Γρηγορία Οικονόμου: Η Φλωρινιώτισσα αρχιτέκτονας που κατέκτησε την Ινδία

Από τη Φλώρινα στο Bollywood και το Tollywood, η Γρηγορία Οικονόμου έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής, σχεδιάζοντας κατοικίες για τους αστέρες της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Με το όνομά της να φιγουράρει σε διεθνή περιοδικά αρχιτεκτονικής και σχεδίασης, η Ελληνίδα αρχιτέκτονας έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες δημιουργούς στην Ινδία, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της χώρας μέσα από μια δυτική οπτική.

Μια Ελληνίδα αρχιτέκτονας με ινδική ψυχή

Η Γρηγορία Οικονόμου έφτασε στην Ινδία το 2009, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Έλληνα διπλωμάτη, και τα δύο τους παιδιά. Αν και σε μια εντελώς διαφορετική χώρα, ένιωσε αμέσως μια ιδιαίτερη σύνδεση με τον τόπο και τους ανθρώπους. «Δεν αισθάνθηκα ξένη στη Δελχί. Ένιωσα ότι είχα ξαναβρεθεί εδώ», έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της. Πολύ γρήγορα, η επαγγελματική της διαδρομή εκτοξεύθηκε, οδηγώντας τη στη δημιουργία της δικής της εταιρείας, «M/S SHIBA GRIGORIA PVT LTD», με γραφεία σε Νέο Δελχί, Χαϊντεραμπάντ, Τσενάι, Μπανγκαλόρ και Βομβάη.

Η αρχιτεκτονική των σταρ

Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα του ινδικού κινηματογράφου, μεταξύ αυτών ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Rakesh Roshan. Εξειδικεύεται στη σχεδίαση πολυτελών κατοικιών, επαύλεων και μπανγκαλόους, εστιάζοντας στη διατήρηση της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπλουτισμένης με μοντέρνα και ευρωπαϊκά στοιχεία.

Η αναγνώριση του έργου της δεν άργησε να έρθει. Το 2021, αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό του περιοδικού «Elle Decor India» για την καλύτερη εξοχική κατοικία, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του έγκριτου αρχιτεκτονικού περιοδικού «AD 100» ως μία από τις κορυφαίες αρχιτεκτόνισσες στην Ινδία.

Μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής και σχεδιασμού

Η Οικονόμου αντιλαμβάνεται την αρχιτεκτονική ως μέσο αφήγησης πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών. Με σπουδές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, διακόσμησης εσωτερικών χώρων στο Βέλγιο, και εξειδίκευση στην αναπαλαίωση κτηρίων και την ψυχολογία, συνδυάζει τεχνογνωσία και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα έργα της. «Το πρώτο που έκανα ήταν να γνωρίσω τους ανθρώπους, να καταλάβω τις ανάγκες και τις παραδόσεις τους, ώστε να μπορέσω να τις αποτυπώσω στον σχεδιασμό των κατοικιών τους», αναφέρει.

Στην Ινδία, παραδοσιακά, οι οικογένειες ζουν μαζί, ακόμη και μετά τον γάμο των παιδιών. Αυτό το στοιχείο αντικατοπτρίζεται στα σχέδιά της, που δίνουν έμφαση στη δημιουργία χώρων συνύπαρξης πολλών γενεών κάτω από την ίδια στέγη, μια πρακτική που κάποτε ήταν διαδεδομένη και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα στην καρδιά της Ινδίας

Αν και η ζωή της έχει πλέον ριζώσει στην Ινδία, η Γρηγορία Οικονόμου παραμένει βαθιά συνδεδεμένη με την Ελλάδα. «Πάντα θα είμαι το κορίτσι από τη Φλώρινα», έχει πει χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως, παρά την επαγγελματική και προσωπική της πορεία μακριά από την πατρίδα, η ταυτότητά της παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Η ιστορία της αποτελεί έμπνευση για κάθε Έλληνα που αναζητά διεθνή σταδιοδρομία, αποδεικνύοντας πως η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και το ταλέντο δεν γνωρίζουν σύνορα.

Πηγή: ellines.com

Ν. Πλόσκας: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των επιχειρήσεων – Το έργο του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Νίκο Πλόσκα – Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο

Read More »

Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και απροστάτευτοι δανειολήπτες – Γράφει η Ελισσάβετ Παναγιωτίδου

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, τα λεγόμενα δηλαδή funds και servicers, αποδεικνύουν καθημερινά από την λειτουργία τους ότι δεν υπόκειται σε κανένα

Read More »

Χ. Τσεβεκίδης: Ταλαιπωρία ασθενών από το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συσταγογράφησης

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Χάρη Τσεβεκίδη – Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος

Read More »
X