Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Πράσινος ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος η Δ. Μακεδονία

Τη νέα εποχή παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δ. Μακεδονία, που γίνεται ένας πράσινος ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος, ανακοίνωσε την Πέμπτη από τον ΑΗΣ Καρδιάς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, περιγράφοντας και αναλύοντας το γιγαντιαίο επενδυτικό της σχέδιο για την περιοχή, την οποία χαρακτήρισε ως «αναπόσπαστο κομμάτι της ΔΕΗ».

Περιέγραψε, αναλυτικά, τη νέα εποχή ανάπτυξης που ανοίγει και ξεδίπλωσε το επενδυτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει τις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 5,8 δις ευρώ στη Δ. Μακεδονία, τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.

Ανακοίνωσε και επίσημα τη μετατροπή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου, ανέφερε ότι οι παλιές γεννήτριες των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς θα μετατραπούν  σε σύγχρονους πυκνωτές, ενώ μίλησε εκτενώς για το βιώσιμο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία Μουσείου Ενέργειας Δ. Μακεδονίας, ενώ έμφαση έδωσε στον κομβικό ρόλο της Δ. Μακεδονίας ως περιοχή καθαρής ενέργειας, με ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, σε έργα ΑΠΕ όπως έργα αντλησιοταμίευσης που θα γίνουν στο χώρο των πρώην ορυχείων & σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στην καινοτόμα Μονάδα Παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου, όσο και στη μονάδα ΣΗΘΥΑ για την συμπαραγωγή ενέργειας με όφελος την τηλεθέρμανση, όπως και στο σχέδιο της επιχείρησης για νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών.

Η τεχνολογική επανάσταση στην περιοχή θα έρθει από την επένδυση 2,3 δις ευρώ για MEGA DATA CENTER στη Δ. Μακεδονία, έργο που θα προσελκύσει και νέες νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και θα κρατήσει στην περιοχή υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

«Ένας κύκλος για τη Δ. Μακεδονία κλείνει, ένας νέος κύκλος ανάπτυξης ανοίγει»

Η Δυτική Μακεδονία καταδεικνύει το ειδικό βάρος της ΔΕΗ, τη σημασία της για την εθνική οικονομία και την πρόοδο του τόπου. Το πραγματικό μέγεθος της εταιρείας, φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού εδώ. Στους χώρους παραγωγής, στα ορυχεία, τόνισε, σημειώνοντας:

«Η ΔΕΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δ. Μακεδονίας, μαζί μεγάλωσαν, έδωσαν ρεύμα στη χώρα για πάνω από 70 χρόνια, στηρίζοντας την ανάπτυξη της πατρίδας. Εδώ χτυπούσε για χρόνια η ενεργειακή καρδιά της χώρας, αλλά βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έχει γίνει απαγορευτική.

Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες καθίστανται μη ανταγωνιστικές. Από το 2010 οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται. Για την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη, ένας κύκλος για τη Δ. Μακεδονία κλείνει. Σήμερα συναντιόμαστε στον ΑΗΣ Καρδιάς, που από το 1975 ως το 2021 παρήγαγε ρεύμα για όλη την Ελλάδα. Το τέλος του λιγνίτη είναι μια νέα αρχή για την περιοχή.

Ανακοινώνουμε ότι για τη ΔΕΗ και την περιοχή ένας νέος κύκλος ανάπτυξης ανοίγει. Παρουσιάζουμε το επενδυτικό μας πλάνο για τη Δ. Μακεδονία και πως αυτό θα μεταμορφώσει τις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις. Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι του τόπου και δύναμη ανάπτυξη και το όραμά μας είναι να γίνει η Δ. Μακεδονία ένας τεχνολογικός και πράσινος κόμβος για τη χώρα και τη Ν/Α Ευρώπη.

Το στρατηγικό μας πλάνο είναι να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή, αποθήκευση ενέργειας, που εκτός από τη χώρα θα τροφοδοτεί το μεγαλύτερο data center στην χώρα και την Ευρώπη, που θα κατασκευαστεί εδώ, ώστε η Δ. Μακεδονία να περάσει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή».

Επενδύσεις 5,8 δις ευρώ στη Δ. Μακεδονία

Τα επόμενα 3-5 χρόνια ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε επενδύσεις στην περιοχή 5,8 δις ευρώ , που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δις ευρώ: «Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά σχέδια από ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών , νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, δίκτυα ενεργείας και οπτικών ινών και το data center. Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και έως 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Αλλάζουμε τις προοπτικές τις περιοχής. Νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι που απασχολούνται σε τεχνολογικούς κλάδους, θα απασχολούνται εδώ. Αλλάζουμε την εικόνα της περιοχής. Τη θέση του μαύρου λιγνίτη παίρνει το πράσινο των αποκαταστάσεων».

Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου

Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδας φυσικού αερίου, ενώ η νέα Πτολεμαΐδα 5» θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026: «Μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου, ισχύος 350 μεγαβάτ και στην αρχή θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας. Στη δεύτερη φάση εξέλιξης, θα γίνει μονάδα συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 500 MW».

Η 5η μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί, τόνισε, και έπρεπε να σταματήσει να καίει λιγνίτη γιατί αφενός βρίσκεται εκτός τιμών αγοράς, αλλά και γιατί δεν λειτουργεί ευέλικτα. Τόνισε πως θα χρειαζόμαστε μονάδες συμβατικής παραγωγής, για αυτό επιλέχθηκε το φ/α.

Οι παλιές γεννήτριες των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς θα μετατραπούν  σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος, υπερυψηλής τάσης. Η μετατροπή αυτή υποστηρίζει την ασφάλεια του συστήματος και είναι μια επένδυση 30 εκ. ευρώ, για την ασφάλεια των εν λόγω δικτύων.

Απόσυρση μονάδων

Η απόσυρση των μονάδων (κτίρια, εγκαταστάσεις, μονάδες κ.ο.κ) θα γίνει με βιώσιμο τρόπο, σε μια επένδυση 130 εκ. ευρώ, που θα φέρει 500 άμεσες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα έργο απαιτητικό και κοστοβόρο, με τις αποσύρσεις να γίνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε, με τις αποσύρσεις να γίνονται με τον πλέον υπεύθυνα περιβαλλοντολογικά τρόπο. «Ό,τι μπορεί να πωληθεί, πωλείται. Σχεδόν το 95% των υλικών θα πωληθεί», σημείωσε, όπως λ.χ. τα 400 χλμ ταινιοδρόμων. Ενδεικτικά: Στη μονάδα του Αμυνταίου στήνεται μονάδας πυρόλυσης και να παραχθούν χρήσιμα υλικά για τις βιομηχανίες που τα χρειάζονται. Το μεγαλύτερο κομμάτι απολιγνιτοποίηση αφορά τις αποκαταστάσεις εδαφών.

«Θα αφήσουμε τον τόπο ομορφότερο από ό,τι τον βρήκαμε. 80.000 στρέμματα επιστέφονται στο δημόσιο, στη Μετάβαση ΑΕ, για τη νέα χρήση που έχει προβλεφθεί. Επενδύουμε 270 εκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να παραδώσουμε τους χώρους για τη νέα εκμετάλλευση και θα παραδώσουμε τους χώρους για τη νέα χρήση.  Οι αποκαταστάσεις ξεκίνησαν, υπάρχει μέχρι και οπωρώνας και αμπέλι», είπε επίσης ο κ. Στάσσης.

Μουσείο Ενέργειας Δ. Μακεδονίας

Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε επίσης τη λειτουργία Μουσείου Ενέργειας Δ. Μακεδονίας, με σκοπό να διατηρηθεί η ιστορία του τόπου. Οι αποσύρσεις και αποκαταστάσεις ετοιμάζουν την περιοχή για τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, τόνισε.

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια και ο ρόλος της Δ.Μακεδονίας είναι κομβικός: «Η Δ.Μακεδονία θα δίνει πράσινη ενέργεια από μικρά και μεγάλα έργα πράσινης ενέργειας. Επενδύουμε 1,2 δις ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, από το Αμύνταιο ως τον Άγιο Δημήτριο, 2.130 MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων .

Το πρώτο έργο που έκανε ξεχωριστή αναφορά είναι το φ/β πάρκο στο πρώην ορυχείο Πτολεμαΐδας, με ισχύς 550 MW, καλύπτοντας τις ανάγκες 220.000 νοικοκυριών. Στο έργο εργάστηκαν πάνω από 2.000 άτομα, με το 90% να είναι ντόπιοι.

Επίσης, η ΔΕΗ κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Αμύνταιο, ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στον κόσμο, με ισχύς 950 MW, που θα καλύπτει τις ανάγκες 300.000 νοικοκυριών. Το πάρκο μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη, ενώ δόθηκε δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι κάτοικοι συμμέτοχοι στις επενδύσεις

«Στη νέα εποχή που σχεδιάζουμε θέλουμε οι κάτοικοι να είναι συμμέτοχοι στις επενδύσεις που σχεδιάζουμε. Για τα έργα ΑΠΕ θέλουμε τους κατοίκους να έχουν μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο, σε ποσοστό της τάξης του 5%. Για αυτό σχεδιάζεται χρηματοδοτικό εργαλείο, αποκλειστικά για τους κατοίκους που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηης. Αυτό θα γίνει με έκδοση ομολόγου 5 εκ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης από τη ΔΕΗ. Το ομόλογο θα διατεθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025», είπε σχετικά.

