Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο – Εκπαιδευτικό & Συγγραφέα.
Μια μοναδική ερευνητική προσπάθεια φέρνει στο φως την τοπική ιστορία του Αμυνταίου, μέσα από το βιβλίο «Δήμος Αμυνταίου: Μια διαδρομή στη νεότερη και σύγχρονη εποχή» του Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Ο εκπαιδευτικός και ιστορικός παρουσίασε το έργο του σε μια συζήτηση που ανέδειξε την αξία της γνώσης της ιστορίας για την κατανόηση της ταυτότητας ενός τόπου.
Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι το κίνητρο για την έρευνά του γεννήθηκε από την έλλειψη συστηματικής καταγραφής της ιστορίας του Αμυνταίου. Όπως δήλωσε, από τα φοιτητικά του χρόνια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, είχε εντοπίσει το ιστοριογραφικό κενό που αφορούσε την περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με την καταγωγή του πατέρα του από τις Πέτρες Αμυνταίου.
Η πραγματοποίηση του έργου ξεκίνησε το 2017, σε συνεργασία με τον καθηγητή Ιάκωβο Μιχαηλίδη από το ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Δήμου Αμυνταίου. Το εγχείρημα, που διήρκησε δυόμισι χρόνια, βασίστηκε σε πλούσια αρχειακή έρευνα. Επισκέψεις σε αρχεία στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές απέφεραν πρωτογενείς πηγές, όπως έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχεία για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και τοπικές εφημερίδες.
Το βιβλίο καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 14ου αιώνα έως το 1950, εστιάζοντας σε κομβικά γεγονότα, όπως η διάλυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας (1767), οι εθνοθρησκευτικοί ανταγωνισμοί που εντάθηκαν με τη δημιουργία της Βουλγαρικής Εξαρχίας (1870), και οι μάχες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Μάχη του Αμυνταίου (1912), την πιο αιματηρή για τον ελληνικό στρατό, η οποία όμως παραμένει ελάχιστα γνωστή.
Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε τον ρόλο του Αμυνταίου ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Από την Οθωμανική περίοδο μέχρι σήμερα, η περιοχή φιλοξένησε ετερόκλητους πληθυσμούς – Τούρκους, ντόπιους, πρόσφυγες – που διαμόρφωσαν τη συλλογική της ταυτότητα. Οι αντιθέσεις που προέκυψαν από αυτές τις συνυπάρξεις δεν ήταν πάντοτε εύκολες, αλλά συνέβαλαν στον πολιτισμικό πλουραλισμό του τόπου.
Το βιβλίο αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο για την κατανόηση της ιστορίας του Αμυνταίου, αλλά και ένα εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής ταυτότητας. Ο συγγραφέας τόνισε τη σημασία της ιστορικής έρευνας, ειδικά σε μια εποχή που οι άνθρωποι συχνά αδιαφορούν για το παρελθόν λόγω των πιέσεων της καθημερινότητας.
«Η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο το παρελθόν του, αλλά και ο οδηγός του μέλλοντος», κατέληξε ο Γιαννόπουλος. Το έργο του, καρπός σκληρής δουλειάς και συνεργασίας, αναδεικνύει τον πλούτο και τη σημασία της τοπικής ιστορίας ως αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς.