Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Μπασιά, Πρ. Προέδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνέπειες των πολέμων στη Μέση Ανατολή και το μπαράζ που επιφέρει στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε στις διεθνείς ανακατανομές που γίνονται, οι οποίες επιφέρουν προβλήματα στο ενεργειακό κομμάτι και στην επισιτιστική κρίση.

«Οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να γίνουν η νέα κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η ενέργεια είναι ακριβή και θα παραμένει ακριβή, ενώ στην Ελλάδα δεν μειώνονται, τόνισε.

«Η ηλιακή και αιολική ενέργεια θεωρήθηκαν εδώ και 20 χρόνια, ιδιαίτερα στην ΕΕ, ότι θα παράγουν φτηνό ηλεκτρισμό. Το ευρωπαϊκό μοντέλο στηρίχτηκε βέβαια στο φτηνό φυσικό αέριο της Ρωσίας και την μαζική εισαγωγή ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών σε όλη την ΕΕ.», ανέφερε επίσης.

Οι ενεργειακοί πόροι, είπε ο κ. Μπασιάς, ή είναι εξαντλήσιμοι ή ανανεώσιμοι και αποθηκεύσιμοι ή μη-αποθηκεύσιμοι, εξηγώντας πως: αυτό που δεν μπορεί να γίνει σήμερα σε μεγάλη κλίμακα είναι η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανέφερε πως η Ελλάδα αποφάσισε να σταματήσει το λιγνίτη νωρίς, καθώς άλλα κράτη όπως Γερμανία, Κίνα και Αμερική συνεχίζουν να καίνε άνθρακα. «Στην Ελλάδα πουλήθηκε η καραμέλα αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και τι πρόοδος υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει πως «το πράσινο όραμα έχει μπει διεθνείς σε ανασκόπηση», συμπληρώνοντας ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές και η ενεργειακή επάρκεια εξαρτάται από την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Στην Ευρώπη γίνονται προσπάθειες, τονίζει, να προχωρήσει το υδρογόνο, όχι το πράσινο υδρογόνο, λέγοντας ότι: «Όσον αφορά το υδρογόνο, θα ήτανε ανοησία η Ελλάδα να αγοράζει φυσικό αέριο για να παράγει μπλε υδρογόνο, ή να δανείζεται για να κατασκευάσει επιπλέον ΑΠΕ ώστε να υποστηρίξει την ηλεκτρόλυση του νερού, προσβλέποντας στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου για να το ξανα-μετασχηματίσει σε πανάκριβο ηλεκτρισμό που η χώρα δεν χρειάζεται».

 

Για τους υδρογονάνθρακες

Σήμερα, το « πράσινο όραμα»  μπαίνει διεθνώς σε ανασκόπηση και αφήνει χρονικά περιθώρια για αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και ας υπαγορεύεται από ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοεί ότι το υπέδαφός της Ελλάδας και ιδιαίτερα το θαλάσσιο είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο από το χερσαίο (η συνολική επιφάνεια είναι 630.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η χερσαία είναι 132.000) με ισχυρές πιθανότητες ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όπως αυτά, ήδη εκμεταλλεύσιμα, της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Το δύσκολο θα είναι να πείσει τους επενδυτές που έφυγαν, αλλά εκεί θα μετρηθεί επίσης η βούληση για ενεργειακή ανεξαρτησία.

 

CO2 και κλιματική αλλαγή

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις ΑΠΕ, αναφέρει επίσης, λέγοντας πως δεν υπάρχουν καινοτόμες λύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.

Για την κλιματική αλλαγή, απάντησε πως υπάρχουν παράγοντες που δεν αφορούν στις ενέργειες του ανθρώπου, λέγοντας πως ο φανατισμός που διήρκησε για μια 20ετία πως το CO2 και ο άνθρωπος έφταιγε για τα κλιματικά προβλήματα είναι εν μέρει αληθινό και ότι από πίσω κρύβονται βιομηχανικά κίνητρα.

«Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις με αποφάσεις τους θα έπρεπε να ασχολούνται με αυτά τα θέματα», είπε επίσης.

 

Υπερανάπτυξη ΑΠΕ;

Αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο του που πρόκειται να βγει πριν το Πάσχα, λέγοντας πως κλείνει ένας κύκλος επτά ετών για τον ίδιο, με το βιβλίο θα πραγματεύεται για τη γενικότερη ενεργειακή κατάσταση και τις εξελίξεις που υπάρχουν, όπως και για τους υδρογονάνθρακες, που όπως είπε δυστυχώς δεν προχωρούν, λέγοντας ότι στη χώρα μας υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να βρεθούν ώστε να υπάρχει ενεργειακή ανεξαρτησία και επάρκεια που εγγυώνται οι υδρογονάνθρακες.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην υπερανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή, λέγοντας πως είναι διάσπαρτα και θα παρουσιάσουν οικονομικά ή προβλήματα ρύπανσης σε κάποια χρόνια, καθώς δεν υπάρχει αποθήκευση ενέργειας, εκτός αν αλλάξει κάτι στο κομμάτι αυτό.

Τέλος, ερωτηθείς αν άλλαξε κάτι στις εξορύξεις των ελληνικών κοιτασμάτων, απάντησε πως δυστυχώς δεν φαίνεται να προχωρούν και είναι δύσκολο να πείσουν τους επενδυτές που αποχώρησαν.  «θέλει βούληση για ενεργειακή ανεξαρτησία», είπε κλείνοντας, λέγοντας πως τα φ/β πάρκα και οι ανεμογεννήτριες δεν φτάνουν, καθώς πρέπει να καις φ/α για να στηριχθεί το σύστημα.

X