Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Σιόλιο, Διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημιουργία νέας υγειονομικής περιφέρειας, της 8ης ΥΠΕ, που θα έχει εδαφική ευθύνη τη Δυτική Μακεδονία με έδρα τα Ιωάννινα, ο κ. Σιόλιος απάντησε πως ο εν λόγω σχεδιασμός εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Νοσοκομείου, προσθέτοντας πως έννοια του κάθε διοικητή είναι το νοσοκομείο της αρμοδιότητάς του να δουλεύει εύρυθμα, να εξυπηρετεί τους πολίτες, λέγοντας ότι: «Αν η δημιουργία μιας νέας ΥΠΕ θα διευκολύνει αυτό το έργο, εννοείται εμείς είμαστε εδώ να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του υπουργείου στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας».

Οι νέοι διοικητές αναμένουν την προκήρυξη για τους διοικητές των νέων οργανισμών, με τον κ. Σιόλιο να λέει πως οι διοικητές με νόμο του κράτους θα επιλέγονται με έναν άκρως αξιοκρατικό τρόπο, συνηγορώντας με το πνεύμα του νόμου και πλέον αναμένεται η προκήρυξη που θα αφορά τους διοικητές και τους αναπληρωτές τους, εκτιμώντας πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του ’24.

Το μείζον ζήτημα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο σήμερα είναι η επέκταση που προχωράει, με τον κ. Σιόλιο να εξηγεί τι σημαίνει πρακτικά η επέκταση για τις ανάγκες των πολιτών, εξηγώντας πως σήμερα στο νοσοκομείο τρέχουν δύο έργα:

Το πρώτο είναι η ανέγερση της νέας πτέρυγας 5.500 τ.μ., έργο που είναι εντός χρονοδιαγράμματος και θα ολοκληρωθεί πριν το έτος του 2024 και θα στεγάσει Παθολογικό και Χειρουργικό τομέα.

Παράλληλα, όπως είπε «έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη της στατικής ενίσχυσης και ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας, η οποία είναι χτισμένη σε δύο περιόδους το 1950 και το 1970. Αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, με 6μηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και δέσμευση κονδυλίων για την κατασκευή, το Μαμάτσειο στα επόμενα 3-4 χρόνια θα είναι ένα ολοκαίνουριο νοσοκομείο».

Η εν λόγω ανακαίνιση θα αφορά όλο το παλιό κτίσμα, πλην της παλιάς πτέρυγας, ωστόσο θα γίνει και ανακαίνιση των Επειγόντων Περιστατικών, έργο που υπογράφηκε προ ενάμιση μήνα από τον Υπουργό Υγείας, με το ΤΕΠ πλέον να γίνεται μετά και την ολοκλήρωση του έργου, καινούριο. Ακόμη, αναβαθμίζεται ενεργειακά και ανακαινίζεται και η πτέρυγα της Ψυχιατρικής, με τον κ. Σιόλιο να τονίζει πως το Μαμάτσειο είναι εργοτάξιο και αναβαθμίζεται πλήρως.

Ερωτηθείς αν μπορούν να γίνουν εργασίες στην υφιστάμενη πτέρυγα, ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί, ο κ. Σιόλιος απάντησε πως αφού θα έχουν μεταφερθεί Χειρουργική και Παθολογική στο νέο τομέα, μένει κενός ένας μεγάλος χώρος ώστε να εργάζονται τα συνεργεία στην παλιά πτέρυγα.
Κέντρο Εγκεφαλικών

Επίσης, ο διοικητής του Μαμάτσειου ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Εγκεφαλικών στο Νοσοκομείο. Πρόκειται για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για ανθρώπους που έχουν πάθει εγκεφαλικά επεισόδια και θα αποτελεί όπως τόνισε «κέντρο αναφοράς για τη Δ. Μακεδονία». Το έργο πήρε μπρος, σημείωσε και αναμένεται να γίνει Μ.Α.Θ. Εγκεφαλικών στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, προσφέροντας στον κόσμο της ευρύτερης περιοχής τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.
Ερωτηθείς για τους πολλούς γιατρούς που θα έχει το νέο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Σιόλιος αναφέρθηκε στη συνδρομή της περιφέρειας για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη γιατρών στα Νοσοκομεία, ο κ. Σιόλιος απάντησε πως είναι παγκόσμιο θέμα και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, ενώ αρκετοί γιατροί φεύγουν από την Ελλάδα στο προσωπικό, ενώ υπάρχει παγκόσμια οριζόντια έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες όπως τους αναισθησιολόγους και αυτό τονίζει πως εξηγεί γιατί κάποιες προκηρύξεις είναι άγονες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σύστημα στελεχώνεται και υπάρχει κινητικότητα.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X