Δημογραφικό: «Χάνουμε μια πόλη γεννήσεις τον χρόνο» – Οι 19 δήμοι με την μεγαλύτερη μείωση – Ανάμεσά τους ο Δήμος Πρεσπών

Το δημογραφικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις περισσότερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας οι δημογραφικοί δείκτες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν έχει συνειδητοποιηθεί ουσιαστικά η σοβαρότητά του, αλλά αντίθετα έχουν ευνοηθεί τάσεις που επιδείνωσαν το πρόβλημα, όπως τονίζεται.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, μίλησε στο MEGA για το δημογραφικό, σημειώνοντας πως «είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Όπως ανέφερε «όταν φτάνουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, βλέπουμε να χάνουν σε έναν χρόνο το 30% του πληθυσμού τους, και να ερημώνουν. Εδώ «χτυπάνε καμπανάκια»» σημείωσε και πρόσθεσε: «Και ο δήμος Αθηναίων έχει μείωση βέβαια όμως μετακινούνται στα προάστια. Θα υπάρξει όμως ραγδαία μείωση του πληθυσμού».

Οι 19 δήμοι με την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφονται οι 19 δήμοι με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Δήμος Πρεσπών.

«Οι δείκτες δημογραφίας δείχνουν ότι χειροτερεύει η κατάσταση. Στην Ελλάδα από το 1940 και μετά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αστικοποίηση, μετανάστευση, είχαμε υψηλή γεννητικότητα και υπήρχε αυτή η ήπια αύξηση. Τώρα έχουμε τεράστια υπογεννητικότητα. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. Ενώ πρέπει να «γεννάμε» 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, «γεννάμε» 1,3», σημείωσε ο κ. Καρανικόλας.

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφεται η εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα ιστορικά.

Δείκτης ολικής γονιμότητας στην Ελλάδα

«Ένας λόγος είναι το οικονομικό, περάσαμε από την παραδοσιακή οικογένεια, στην αστική και τώρα έχουμε μία μεταμοντέρνα οικογένεια. Αλλάζει το ίδιο το μοντέλο της οικογένειας. Η σύγχρονη οικογένειά έχει μία σύνθεση των «εγώ» και είναι έντονο το στοιχείο της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Δημογραφικό: «Χάνουμε μια πόλη γεννήσεις τον χρόνο»
Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα γραφήματα και τα στοιχεία, έχουμε 50.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, «Χάνουμε μία πόλη περίπου γεννήσεις τον χρόνο. Το σκανδιναβικό μοντέλο μπορεί να αυξήσει τις γεννήσεις. Όταν βάζεις όμως οικονομικά κίνητρα, μπορεί κάτι να πετύχεις σε 2-3 χρόνια μάξιμουμ, αλλά όχι ολοκληρωτικά».

Στοιχεία φυσικής κίνησης πληθυσμού (2023)

Δημογραφικό και μετανάστες

«Για να κρατήσουμε τους πληθυσμούς είτε θα γεννήσουμε είτε θα εισάγουμε. Το τελευταίο διάστημα η εξερχόμενη μετανάστευση είναι λιγότερη από την εισερχόμενη. Έχουμε περίπου 120.000 εισερχόμενους μετανάστες συνολικά. Τα δημογραφικά μοντέλα ζητούν από την Ελλάδα να εντάξει μετανάστες εξειδικευμένους – δηλαδή για δουλειά», ανέφερε ο καθηγητής.

Εκτιμώμενος πληθυσμός (1/1/24) και μεταναστευτικές ροές (2023)

Τρομακτική πρόβλεψη για τον πληθυσμό στην Ελλάδα το 2100

Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό στη χώρα μας το 2100 είναι τρομακτικές.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας έως το 2100 (εκτίμηση)

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας της Ελλάδας αποτυπώνεται και στις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό της χώρας μέχρι το 2100.

Σύμφωνα με τα γραφήματα του populationpyramid.net, τα οποία αντλούν πληροφορίες από επίσημες μελέτες -όπως εκείνες των Ηνωμένων Εθνών- ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100 θα είναι λίγο παραπάνω από 6.200.000.

Η ραγδαία πτώση έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ενώ σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 10.000.000.

Δημογραφικό: Η Ευρώπη γερνάει

Όλα αυτά την ώρα που ο δείκτης γεννήσεων στην Ευρώπη φτάνει σε νέα χαμηλά κάθε χρόνο.

Ενώ το 2022 για πρώτη φορά οι γεννήσεις στην ΕΕ έπεσαν κάτω από το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων (3,88 εκατομμύρια), το 2023 έκλεισε με πτώση 5,4% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας έτσι ένα ιστορικό χαμηλό μόλις 3,67 εκατομμυρίων μωρών.

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση της Eurostat 2023. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στις 27 χώρες μέλη ήταν 1,38 γεννήσεις ανά γυναίκα. Ο αριθμός του 2023 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από το 2004.

Πηγή: in.gr

Παρουσία του Πρωθυπουργού η εκδήλωση του ΔΑΜ για την Επιχειρηματικότητα στην Κοζάνη την Πέμπτη 3/4

Την Πέμπτη 3 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος

Read More »

«ΝΑΙ» Μητσοτάκη στους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας- Συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΕΔ, δεν κλείνουν τα Δημαρχεία

Την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό δια ζώσης, θα έχουν οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε

Read More »

Στη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Χριστιανικού Τραγουδιού η Χορωδία της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Χριστιανικού Τραγουδιού. Το

Read More »

Ολοκληρώθηκε η Α Φάση αποπληρωμής των επιδομάτων σε ωφελούμενους του προγράμματος Πλοηγός Δεξιοτήτων του ΕΒΕ Κοζάνης

Η Διοίκηση και το προσωπικό του επιμελητηρίου Κοζάνης σε συνεργασία με τον  Διοικητή, τα στελέχη της ΕΥΔΑΜ και τον ανάδοχο του προγράμματος, ολοκλήρωσαν την Δευτέρα

Read More »

Έντονη η παρουσία της Δυτικής Μακεδονίας στο 19ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 19ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις 29 Μαρτίου 2025, στο Porto Palace Θεσσαλονίκης, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έδωσε δυναμικό

Read More »
X