Η εκπομπή True Story Radio Morning Club με τον Υπάτιο Μωυσιάδη & τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Μητλιάγκα – Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την εξέλιξη των αναπτυξιακών πραγμάτων στην περιοχή, με αφορμή την πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους προέδρους των Επιμελητηρίων της χώρας και τι αποτελέσματα βγήκαν από τη συνάντηση αυτή.

Ο κ. Μητλιάγκας έκανε λόγο για προκαθορισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, πριν την ΔΕΘ, ενώ το «παρών» έδωσαν το σύνολο των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι και έθεσαν σημαντικά ζητήματα για την επιχειρηματική κοινότητα.

Ειδικότερα, για την ΠΕ Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα 700 επιχειρηματικά σχέδια, τα 424 εξ αυτών στην Κοζάνη, δηλαδή περίπου το 58% του συνόλου. Τα εν λόγω σχέδια, αναμένεται να φέρουν 2.000-2.500 θέσεις εργασίας στην περιοχή. «Αυτή είναι πρώτη προτεραιότητα για το ΕΒΕ και τα Επιμελητήρια της περιοχή, με τους προέδρους να θέτουν επί τάπητος μια σειρά ενεργειών που αφορούν δάνεια, εγγυήσεις και προγράμματα προσλήψεων ανέργων, ώστε να υπάρχει ευτυχής κατάληξη», σχολίασε σχετικά.

Τα αποτελέσματα για το σύνολο των προγραμμάτων μικρομεσαίων και μεγάλων επενδύσεων αναμένονται εντός του έτους και ειδικότερα ιδίως εντός του Νοεμβρίου, είπε ακόμη, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε ρητή δέσμευση του Ν. Παπαθανάση για ενεργοποίηση προγράμματος δανειοδοτήσεων μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 100 εκ. ευρώ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε.

Το ύψος των προγραμμάτων που υλοποιήθηκε, αριθμητικά και σε πόρους, είναι τα περισσότερα προγράμματα των τριών τελευταίων κοινοτικών πλαισίων στήριξης, αριθμός που δεν έχει ξανα- υπάρξει στην περιοχή. Ενώ, επίσης, αναμένονται και πρόσθετες επενδύσεις από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα και το ταμείο ανάκαμψης, ανέφερε.

Μάλιστα παρουσιάστηκε η πλατφόρμα erga.gov.gr, που αφορά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού ανά περιφέρεια και η παροχή πληροφοριών για τους ενδιαφερόμενους ανά περιοχή.

Άλλα 20 εκ. ευρώ αναμένονται και από τα πρόγραμμα της Περιφέρειας, με αρκετούς επιχειρηματίες να το αναμένουν, καθώς θα έχει ηπιότερες δεσμεύσεις, σημειώθηκε.

Στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό κυριάρχησε το ζήτημα της ακρίβειας, ενώ βασικό ζητούμενο που τέθηκε είναι η σύγκληση της χώρας με την Ευρώπη σε επίπεδο μισθών και ΑΠΕ και η σύγκλιση περιφερειών. Όπως εκτίμησε ο κ. Μητλιάγκας, υπάρχει επίγνωση σε κυβερνητικό επίπεδο, ωστόσο η αίσθηση που υπάρχει είναι αυτή τη στιγμή θα δοθεί ρόλος στις τοπικές κοινωνίες για να χαράξουν πολιτικές για την επόμενη ημέρα.

Χρονιά εκλογών στα Επιμελητήρια

Τα Επιμελητήρια θα έχουν εκλογές τον Νοέμβριο, με το ΕΒΕ Κοζάνης να διεξάγει εκλογές 1-2 Δεκεμβρίου και η διοίκηση Μητλιάγκα θα διεκδικήσει εκ νέου τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, δεσμευόμενοι να δράσουν έντονα, δημιουργικά και αντιληπτά και στο νέα περίοδο, οδηγώντας το επιμελητήριο στο 2030, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητλιάγκας.

Η ομάδα είναι σχηματοποιημένη, οι συζητήσεις είναι σε τελικό στάδιο και μετά τον Σεπτέμβριο θα έρθουν πρωτοβουλίες και ενέργειες για το κλείσιμο του ψηφοδελτίου και τη δημοσιοποίηση των προγραμματικών θέσεων αλλά και τη διοίκηση μέχρι το 2030, «οδηγώντας το Επιμελητήριό μας σε μια τελείως διαφορετική θέση και κατάταξη στο σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας, τόσο σε σχέση με την εμπιστοσύνη, την ανταπόκριση και την επάρκεια που έδειξε, να μπορεί να αξιοποιεί πόρους προς όφελος των επιχειρήσεων της περιοχής», προσέθεσε.

Σε σχέση με το εάν υπάρχουν προσδοκίες για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Μητλιάγκας απάντησε πως το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σφιχτό, τονίζοντας επίσης ότι είναι θετικό μέτρο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και οι παρεμβάσεις που γίνονται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ζητούμενο είναι η σταθερότητα, ενώ απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρηματιών, είπε ακόμη.

Τέλος, ερωτηθείς αν είναι πρόβλημα η έλλειψη θέσεων εργασίας, απάντησε πως είναι πρόβλημα, αλλά με την επαναπροσέγγιση ανθρώπων που έφυγαν και η εισροή νέων που έχουν ανάλογες δεξιότητες, σε συνεργασία και με τα πανεπιστήμια, θα μπορέσει να δημιουργηθεί η συνθήκη για να καλυφθεί η ανάγκη.

Το 2025 η περιοχή θα πρέπει να είναι ιδιωτικό εργοτάξιο, είτε για υφιστάμενες είτε για νέες επιχειρήσεις, κατέληξε επίσης.

X