Δ. Σταμενίτης: «Αποζημιώσεις για την παγωνιά με οδηγό το καθεστώς «Daniel»» – Τα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών

Στη Δυτική Μακεδονία βρέθηκε την Τρίτη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, προκειμένου να αντιμετωπίσει από κοντά τα ζητήματα των αγροτών που απασχολούν την περιοχή. Μετά το Αμύνταιο, ο κ. Σταμενίτης, με κλιμάκιο αποτελούμενο από τους βουλευτές  Μ. Παπαδόπουλο, Στ. Κωνσταντινίδη, τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη, βρέθηκε στο δημαρχείο Εορδαίας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς, ενώ ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με αγρότες.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, έθεσε υπόψη του υπουργού τα προβλήματα που υπέστησαν οι δεντροκαλλιεργητές λόγω παγετού, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με στόχο να δοθούν λύσεις που θα μετριάσουν τον μεγάλο αγώνα που κάνουν οι παραγωγοί της περιοχής. Προσέθεσε πως ο δήμος είναι αγροτικός και έχει ανοιχτά ζητήματα, αλλά έχει και προοπτικές, εφόσον και οι υποδομές που προγραμματίστηκαν γίνουν, προκειμένου όπως είπε οι καλλιέργειες της περιοχής να έχουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.

«Εμάς ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση, να είναι ανταγωνιστική και το προϊόν να έχει την εξωστρέφεια που απαιτείται», τόνισε ο κ. Σταμενίτης, αναφερόμενος στην ανάγκη αξιοποίησης των εργαλειών που έχουν εξασφαλιστεί για τη χώρα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, αγροτικούς συνεταιισμούς κ.α. Λ.χ. είπε πως οι δήμοι υποβάλλουν αιτήματα για αγροτικές οδοποιίες , έργα που βοηθούν στη μείωση του αγροτικού κόστους παραγωγής ή ακόμη και μελέτες που μπορούν να υποβάλλουν οι δήμοι για το πώς πάει μια καλλιέργεια καλύτερα στην περιοχή.  Η χώρα χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσει τους παραγωγούς, αλλά είναι απαραίτητο οι δήμοι να είναι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια, είπε επίσης.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις καλλιέργειες που επλήγησαν στην περιοχή, αλλά και σε ζημιές που θα φανεί η έκτασή τους (λ.χ. τα μήλα). Ο κ. Σταμενίτης ανέφερε πως ήταν ανάγκη και απαίτηση να συζητηθούν δια ζώσης τα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν από τον παγετό. Έκανε μια γενική αναφορά στο πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση παρόμοια ζητήματα παγετών, έκτακτων φαινομένων όπως Daniel, φαινόμενα ξηρασίας και παγετού ακραίου, φαινόμενα που θα αντιμετωπίζονται συνέχεια.

Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, γεωτεχνικός κόσμος αντιμετωπίζει τα προβλήματα με δύο εργαλεία: Με το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ (19 εκ. ευρώ) και 1 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροτικό τομέα. Επίσης, 300 εκ. ευρώ θα πάνε για την κατασκευή μεγάλων αρδευτικών έργων, αγροτικής οδοποιίας και άλλων έργων μέσω της Τ/Α. Επίσης, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση της χρηματοδότησης της εναέρια αντιχαλαζικής προστασίας, όπου περιλαμβάνονται και οι περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Βελβεντό θα λυθεί. Επίσης, θα βγει πρόγραμμα για αντιπαγετικές καταστάσεις.

«Δημιουργούμε τις συνθήκες για λειτουργία ενεργητικών μέσων προστασίας της αγροτικής παραγωγής», προσέθεσε ο κ. Σταμενίτης, κάνοντας λόγο και για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ ώστε να ανταπεξέρχεται στο έργο του, ιδίως σε φαινόμενα όπως ο παγετός που παρουσιάστηκε.

Τα επόμενα βήματα για τις αποζημιώσεις

Τα επόμενα βήματα για τους αγρότες της περιοχής που επλήγησαν από τον παγετό, όπως τόνισε ο κ. Σταμενίτης, θα είναι, αφού ολοκληρωθούν από τους αγρότες οι δηλώσεις ζημιάς (ως 30/4 και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση). Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι δηλώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει μακροσκοπική εκτίμηση του συνολικού κόστους της ζημιάς, θα υπάρξει συνεννόηση και με το οικονομικό επιτελείο για την καταβολή αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με οδηγό το καθεστώς «Daniel», αλλά και τους παγετούς του ’21, με τις εν λόγω αποζημιώσεις να ήταν προς όφελος των παραγωγών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταμενίτης και στον μετασχηματισμό του ασφαλιστικού οργανισμού, που τον διέπουν από το 2010, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει ψηφιοποίηση στον ΕΛΓΑ και θα εκσυγχρονιστεί το σύστημα ώστε να υπάρχουν «γρήγορες, ασφαλείς και αντικειμενικές εκτιμήσεις», όπως τόνισε. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας του ΕΛΓΑ, αλλά και στη δημιουργία ταμείου αλληλοβοήθειας για κάποιες καλλιέργειες.

