Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Θεοφύλακτο, Δικηγόρο, Πρ. Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς, αρχικά, για το θέμα δικαίωσης δανειολήπτη που ταλαιπωρήθηκε αρχικά αλλά εν τέλει δικαιώθηκε, καθώς και τη δυσπιστία για το εάν υπάρχει παράθυρο αισιοδοξίας για πολίτες ώστε να μην τους πόρους τα σπίτια, ο κ. θεοφύλακτος αναφέρθηκε στην ανακοπή που πέτυχε για λογαριασμό πολίτη.

Εξηγώντας την υπόθεση, αναφέρθηκε στην ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ των funds, που πέφτει στην πλάτη δανειοληπτών. Στην προκειμένη, ενώ είχε γίνει συμφωνία και θα πλήρωναν ένα ποσό στην τράπεζα 300 ευρώ το μήνα. Μετά το πέρας της 5ετίας το δάνειο μεταφέρθηκε στο fund που δεν αναγνώριζε τη συμφωνία ή την αναγνώριζε με άλλους όρους, που επιβάρυναν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν και βρήκαν τοίχο απέναντί τους, οπότε και βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχετήριο. Στην αίτηση ανακοπής που έγινε προβλήθηκαν όλοι οι λόγοι που δικαίωσαν τελικά τους ίδιους και το Πρωτοδικείο Κοζάνης δέχθηκε με μια γενναία απόφαση πως ήταν καταχρηστική η απόφαση του fund να στείλει κατασχετήριο στην κατοικία του δανειολήπτη.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις που καταθέτουν οι δανειολήπτες στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό που κατέθεταν αλλά τα ποσά δεν τα τραβάει το fund. «Μια μία οι χαραμάδες ελπίδας κλείνουν για τους δανειολήπτες. Η λειτουργία των funds είναι κακόπιστη πολλές φορές και νοιώθουν ότι έχουν μια παντοδυναμία τα τελευταία χρόνια και οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι υπέρ τους. Για αυτό χρειάζεται οργάνωση και αποτελεσματικότητα αλλά χρειάζεται πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση προστασίας των δανειοληπτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει κάτι παραπάνω από το Ν/Σ για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το οποίο είναι μεν σε θετική κατεύθυνση όπως είπε αλλά δεν φτάνει. «Αν είσαι μικρός και αδύναμος, είτε πληρώνεις, είτε δεν πληρώνεις είσαι στρυμωγμένος», σημείωσε ακόμη με έμφαση.

Τέλος, ερωτηθείς αν εναπόκειται στην ανθρωπιά του δικαστή το πώς θα εφαρμόσει το νόμο ή το πώς θα δει την κάθε περίπτωση στην εκάστοτε περίπτωση δανειολήπτη, ο κ. Θεοφύλακτος απάντησε πως δυστυχώς αυτό ισχύει και ότι υπάρχει αρνητική μεταστροφή της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια, ενώ λίγες είναι οι εξαιρέσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δανειολήπτες.

Τέλος, ανέφερε την ανάγκη να μάθουν οι πολίτες ποιοι κρύβονται πίσω από τα funds και ποιοι έχουν αποκτήσει τη μισή Ελλάδα, όπως είπε.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X