Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Σακελλάρη, Πρόεδρο της ΤΚ Ερμακιάς.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου το οποίο είναι αφιερωμένο στα έξι ανήλικα θύματα του 1945 στην Ερμακιά. Στην ιστορία πίσω από την τραγωδία, αναφέρθηκε ο κ. Σακελλάρης, περιγράφοντας τι έγινε, στα απόνερα του πολέμου:

«Έχει τελειώσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι κάτοικοι προσπαθούν να γυρίσουν στα καμένα χαλάσματα στο χωριό τους. Κάποιες οικογένειες είχαν επιστρέψει. Είναι αρχές Μαρτίου του 1945 όταν μικρή ομάδα αγοριών σε κάποιο γκρεμισμένο σπίτι ή αχυρώνα βρίσκει μια χειροβομβίδα. Από την περιέργεια που διακρίνει τα μικρά παιδιά την παίρνουν στα χέρια τους, την περιεργάζονται, κάποιος τραβάει την περόνη και ακολουθεί μια έκρηξη ως αποτέλεσμα 6 μικρά παιδιά να χάσουν τη ζωή τους».
Επίσης, το 1946, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο ένα παιδάκι 14-15 ετών βρήκε ένα γερμανικό πιστόλι και δυστυχώς το όπλο εκπυρσοκρότησε και στη διαδρομή προς το νοσοκομείο ξεψύχησε, με το όνομα και του εν λόγω παιδιού να μπαίνει στο μνημείο.

Ο κ. Σακκελάρης αναφέρθηκε στον πρωταρχικό στόχο που είχε θέσει το κοινοτικό συμβούλιο που ήταν η αναγνώριση της Ερμακιάς σαν μαρτυρική κοινότητα, με δεύτερο στόχο να είναι η διατήρηση της μνήμης των παιδιών αυτών. Ο κ. Σακκελάρης έβρισκε τις οχλήσεις του προς την δημοτική αρχή να μην απαντώνται, ώσπου έκανε επαφές με την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ» ζητώντας μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, οπότε και έγινε, με το μνημείο να ολοκληρώνεται και με πολύ προσωπική εργασία.

Η Ερμακιά είχε μια ιδιαίτερη ιστορία, όντας στο επίκεντρο των επιχειρήσεων στην περιοχή του Βερμίου και θρήνησε πολλά πτώματα, τόσο στο Ολοκαύτωμα όσο και στον Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε.

Πρόβλημα είναι ότι η ενορία της Ερμακιάς δεν έχει ιερέα εδώ και αρκετά χρόνια, σημείωσε ο ίδιος, με το χωριό να προτείνει στον νέο Μητροπολίτη να χοροστατήσει στην τελετή, όπως και έγινε.

Ο Δημήτρης Σακελλάρης ολοκληρώνει στις 31/12 τον κύκλο του στην προεδρία του χωριού. «Είμαι πρόεδρος 9 χρόνια και 4 μήνες, σε δύο διαφορετικές θητείες, σε δύο διαφορετικά δημοτικά συμβούλια. Ένας κύκλος πρέπει κάποτε να κλείνει. Ό,τι μπορούσα να προσφέρω το προσέφερα», σημείωσε, λέγοντας ότι ο σημαντικότερος στόχος που πέτυχε επί θητείας του ήταν η ανάδειξη της Ερμακιάς ως μαρτυρικό χωριό.

Μάλιστα, είπε ότι το πιο δύσκολο που είχαν να κάνουν δεν ήταν να πείσουν την επιτροπή του υπουργείου, αλλά το (προηγούμενο) δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν γνώριζαν στοιχεία της περιοχής και την πραγματική αλήθεια. «Η προσπάθεια μας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έκανε το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Η Ερμακιά έκανε μεγάλη προσπάθεια και ευχαριστούμε τον Θέμη Μουμουλίδη για την προσπάθειά του αλλά και άλλους βουλευτές που συνέβαλαν ώστε να περάσει από την Επιτροπή Αναγνώρισης η Μαρτυρικότητα της Ερμακιάς».

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης του σπηλαίου της Ερμακιάς, ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη και υπάρχει δέσμευση αξιοποίησης του από το τωρινό δημοτικό συμβούλιο.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X