«Να μην μείνει κανείς παραγωγός απροστάτευτος»

«Στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς παραγωγός απροστάτευτος», σημείωσε επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως αφού υποβληθούν οι δηλώσεις, θα γίνει εκτίμηση των ζημιών , θα βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αποζημιωθούν.

Για το θέμα ζημιών σε καλλιέργειες μήλων, από τα ΚΟΕ, είπε πως τα χρήματα θα φτάσουν εντός Μαΐου στους παραγωγούς. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες του προανθικού, σημείωσε πως έχει υπογραφεί η δέσμευση του ποσού για περιοχές Πέλλας, Αρκαδίας, Ημαθίας, Κοζάνης, Φλώρινας, για παραγωγούς που δεν είχαν πληρωθεί αποζημιώσεις ποσού. Επίσης, καλλιέργειες που είχαν ζημιά το ‘24 σε σχέση με το ’23, εστάλθηκαν στην ΕΕ για αξιολόγηση, με τους τοπικούς βουλευτές και την περιφέρεια να έχουν αιτηθεί αποζημιώσεις.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις καλλιεργειες και να αποζημιώσουμε τις καλλιέργειες για ζημιές και ό,τι χρειάζεται θα το κάνουμε», είπε ακόμη.

Στα προβλήματα των αγροτών της περιοχής αναφέρθηκε ο βουλευτής ΝΔ Στ. Κωνσταντινίδης, κάνοντας λόγο για ανάγκη εύρεσης μόνιμων λύσεων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και ετεροχρονισμοί.

Ο βουλευτής ΝΔ Μιχ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «σήμερα είμαστε εδώ για να ρωτήσετε ό,τι απορία έχετε και ο υπουργός θα απαντήσει συγκεκριμένα. Η αντίληψη είναι ότι είμαστε δίπλα σας όσο πρέπει για να είμαστε δίπλα στην περιοχή. Όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται».

Ο αντιδήμαρχος αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Εορδαίας ζήτησε από το υπουργείο να δει η περιοχή τα έργα που εξαγγέλλονται.

Πληρωμές με χρονοδιάγραμμα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου Κ. Λωτίδης, ρώτησε αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών, με τον υπουργό να απαντάει επί μέρους: Στο ανθικό μήλων εντάχθηκε όλη η Δ. Μακεδονία και άλλες 9 περιοχές και ολοκληρώθηκε η υποβολή δηλώσεων, με τις πληρωμές να γίνονται πριν τον Ιούνιο. Για το προανθικό δεσμεύθηκε το ποσό και θέλει 15 εργάσιμες να πάρει ΦΕΚ και να γίνουν οι δηλώσεις αγροτών για να γίνει πληρωμή εντός Μαΐου ή Ιούνιο. Για τον παγετό του ’25 θα ολοκληρωθούν οι δηλώσεις, θα γίνει εκτίμηση συνολικού κόστους για να βρεθούν τα χρήματα και έπειτα να γίνουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. «Να είστε ήσυχοι ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει», συμπλήρωσε.
Τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής έθεσε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αν. Εορδαίας και Ν. Λεκάνης Βεγορίτιδας Σ. Αϊβαζίδης, ζητώντας προγράμματα προστασίας για τον παγετό, την πληρωμή αποζημιώσεων, μέτρα στήριξης, αλλά και πάγια αιτήματα αγροτών. Για το πετρέλαιο, ο κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι με νομοθετική ρύθμιση επιστρέφεται το 100% με βάση τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και με βάση πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχεί σε κάθε καλλιέργεια. Για τα αντιχαλαζικά δίκτυα, είπε πως τα χρήματα έχουν δεσμευθεί και αναζητούν και νέες μεθόδους βοήθειας των αγροτών. Τέλος, ανέφερε πως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έρχονται από τις εισφορές των παραγωγών, αλλά η «βεντάλια» μπορεί να ανοίξει, αλλά αυτό θα σημαίνει και περισσότερες εισφορές.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στον υπουργό είναι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αλλά και άλλα επί μέρους θέματα.

Πιο ευέλικτες οι εργασιακές σχέσεις: Έρχονται εβδομαδιαίο ωράριο και ενδοομιλικές συμβάσεις

Παρέμβαση στο πεδίο του ωραρίου εργασίας, ώστε να είναι εφικτό με την συναίνεση των εργαζομένων να τροποποιείται σε εβδομαδιαία βάση και διευκόλυνση των προσλήψεων, περιλαμβάνει

Read More »
X