Όπως αναφέρει ο χθεσινός ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ (σ. σ. το ίδιο ρεπορτάζ είχε αναρτήσει και το e-ptolemeos.gr) «Εδώ και λίγες ημέρες, ένα σπάνιο, για την περιοχή μας, φαινόμενο συμβαίνει στην πόλη της Κοζάνης και τα γύρω χωριά. Τριζόνια έχουν κατακλύσει αρκετούς δρόμους και αυλές, ενώ έκαναν αισθητή της παρουσία τους και στο ΔΑΚ Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Κωνσταντίνου Αργυρού, όπου πολλοί παραβρισκόμενοι τα πέρασαν για κατσαρίδες και πανικοβλήθηκαν.»
Βέβαια, αν και σπάνιο το φαινόμενο δεν είναι και ασυνήθιστο, καθώς όπως μας πληροφορεί το ίδιο ρεπορτάζ «Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η εμφάνιση των τριζονιών στην περιοχή αρχίζει να αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, αφού τα έντομα με τον χαρακτηριστικό ήχο κάνουν εμφανή την παρουσία τους λίγο μετά το Πάσχα. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τα Τρίκαλα και η Λάρισα, αφήνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση με αυτή την “εισβολή”.»
***
Όπως και να ΄χει, είναι ένα φαινόμενο που χρήζει διερεύνησης και ερμηνείας, κάτι που άρχισε ήδη να γίνεται αφού ξεκίνησαν να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και οι πιθανές αιτίες.
Μια απ’ τις αιτίες, αρκετά πιθανή όπως λέγεται, μπορεί να είναι το φαινόμενο να σχετίζεται με ένα μουσικό γεγονός που έλαβε χώρα στην πόλη της Κοζάνης, την ώρα ακριβώς που εμφανίστηκαν τα τριζόνια!
Και το γεγονός αυτό ήταν η συναυλία του γνωστού τραγουδιστή Κωνσταντίνου Αργυρού!

***
Ειδικοί επιστήμονες, εντομολόγοι, αφού εξέτασαν και μελέτησαν επιμελώς το φαινόμενο της εμφάνισης των τριζονιών και μη βρίσκοντας μια ξεκάθαρη και προφανή αιτία της δημιουργίας του, άρχισαν να σκέφτονται μήπως μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο, απροσδόκητο και πρωτοφανή παράγοντα.
Έτσι, όταν κάποιος απ’ αυτούς έκανε την επισήμανση πως τα τριζόνια εμφανίστηκαν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας του κ. Αργυρού, κάτι που σημειώνει και το ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ λέγοντας πως «έκαναν αισθητή της παρουσία τους και στο ΔΑΚ Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Κωνσταντίνου Αργυρού», τότε αποφάσισαν να εξακριβώσουν αν κάτι ανάλογο συνέβη και στις άλλες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε άλλες περιοχές της Κοζάνης.

***
Για το λόγο αυτό, προχώρησαν στην εικασία μήπως αυτός ο τύπος τριζονιού είναι μουσικόφιλος και γι’ αυτό επέλεξε να εμφανιστεί στο συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός και όχι σε κάποιο άλλο, σε μια θεατρική παράσταση, για παράδειγμα.
Όπως διαπίστωσαν όμως, μετά τη σχετική έρευνα, στις συναυλίες που προηγήθηκαν των Ζαφείρη Μελά και Πίτσας Παπαδοπούλου στο Δρέπανο και του Σωκράτη Μάλαμα στο ανοιχτό θέατρο Ποντοκώμης, που αμφότερες έγιναν στις 5 Ιουλίου, τρεις μέρες πριν από αυτή του Αργυρού, δεν εμφανίστηκαν τριζόνια!
Διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα, πως μπορεί μεν τα τριζόνια να είναι μουσικόφιλα, αλλά και επιλεκτικά δε καθώς πηγαίνουν μόνο σε συγκεκριμένες συναυλίες και όχι σε όλες.

***
Μετά απ’ αυτό κλήθηκαν άλλοι ειδικοί επιστήμονες, μουσικολόγοι, οι οποίοι ανέλαβαν να εξετάσουν, στίχο προς στίχο και νότα προς νότα, τα τραγούδια του κ. Αργυρού ελπίζοντας να εντοπίσουν τι είναι αυτό που τραβάει τα τριζόνια.
Η μελέτη συνεχίζεται και ίσως σύντομα υπάρξουν και αποτελέσματα.
***
Ωστόσο, ορισμένοι εκ των επιστημόνων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ευθύνονται όντως τα τραγούδια του εν λόγω αοιδού, και διατυπώνουν το επιχείρημα πως τριζόνια στην Κοζάνη είχαν εμφανιστεί λίγο μετά το Πάσχα, άρα, αρκετά νωρίτερα από τη συναυλία του!
Στις επιφυλάξεις αυτές αντιπαρατίθεται το επιχείρημα πως ίσως τα τριζόνια να γνώριζαν εδώ και καιρό το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Αργυρού, το οποίο εξάλλου διαμορφώνεται και ανακοινώνεται πολύ νωρίτερα.
Επιχείρημα που ενισχύει και το γεγονός ότι ναι μεν είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους νωρίτερα, κάτι που αναφέρει και το ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, αλλά…μεράκλωσαν και ξεσάλωσαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας, πανικοβάλλοντας πολλούς από τους παραβρισκόμενους.
***
Εκείνο που μένει πλέον να αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι αν όντως η εμφάνιση τριζονιών σχετίζεται άμεσα με το ρεπερτόριο του κ. Αργυρού. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο πως έχει προγραμματίσει μια σειρά συναυλιών του σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ληφθεί κάποιο απαραίτητο μέτρο.
Το μέτρο αυτό θα είναι το εξής: μόλις αρχίζει να παίζει κάθε τραγούδι του από ειδικές συσκευές που θα τοποθετηθούν πάνω στα μεγάφωνα θα γίνεται ψεκασμός του χώρου, με ειδικό αποτρεπτικό υγρό, άκακο και ασφαλές για τον άνθρωπο, έτσι ώστε να τρέπονται σε φυγή τα τριζόνια που θα θελήσουν ν’ απολαύσουν τον αγαπημένο τους τραγουδιστή, κάτι που πλέον θα μπορούν να κάνουν μόνο από μακριά.
Άδικο, σίγουρα, μέτρο για τα τριζόνια, αλλά, δυστυχώς, απαραίτητο.

X