Αβέβαιο προβλέπεται το μέλλον της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» για την οποία η ΔΕΗ φαίνεται να έχει πάρει οριστική απόφαση να τη θέσει εκτός λειτουργίας εντός 2026 σε ότι έχει να κάνει με την καύση λιγνίτη.

Από εκεί και πέρα η εταιρεία δεν δείχνει πρόθεση για μετατροπή της μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή η ΔΕΗ επικαιροποιεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

Σε αυτό τονίζεται πως τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι τέτοια που δεν ευνοούν τη μετατροπή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από το λιγνίτη σε φυσικό αέριο για να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2026.

Το νέο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης ορίζει τις μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου διαθέσιμες ως τον Αύγουστο το 2024 μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ ενώ για τις κρίσιμες για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης, μονάδες 3,4 και 5 η απόσυρσή του τοποθετείται το 2025.

Αναλυτικά:

– Οι μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα παραμείνουν διαθέσιμες ως και τον Αύγουστο του 2024 μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ.

 

– Η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4 θα αποσυρθούν στα τέλη του 2024.

 

– Οι μονάδες 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα αποσυρθούν το 2025.

Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, η ΔΕΗ αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2, έχει δρομολογηθεί η διακοπή της εντός του 2026.

Αν λάβουμε υπόψη και τα όσα αναφέρθηκαν στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, η ΔΕΗ κρατάει μάλλον “μικρό καλάθι” για το μέλλον της μονάδας, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις τον προηγούμενο χειμώνα.

*με πληροφορίες από το energypress.gr

X