Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Αμανατίδη, Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του ενώπιων ευρωβουλευτών και στελεχών της ΕΕ, στο σχετικό συνέδριο που έγινε στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στη δημιουργία «ομάδας παραγωγής νομοθετικών ρυθμίσεων». Η εν λόγω πρωτοβουλία για πρώτη φορά γίνεται στη Δ. Μακεδονία και όπως εξηγεί σχετικά ο περιφερειάρχης «εννοούσε το αυτονόητο», εξηγώντας:

«Πολλές φορές υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, το διοικητικό ισοζύγιο, αλλά υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν, όπως η αξιοποίηση της παραλίμνιας τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, αν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό που σχεδιάζουμε να γίνει πράξη. Όταν ο νομοθέτης δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα, αυτό μπορεί να γίνει με τοπικού χαρακτήρα ρυθμίσεις νομοθετικών παρεμβάσεων, κάτι που έκανα και σαν βουλευτής».

Εξηγώντας τι είναι η τοπικού χαρακτήρα νομοθετικές παρεμβάσεις, απάντησε πως συστήθηκε μια ομάδα που θα μεριμνά ώστε να υλοποιεί σχέδια ρυθμίσεων και αιτιολογικές εκθέσεις για ζητήματα που αφορούν σε αναπτυξιακά θέματα της περιοχής. Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από νομικούς και όχι μόνο, προσθέτοντας πως έχει προσδιορίζει ότι η ομάδα θα στηρίξει νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στόχος είναι, αφενός να καταδεικνύεται τι πρέπει να γίνει, να τεκμηριώνεται και να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Αρκετές φορές μπορεί να ζητηθεί και η συνδρομή των βουλευτών στην προώθηση των θεμάτων της περιοχής.

Τέλος, αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος ανέφερε στην ίδια εκδήλωση, πως δεν υπάρχουν μέρη στην περιοχή για να χοροθετηθούν επενδύσεις, ζήτημα που τίθεται συνεχώς και από μεγάλες εταιρείες όταν έρχονται στην περιοχή. Ερωτηθείς αν υπάρχουν αδιατάρακτες εκτάσεις στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στην Κοζάνη και τι θα γίνει με τις καθυστερήσεις της εταιρείας για την ενεργοποίησή της, απάντησε πως: «Την Πέμπτη θα είναι εδώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για θα δούμε διάφορες τοποθεσίες που έχουν προσδιοριστεί, προκειμένου να δώσουμε την αρμοδιότητα στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης».

Επίσης, τον Ιούνιο – Ιούλιο η Μετάβαση ΑΕ θα είναι σε θέση να παραχωρεί εκτάσεις, αδιατάρακτες, αρχικά, για να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά. Σε συζητήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, είναι εφικτό η ΕΤΒΑ να πάρει εκτάσεις (με τίμημα), για κάποια χρόνια και να τις πολεοδομήσει, προκειμένου να υπάρχουν μεγαλύτεροι συντελεστές δόμησης και να μπορούν να αξιοποιηθούν οι ίδιες εκτάσεις ώστε να ενταχθούν εκεί περισσότερες επενδύσεις.

Η εν λόγω πρόταση αντιμετωπίστηκε κατ’ αρχήν θετικά, ενώ ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η ΒΙΠΕ Κοζάνης, ο κ. Αμανατίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «γινόμαστε σιγά – σιγά ένας φιλοεπενδυτικός τόπος», κάτι που προσέθεσε πως είναι η μόνο «συνταγή» για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εισοδημάτων και στο να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X