Για τις αξιώσεις στην Ακρινή, ανακοίνωσε ότι θα αποδίδονται στους κατοίκους τα καθαρά έσοδα από φ/β ισχύος 35 MW, σε συμφωνία για 20 έτη, επιλύοντας ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 15 έτη.

Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, λέγοντας πως λύση είναι η αποθήκευση ενέργειας και τα πρώην λιγνιτικά πεδία είναι πρόσφορο έδαφος για την εταιρεία, ώστε να επενδύσει 940 εκ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ΑΠΕ, άνω των 860 MW. Συνολικά θα δημιουργηθούν 1300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες θέσεις έπειτα.

 

Εκεί που υπήρχαν ορυχεία, θα γίνουν 4 μεγάλες λίμνες που θα παράγουν ενέργεια

Εκεί που υπήρχαν ορυχεία, θα γίνουν 4 μεγάλες λίμνες που θα παράγουν ενέργεια. Αναλυτικότερα: Αναφέρθηκε στα έργα αντλησιοταμίευσης στα πρώην λιγνιτικά πεδία, που θα λειτουργούν ως φυσική μπαταρία με τη χρήση νερού, με στόχο να μειωθεί το κόστος ενέργειας στη χώρα. Ξεκίνησε η  κατασκευή δύο τέτοιων έργων, που θα κατασκευαστούν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν έτοιμες οι κάτω λίμνες στα ωρήγματα των ορυχείων. Το πρώτο θα είναι στο ορυχείο Καρδιάς. Το αντλησιοταμιευτικό έργο του ορυχείου Καρδιάς θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320MW για 8 ώρες, μιας επένδυσης 430 εκ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Το δεύτερο έργο θα γίνει στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου. Θα έχει δυναμικότητα 240 MW για 12 ώρες , μιας επένδυσης 310 εκ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας . Εκεί που υπήρχαν τα ορυχεία, θα υπάρχουν 4 μεγάλες λίμνες που θα παράγουν ενέργεια.

 

Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

Θα γίνουν, επίσης, όπως ανακοινώθηκε, έργα αποθήκευσης ενέργειας, με μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος  σε διάφορες περιοχές, στα πρώην εργοστάσια Αμυνταίου, Μελίτης, στην Ακρινή και στον ΑΗΣ Καρδιάς. Μια επένδυση 200 εκ. ευρώ, επένδυση σε όλες τις τεχνολογίες.

 

Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα υδρογόνου από ΑΠΕ, στο Αμύνταιο, που υλοποιεί η ΔΕΗ και η Motor Oil. Η επένδυση θα είναι σε πρώτη φάση της τάξης της τάξης των 50 MW, επένδυση 70 εκ. ευρώ και θα απασχολήσει 300 εργαζόμενους κατά την κατασκευή τους.

Η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα μπορούν να λειτουργούν να μείγμα φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου, είπε επίσης.

Waste 2energy

Η επιχείρηση εξετάζει μια νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών. Η μονάδα Waste 2energy σχεδιάζεται να είναι ισχύος 38 MW , μια επένδυση 300 εκ. ευρώ που θα φέρει 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Εκτός από ρεύμα θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων, με σημαντική αντιρρυπαντική τεχνολογία.

ΣΗΘΥΑ

Για τη μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, ο κ. Στάσσης την χαρακτήρισε ως απαραίτητη για τη λειτουργία Τ/Θ στη Δ. Μακεδονία, με στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, με στόχο της βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων. Το έργο βρίσκεται στον ΑΗΣ Καρδιάς και αποτελεί αποκλειστική επένδυση της ΔΕΗ, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του 2026.

Νέα εποχή παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δ. Μακεδονία

Ο κ. Στάσσης μίλησε εν κατακλείδι για το πλάνο παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δ. Μακεδονία. Πάνω από 3.000 MW ισχύς από ΑΠΕ και νέες σύγχρονες μονάδες και 860 MW αποθήκευσης ενέργειας, επενδύσεις 3,5 δις ευρώ.

«Το όραμα της ΔΕΗ είναι η Δ. Μακεδονία να γίνει πράσινος ενεργειακός κόμβος και τεχνολογικός κόμβος, σημείωσε, μιλώντας για τη νέα εποχή παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δ. Μακεδονία, με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων να είναι στο τεχνολογικό κομμάτι», ανέφερε.

