Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Δροσούλα Μπατσαρά, Μαθηματικός – Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Νομού Κοζάνης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας .

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η ημερίδα που θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοζάνης στις 11 το πρωί, με σημαντικούς εισηγητές. Όπως εξήγησε η ίδια, μέσω ομάδων στο διαδίκτυο που συμμετέχουν καθηγητές μαθηματικοί αλλά και μαθητές – φοιτητές, που μιλούν για μαθηματικά.

Όπως εξήγησε, οι εισηγητές είναι άνθρωποι με συγγραφή βιβλίων μαθηματικών, έχοντας προσφέρει πολλά στα μαθηματικά και την εκπαίδευση, αναπτύσσοντας ενδιαφέροντα θέματα. Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων.

«Με αυτές τις εκδηλώσεις προσπαθούμε να είμαστε ενωμένοι και κοντά στην πληροφορία», τόνισε ακόμη, λέγοντας πως εφέτος θα υπάρχει και διαδικτυακή συμμετοχή.  Όπως είπε η κ. Μπατσαρά, η εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που αγάπησαν τα μαθηματικά, δίνοντας νέα πνοή.  «Υπάρχουν μαθητές που αγαπούν τα μαθηματικά, προβληματίζονται και θα τους δώσουν μια προοπτική», είπε ακόμη.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πόσο χρήσιμα είναι τα μαθηματικά σήμερα, λέγοντας πως «τα μαθηματικά είναι αλήθειες» και προσωπικά για την ίδια είναι στάση ζωής.  Είπε ακόμη πως σήμερα τα μαθηματικά είναι παντού και όλες οι επιστήμες στηρίζονται στα μαθηματικά. Μίλησε και για το πώς διδάσκονται τα μαθηματικά στα σχολεία, λέγοντας πως το Υπουργείο με τα προγράμματα σπουδών προσπαθούν να κάνουν βιωματικά μαθηματικά, συνδέοντάς τα με την πραγματικότητα σήμερα.

Τέλος, ανέφερε πως οι μαθηματικοί διαγωνισμοί (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) και όποι μαθητές προκρίνονται και διακρίνονται συμμετέχουν σε Ολυμπιάδες και αν συμβεί αυτό προκρίνονται στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Μάλιστα αποκάλυψε πως υπάρχει ένας μαθητής (Κοντέος Θοδωρής) που διακρίθηκε μέχρι τον «Αρχιμήδη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
ΩΡΑ 11.00-11.30 Εισαγωγή – Χαιρετισμοί

11.30 – 12.10 Θανάσης Ξένος Μαθηματικός – Συγγραφέας Αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων στα Μαθηματικά  Γ΄ Λυκείου

12.10 – 12.50 Δρ. Γεώργιος Χαρ. Πολύζος τ. Μόνιμος Πάρεδρος του Π. Ι. Μέλος συγγραφικής ομάδας σχολικών βιβλίων Αξιοποίηση γεωμετρικών εννοιών και γραφικών παραστάσεων στην επίλυση προβλημάτων της Άλγεβρας και της Ανάλυσης

12.50 -13.15 Διάλειμμα- Καφές

13.15-13.40 Δρ. Νικόλαος Φαρμάκης τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδάζοντας στο τμήμα Μαθηματικών Α.Π.Θ. Σταθμοί στην ιστορία του και γνωστικά αντικείμενα του παρόντος

13.40-14.00 Ερωτήσεις – Παρεμβάσεις

Παρακολούθηση και μέσω Webex στον σύνδεσμο :

https://minedu-secondary.webex.com/meet/statniko

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X