Γιάννης Μπακούρος: «Πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση»

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Μπακούρο – Καθηγητής – Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τη συζήτηση να περιστράφηκε γύρω από το φαινόμενο του Τυφώνα Μίλτον που χτύπησε τη Φλώρινα στην Αμερική, καθώς επίσης και πως μπορεί γενικότερα η πολιτική προστασία να βοηθάει σε παρόμοια συμβάντα, προστατεύοντας τους πολίτες.

Ειδικότερα, ο κ. Μπακούρος τόνισε πως τα εν λόγω φαινόμενα έχουν παγκόσμιες διαστάσεις, μάλιστα η χώρα μας πέρυσι είχε τον “Daniel”, που έπληξε βαρύτατα την Θεσσαλία: «Φοβάμαι πολύ ότι ο DANIEL ήταν μικρή ένδειξη και δεν είχαμε ακόμη κάτι το πιο μεγάλο. Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Βρίσκομαι στην Ιταλία για μια μεγάλη άσκηση πολιτικής προστασίας και όλη η Ευρώπη έχει μπει πλέον στη λογική των περισσότερων ασκήσεων, ώστε να μαθαίνουμε από τις διάφορες περιπτώσεις και συμβάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως το μεγάλο δίδαγμα από τον τυφώνα Μίλτον είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθούμε αυτά που μας λένε οι αρχές, καθώς «αν δεν είχε γίνει η εκκένωση  είναι σίγουρο ότι θα είχαμε πολύ – πολύ περισσότερα θύματα», όπως είπε, φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα του Τυφώνα Κατρίνα, όπου υπήρχαν πάρα πολλά θύματα.

Ερωτηθείς αν βελτιώθηκε η κατάσταση στο επίπεδο του συντονισμού στις φυσικές καταστροφές, ο ίδιος απάντησε πως δεν τίθεται ζήτημα μη συντονισμού, αλλά το ζήτημα είναι πως με τόσες μεγάλες καταστροφές πρέπει οι πολίτες να συμμορφώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη στις οδηγίες των ειδικών. Μάλιστα για το «112» απάντησε πως «κάποια στιγμή θα βγει αληθινό, καθώς το σύστημα αυτό δουλεύει με το χειρότερο σενάριο».

Ο ίδιος προσέθεσε πως πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει. Σημείωσε, επίσης, ότι η επιστήμη προφανέστατα μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, τόνισε πως το σύστημα προετοιμασίας υπάρχει αλλά αφορά ένα συγκεκριμένο επίπεδο κινδύνου, επίπεδο όμως που έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. «Μέχρι να κάνουμε νέες υποδομές, πρέπει να ακούμε τους φορείς και να ακολουθούμε τις οδηγίες τους. Η πρώτη φάση είναι να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές και η δεύτερη φάση αφορά στις υποδομές», είπε σχετικά.

Από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου ξεκίνησε ο ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΜΌΣ στον κάμπο της Εορδαίας ! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Παρόλο που ο θερισμός ολοκληρώνεται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας , στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, τα θεριζοαλωνιστικά μηχάνημα , βρίσκονται διάσπαρτα στα χωράφια θερίζοντας

Read More »

Η πορεία του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027»- Αμανατίδης: «Αυξήσαμε τους ρυθμούς υλοποίησης»

Επιβεβαίωση της προσπάθειας των τελευταίων 18 μηνών με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα βλέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, με αφορμή την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής

Read More »
X