2,3 δις ευρώ για MEGA DATA CENTER

Για την επένδυση του DATA CENTER στη Δ. Μακεδονία, είπε πως η ζήτηση για data center παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 200 GW  και σήμερα τα υπό κατασκευή ή ανακοινωμένα ευρωπαϊκά σχέδια αφήνουν ένα κενό 27.000 MW, με τη ζήτηση να είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.

Η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανική για να γίνει τεχνολογικός κόμβος, όπως εξήγησε: «Το Mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300 MW και η επιχείρηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή, όταν συμφωνήσει με τις εταιρείες που θα το χρησιμοποιήσουν, με την επένδυση να είναι της τάξεως των 2,3 δις ευρώ , που θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Μια πολύ μεγάλη επένδυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα κατασκευαστεί στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Οι ανάγκες του δεν θα επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα, με την περιοχή να είναι ιδανικό για το σχέδιο, καθώς υπάρχουν οι εκτάσεις, τα δίκτυα, εργατικό δυναμικό».

«Η ΔΕΗ έχει εργαζόμενους που μπορούν να κατασκευάσουν τα έργα», τόνισε επίσης, λέγοντας πως ο Άγιος Δημήτριος επιλέχθηκε γιατί είναι κοντά σε καλώδια οπτικών ινών, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες συνδέσεις. «Η ΔΕΗ είναι Power tech εταιρεία και η καρδιά της θα χτυπάει από τη Δ. Μακεδονία», είπε με έμφαση, μιλώντας για προοπτική επιπλέον επένδυσης ώστε να γίνει GIGA Data Center στην περιοχή, προϋπολογισμού 5,4 δις ευρώ. Σε αυτή τη β΄ φάση οι συνολικές θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 20.000 για την κατασκευή και 2.000 για τη λειτουργία.

Οι 500 υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι του Data Center θα μείνουν στον τόπο και οι άνθρωποι της ΔΕΗ θα δουν τα παιδιά τους να δουλεύουν εδώ, είπε με έμφαση, μιας και θα εργάζονται σε σύγχρονους και τεχνολογικά εξελιγμένους χώρους εργασίας, ενώ μίλησε και για τις προοπτικές προσέλκυσης νεοφυών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο κ. Στάσης μίλησε, τέλος, για τη νέα βιώσιμη ανάπτυξη που φέρνει η ΔΕΗ στην περιοχή, νέα πνοή με καλύτερες ποιοτικότερες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθαρό περιβάλλον και νέες μονάδες ΣΗΘΥΑ που θα λύσουν οριστικά το θέμα της τηλεθέρμανσης.:

«Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δ. Μακεδονία να απενεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία», είπε επίσης, καταλήγοντας πως η ΔΕΗ ξέρει, μπορεί και θέλει να το κάνει, με την περιοχή στο πλάι της: «Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το παράδειγμα περιοχής που άλλαξε όραμα και βρέθηκε σε τροχιά ανάπτυξης», είπε κλείνοντας για τη ΔΕΗ που «ήταν , είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δ. Μακεδονίας».

 

 

Επί ποδός βρίσκονται τα δύο Τμήματα Υποκριτικής Τέχνης της ΣΑΕΚ Πτολεμαΐδας , λίγο πριν τις Εξετάσεις Προόδου ! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Οργασμός εργασιών στα δύο Τμήματα Υποκριτικής Τέχνης της ΣΑΕΚ Πτολεμαΐδας , λίγο πριν τις Εξετάσεις Προόδου. Στο Τμήμα του Β’ Εξαμήνου οι Εκπαιδευόμενοι υπό την

Read More »

Διαγωνισμός του e-ptolemeos.gr: Κερδίστε μονές προσκλήσεις για την παράσταση GIRLS&BOYS στην Κοζάνη

Το METROPOLITAN: The Urban Theater παρουσιάζει: GIRLS&BOYS του Dennis Kelly με τη Νατάσα Εξηνταβελώνη σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου στις 7 Απριλίου 2025 και ώρα 20:00, στο Κινηματοθέατρο Ολύμπιον στην Κοζάνη. «Συνάντησα τον άντρα μου στην ουρά για να επιβιβαστώ σε μια

Read More »

Δημήτρης Βαβλιάρας: Ο Κοζανίτης φωτογράφος που προσελκύει το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ

Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΒΛΙΑΡΑΣ Το 2019 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018. Το 2019 επίσης μια φωτογραφία

Read More »
X