Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων.

Το κύμα ακρίβειας που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα νοικοκυριά και το λάδι έχει πάρει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακού προϊόντος, διαμορφώνοντας την αύξηση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα, με αφορμή και την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου και τι προβλήματα επιφέρει.

«Η τιμή σε κάθε προϊόν δημιουργείται από τη ζήτηση και την προσφορά. Η προσφορά του ελαιολάδου πανευρωπαϊκά είναι πολύ μειωμένη και η ζήτηση πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα η τιμή να εκτοξεύεται υψηλά. Έτσι εξηγείται. Δεν υπάρχει σπέκουλα. Εμείς ως συνεταιρισμός το 2023 κλείσαμε μια σταθερή τιμή στα 9 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που στα σούπερ μάρκετ το ελαιόλαδο είχε 12 με 13 ευρώ το λίτρο, δείχνοντας κοινωνικό πρόσωπο. Η τιμή δεν αυξήθηκε όμως μόνο στο λάδι αλλά παντού», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Προσέθεσε πως η αυξημένη τιμή δικαιολογείται από τις αυξήσεις στα πετρέλαια, τα λιπάσματα, στα εργατικά χέρια, τονίζοντας πως το λίπασμα χαρακτηριστικά από 20-22 ευρώ το τσουβάλι πήγε στα 40 ευρώ.

Σημείωσε, ακόμη, πως ο συνεταιρισμός θα προσπαθήσει να κρατήσει και για το 2024 χαμηλά την τιμή στο ελαιόλαδο, σημειώνοντας επίσης ότι η παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη, εκφράζοντας ανησυχίες για το πώς θα εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό.
Ανέφερε, επίσης, ότι όταν το λάδι είχε 4-5 ευρώ το κιλό στο σούπερ μάρκετ, το προϊόν υπήρχε σε μεγάλη παραγωγή, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι τεράστιο και στις μεγάλες χώρες που παράγουν λάδι, όπως την Ισπανία.

Επίσης, συμβούλευσε τον κόσμο στην περιοχή να σταματήσουν να καλλιεργούν σιτηρά και να οδηγηθούν στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς όπως είπε, η ζήτηση θα υπάρχει πάντα και χωρίς ελαιόλαδο δεν μπορεί να ζήσει κανένα νοικοκυριό.

Επίσης, είπε ότι η Κοζάνη σε πολλά σημεία θα μπορεί να καλλιεργήσει και ελιές, φέρνοντας το παράδειγμα χωρών όπως της Αυστρίας που καλλιεργεί πλέον ελιές.

Ερωτηθείς γιατί μειώθηκε εφέτος η παραγωγή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως οι ισχυροί άνεμοι και βροχές οδήγησαν στο να πέσει το άνθος της ελιάς.

Αρκετοί νέοι σε ηλικία και όχι μόνο οδηγούνται στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων γύρω από την περιοχή της λίμνης, με τον κ. Παπαδόπουλο να λέει πως και ο ίδιος πέρυσι έβαλε 500 δέντρα, συνιστώντας στον κόσμο να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τα αγροτικά χέρια, με την περιοχή γύρω από τη λίμνη να λύνει το πρόβλημα με εργάτες από την Αλβανία, μόνιμους κατοίκους στη γύρω περιοχή.

Τέλος, εκτίμησε πως το ελαιόλαδο θα ανέβει κι άλλο και θα φτάσει στα 12 ευρώ το λίτρο (τιμή που δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ), με τους παραγωγούς να εκτιμάται ότι θα το δώσουν πάνω από 10 ευρώ το λίτρο και την κατάσταση να προμηνύεται δυσοίωνη.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X