Γιατί ναυάγησε μια τόσο σημαντική επένδυση για την περιοχή μας; – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (16/1)

Να ξεκινήσουμε με την είδηση από τον χθεσινό ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ.

«Τίτλοι τέλους για την επένδυση της Sunlight στη Δυτική Μακεδονία»

Μια είδηση πολύ δυσάρεστη καθώς επρόκειτο για μια επένδυση της τάξης του 1,2 με 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στην οποία θα δημιουργούνταν, όπως είχε γραφτεί, δύο χιλιάδες, περίπου, νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.

***

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό και επόμενο, πέρα από τη λύπη και την απογοήτευση που έχει δημιουργήσει σε μας τους πολίτες, προκαλεί και πολιτικές τριβές και αντιπαραθέσεις σχετικά με τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην υπόθεση αυτή.

Τα αφήνουμε στην άκρη όλα αυτά και πάμε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και χάθηκε η επένδυση, όσο αυτό είναι εφικτό αλλά και αντικειμενικό μέσα από διάφορα χθεσινά δημοσιεύματα ορισμένων εξειδικευμένων στα οικονομικά και τις επενδύσεις μέσων ενημέρωσης.

***

Ξεκινάμε με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το ρεπορτάζ της Λέττας Καλαμαρά, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και ότι:

«… Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η Sunlight προέβη στην απόφαση της ακύρωσης της επένδυσης όχι λόγω δικής της αδυναμίας να την εκπληρώσει αλλά λόγω αδυναμίας της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά να στηρίξουν τη βιωσιμότητα μεγάλων επενδύσεων στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στον καθόλα ανταγωνιστικό χώρο των συσσωρευτών ενέργειας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανατροπές που κυριαρχούν πλέον στο επιχειρηματικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτά που έχει η ίδια σχεδιάσει επί χάρτου. Η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής και στόχων για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτους καθώς και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Ασία και ειδικότερα την Κίνα οδήγησαν στην ακύρωση της δημιουργίας του Gigafactory της Sunlight επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους, αυξάνοντας τον αριθμό των ακυρώσεων μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών επενδύσεων.»

***

Στην ιστοσελίδα BUSINESS DAILY και στη στήλη «Επίμονος κηπουρός» χθες γράφτηκε ότι:

“                                               Η Sunlight και οι Βρυξέλλες

Το ναυάγιο της επένδυσης της Sunlight για τη δημιουργία giga factory μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία ύψους 1,2 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλιστεί γενναία επιδότηση 245 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία καταδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει η Ευρώπη έναντι της Κίνας. Οι επιτελείς του ομίλου του Πάνου Γερμανού στον οποίο ανήκει η Sunlight πήραν χαρτί και μολύβι και είδαν ότι τα κόστη δεν βγαίνουν και οι Κινέζοι έχουν μεγάλο πλεονέκτημα στην τελική τιμή. Την επένδυση διεκδικούσε και η Γαλλία αλλά τελικά δεν θα γίνει πουθενά. Στην απόφαση ματαίωσης της επένδυσης συνέβαλε η ακύρωση άλλων 16 επενδυτικών σχεδίων για μπαταρίες λιθίου στην Ευρώπη, το γεγονός πως οι Κινέζοι δημιουργούν αντίστοιχα εργοστάσια και στην καρδιά της Ευρώπης (Ουγγαρία) αλλά και ο φόβος για δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τον Τραμπ.

Ασφαλώς δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση. Ο CEO της Olympia Group, Ανδρέας Αθανασόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει από τον Νοέμβριο (συνέντευξη στην «Καθημερινή») ότι «δεν έχουµε καµία διάθεση να αποτελέσουµε την επόµενη Northvolt του Νότου». Η σουηδική Northvolt, θυμίζουμε, είχε φιλόδοξα σχέδια να γίνει ο πρωταθλητής Ευρώπης στις μπαταρίες λιθίου, αλλά πλέον βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

— Αν θέλουμε στ’ αλήθεια να δούμε τι φταίει, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τις Βρυξέλλες: Από τη μια, έχουν κάνει στρατηγική προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση, από την άλλη αφήνουν τους παραγωγούς μπαταριών λιθίου χωρίς οικονομική στήριξη, απέναντι στους Κινέζους που στηρίζονται ποικιλοτρόπως από το κράτος και πωλούν μπαταρίες στη μισή τιμή. Έτσι, όμως, επενδύσεις δεν γίνονται και η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης θα πρέπει να στηριχτεί σε μπαταρίες από την Κίνα…”

***

Με βάση τα παραπάνω δημοσιεύματα έχουμε μια εικόνα για το τι μπορεί να συνέβη και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία αυτή η επένδυση.

Δεν θα γίνει όμως και πουθενά αλλού;

Χθεσινό, επίσης, δημοσίευμα του Financial Report με τίτλο « Sunlight: Γιατί εγκαταλείφθηκε η επένδυση €1,3 δισ. στη Δ. Μακεδονία», αναφέρει και τα εξής:

“Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και το σενάριο το mega-factory παραγωγής στοιχείων λιθίου να γίνει στη Γαλλία, κάτι το οποίο είχε αναφέρει, ήδη από το 2023, ο CEO της εταιρείας Λάμπρος Μπίσαλας, καθώς όπως είχε τονίσει η Γαλλία προσέφερε «700 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση. Τότε, μάλιστα, ο επικεφαλής της Sunlight είχε προσθέσει ότι δεν υπήρχε συνέχεια σε συζητήσεις που είχαν γίνει με την πολιτεία, σε αντίθεση με τη γαλλική πλευρά που προσέφερε, όπως δήλωσε «σημαντικά κίνητρα».”

Όπως και αν το δει κανείς όλα τα παραπάνω δημιουργούν ερωτήματα που ελπίζουμε κάποτε ν’ απαντηθούν…

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή της Σοφίας Ιακωβίδου από το Μαυροδένδρι “Τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια”

Στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης έγινε η παρουσίαση της Ποιητικής συλλογής της Σοφίας Ιακωβίδου εκ Μαυροδενδρίου το γένος Κορκοτίδη με τίτλο “Τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια” από τις

Read More »

Δωρεάν Εργαστήρια Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικής Δικτύωσης στην Κοζάνη – Δηλώστε συμμετοχή

Η Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.) διοργανώνει σειρά εργαστηρίων σταδιοδρομίας στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης , με στόχο την ενίσχυση δεξιοτήτων και τη σύνδεση με

Read More »

Πτολεμαΐδα: Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολείο – Σχολική Διαμεσολάβηση» την Πέμπτη 23/1

Το 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολείο –

Read More »
X