Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο True Story Radio την Διαμάντω Κρητικού, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου.

Προχθές έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση αγροτών στη ΖΕΠ, με την κ. Κρητικού να σημειώνει πως αυτό το επιβάλουν οι ανάγκες των καιρών, που αναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο να μπει σε αυτή τη διαδικασία για ακόμη μια αφορά, με προβλήματα που αφορούν όλη την Ευρώπη, σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Με τους Ευρωπαίους το μόνο κοινό που μπορούμε να ταυτιστούμε είναι η ΚΑΠ. Τα προβλήματα της Ελλάδας ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, γιατί τα προνόμια στα ευρωπαϊκά κράτη δεν τα είχαμε. Όπως το φόρο πετρελαίου, τη διεκδικούμε εδώ και χρόνια. Τα ποσά που δίνουν είναι αστεία και αν υπολογίσει κανείς τι χρειάζεται να καλλιεργήσει μια παραγωγή και τι παίρνει είναι αστείο. Εμείς προσπαθούμε να κατακτήσουμε αυτά που οι ευρωπαίοι έχουν και διαμαρτύρονται. Εμείς έχουμε ένα μεγάλο γεγονός με τη θεσσαλία, που ήρθαν μεγάλες καταστροφές και πρέπει η κυβέρνηση να τις στηρίξει, αλλά και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ζητήματα».

Η κ. Κρητικού σημειώνει πως είναι θέμα επιβίωσης για τους αγρότες της Δ. Μακεδονίας, ζητώντας την κυβέρνηση να τους στηρίξει. Για το πρόβλημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η ίδια σημείωσε πως ο ΕΛΓΑ δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι πλέον μόνο μια ασφαλιστική εταιρεία, που συντηρείται από τα ασφάλιστρα των παραγωγών. Το ποσό που αφομοιώνεται δεν επιστρέφεται στο ασφαλιζόμενο προϊόν, λέει η κ. Κρητικού, λέγοντας πως ο φορέας θέλει να στερήσει ακόμη περισσότερα από τους αγρότες.

Η ενέργεια, το κόστος παραγωγής, οι ασφαλιστικές εισφορές, «ματώνουν» τους παραγωγούς, τονίζει, λέγοντας ακόμη πως το θέμα έντασης στα εμπορικά επιμελητήρια είναι ζήτημα για τους αγρότες, θέτοντας μια σειρά προβλημάτων ως προς αυτό το ζήτημα, όπως είναι οι εισφορές, η έκδοση των πιστοποιητικών που τώρα γίνεται δωρεάν κ.α.

«Ζητήματα μπαίνουν το ένα μετά το άλλο. Στη Δ. Μακεδονία έχουμε ζήτημα και με τις εκτάσεις των ορυχείων. Μας είχαν καθησυχάσει γιατί ξέραμε ότι 20.000 στρέμματα μετά την αποκατάσταση θα δοθούμε με τους αγρότες και τώρα ξέρουμε ότι από αυτά δεν υπάρχει τίποτα, και εμείς είμαστε παρατηρητές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Κάθε χρονιά είναι και πιο δύσκολη για τους αγρότες», προσέθεσε με νόημα.

Η ίδια κάλεσε ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες: «Αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρξουν και αν θέλουν να επιβιώσουν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Αναφορικά με το κλείσιμο των δρόμων, η κ. Κρητικού είπε πως ανησυχεί όλη την κοινωνία, προσθέτοντας πως όταν μια κοινωνική ομάδα διαμαρτύρονται κάποιοι δυστυχώς επηρεάζονται, φέροντας το παράδειγμα και άλλων κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται. «Οι συνάδελφοι πολύ διακριτικά είναι τόσες ημέρες στο δρόμο και προσπαθούν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση για το εάν και κατά πόσο θα γίνουν κινητοποιήσεις δεν δίνεται εύκολα, είπε ακόμη, λέγοντας πως όλα τα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X