να επανέρθει στη ζωή

Νέος μηχανογραφικός εξοπλισμός στο Νεφρολογικό του Μποδοσάκειου – Δωρεά του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Tο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» ευχαριστεί θερμά, τον κ. Παπαδόπουλο Θεόδωρο για την ευγενική δωρεά στο Νεφρολογικό Τμήμα υπερσύγχρονου μηχανογραφικού εξοπλισμού, που αποτελείται από τέσσερις

Read More »

Αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ενημέρωσαν ότι, αναρτήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2025, τα ονόματα των κληρωθέντων δικαιούχων και οι

Read More »
X