Υπάρχει, τελικά, υποψήφιος «κοινής αποδοχής»;
Τέσσερις, γνωστοί, καθηγητές πανεπιστημίου οι κύριοι Ξενοφών Κοντιάδης (καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου), Αντώνης Λιάκος (ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Μαραντζίδης (καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας) και Γιώργος Σωτηρέλης (καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών) με κοινό τους άρθρο απευθύνουν έκκληση για ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου (κεντροαριστερά).
Οι τέσσερις που υπογράφουν το άρθρο καλούν τα κόμματα «να υπερβούν την εσωστρέφεια και την απογοήτευση» για να συναποφασίσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο να περιλαμβάνει «την επεξεργασία εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων, σε προοδευτική ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση, που θα αποτελέσουν μια ενιαία, υπεύθυνη και αξιόπιστη προγραμματική βάση» και το δεύτερο «την επιλογή, σε εύθετο χρόνο, ενός κοινού υποψηφίου για την πρωθυπουργία, που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή».
***
Πολλά σχόλια για το άρθρο αυτό δεν είδαμε να κυκλοφορούν γενικώς, ίσως επειδή την επικαιρότητα μονοπώλησαν οι τοποθετήσεις των κ. Στέφανου Κασσελάκη και του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη περί… μαύρου χρήματος, οι αποχωρήσεις στελεχών από τα όργανα του, η μάχη των υποψηφίων Προέδρων στο ΠΑΣΟΚ κ.α.
Ωστόσο, εντοπίσαμε ένα ενδιαφέρον σχόλιο, του κ. Γιώργου Σιακαντάρη, διδάκτορα κοινωνιολογίας, και συγγραφέα (σ.σ. το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;», εκδόσεις Αλεξάνδρεια), ο οποίος στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, αναφερόμενος στην παρέμβαση των τεσσάρων, όπως εικάζουμε εμείς, έγραψε:
«Διαβάζω παρεμβάσεις διανοούμενων που πίσω από τις γραμμές τους φαίνεται πως η επιστροφή Τσίπρα ως ηγέτη της Κεντροαριστεράς δεν αποκλείεται. Απλώς να θυμίσω πως το παιδί της μεταπολιτικής που το λένε Στέφανο, το γέννησε η απογοήτευση από το παιδί της πολιτικής που το λένε Αλέξη. Το φαινόμενο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη φορά ήταν φάρσα κατά της Αριστεράς, η επανάληψή του θα είναι τραγωδία κατά της Κεντροαριστεράς. Αυτό δεν σημαίνει πως η όποια ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μπορεί να γίνει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να γίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Πάντως αυτή τη στιγμή προέχει η ανασυγκρότηση του χώρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ένα ηγέτη που θα μπορεί να σταθεί απέναντι στο κυρίαρχο κόμμα.»
***
Κάτι μας λέει πως η ένσταση που διατυπώνει ο κ. Σιακαντάρης για το πρόσωπο του κ. Τσίπρα βρίσκει και άλλους σύμφωνους στο χώρο της κεντροαριστεράς, και ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Το κακό όμως για τον πρώην Πρωθυπουργό δεν είναι μόνο αν τον θέλουν και σε τι ποσοστό οι Πασόκοι.
Το χειρότερο είναι πως το ίδιο το κόμμα του, με επικεφαλής πλέον τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, με τα όσα λέει και κάνει είναι εκείνο που «καίει» μια πιθανή επάνοδο του, ως προσώπου κοινής αποδοχής της κεντροαριστεράς.
Και μια και μιλάμε για πρόσωπο «κοινής αποδοχής», υπάρχει άραγε τέτοιο στο συγκεκριμένο χώρο, ή απλώς κουβέντα να γίνεται;

Η ΑΥΓΗ των 480 φύλλων!
Το κλείσιμο μιας εφημερίδας είναι οπωσδήποτε ένα λυπηρό γεγονός.
Γεγονός που γίνεται ακόμα πιο στενάχωρο αν οδηγήσει στην ανεργία έναν αριθμό εργαζομένων.
Από προχθές έγινε γνωστό πως κλείνει Η ΑΥΓΗ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1952, την έκλεισε η δικτατορία την περίοδο 1967- 1974 και έκτοτε κυκλοφορούσε ανελλιπώς μέχρι τώρα.
***
Έχει σημασία να τονίσουμε πως δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε εφημερίδα, αλλά για ένα μέσο ενημέρωσης που ταυτίστηκε με ένα σημαντικό κομμάτι της Αριστεράς και για πολλούς του χώρου αυτού υπήρξε ανέκαθεν σημείο αναφοράς.
Η απόφαση για να κλείσει πάρθηκε, απ’ ό,τι λέγεται, για οικονομικούς λόγους, αλλά σίγουρα έχει και την πολιτική της διάσταση λόγω του ρόλου που έπαιζε εκφράζοντας και τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ήταν όμως μια απόφαση που ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αφού είχε ακουστεί και προφανώς συζητηθεί και πριν λίγο καιρό επί Προεδρίας του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Αυτός όμως που την υλοποίησε τελικά είναι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης.
***
Θα μπορούσε να γίνει κάτι για να αποφευχθεί το κλείσιμο της;
Κάποιοι, με το που άκουσαν την είδηση, σχολίαζαν πως ναι, θα μπορούσε, αν τη στήριζαν οι σύντροφοι- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγεται πως φτάνουν, πάνω κάτω, τις 60.000, αγοράζοντας τη καθημερινά ή εφόσον γραφόταν ως συνδρομητές της.
Πάντως τα στοιχεία του πρακτορείου διακίνησης εφημερίδων ΑΡΓΟΣ που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, δείχνουν πως την Παρασκευή 14 Ιουνίου Η ΑΥΓΗ σε όλη την Ελλάδα είχε πουλήσει μόλις 480 φύλλα!
Αυτό τον αριθμό φύλλων, περίπου, πουλούσε σταθερά το τελευταίο διάστημα, αριθμός σίγουρα πολύ μικρός για ένα έντυπο που ξέφραζε τις θέσεις του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

 

X