Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στο true story radio και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο Γιάννης Μητλιάγκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, με την αφορμή του κλεισίματος της χρονιάς. Τοποθετήθηκε για την πορεία της οικονομίας τη χρονιά που κλείνει, το φορολογικό νομοσχέδιο, την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά και το επερχόμενο νομοσχέδιο που κάνει υποχρεωτική την εγγραφή των αγροτών στα Επιμελητήρια. Τέλος, έκανε αναφορά στην πορεία της νυν διοίκησης του Επιμελητηρίου, τις καινοτομίες που εισήγαγε αλλά και τις “πρωτιές” του στην έγκριση προγραμμάτων κατάρτισης στα πλαίσια της μετάβασης.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Α.Π.: Καλημέρα και χρόνια πολλά Πρόεδρε

Γ.Μ: Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους για τις μέρες τις γιορτινές.

 

Α.Π.: Είναι μια ανάπαυλα που ο περισσότερος κόσμος περιμένει να ξεκουραστεί από μια δύσκολη χρονιά αλλά άλλοι κλάδοι είναι στο ζενίθ και περιμένουν να κάνουν ταμείο όπως η εστίαση που βίωσε 3 δύσκολες χρονιές. Είναι και αυτές οι αντιθέσεις που μόνο στην επιχειρηματικότητα τις βρίσκεις.

 

Γ.Μ: Ακριβώς και αυτή είναι η ομορφιά της επιχειρηματικότητας και θα έλεγα όχι μόνο η εστίαση αλλά και το λιανεμπόριο έχει σοβαρές προσδοκίες τις γιορτές και έχει ένα μεγάλο μέρος του τζίρου να γίνεται αυτές τις γιορτινές μέρες και έτσι υπάρχει το κοντράστ αυτών των ημερών όπου κάποιοι άνθρωποι εργάζονται, άλλοι  ξεκουράζονται ή γλεντάνε και καταναλώνουν αλλά αυτή είναι η ομορφιά, είναι η κοινωνία αυτό είναι το επιχειρείν, οπότε προχωράμε.

Α.Π.: Εδώ πρέπει να σημειώσω και να πω πόσο γεμάτες είναι Πτολεμαΐδα και Κοζάνη αυτές τις μέρες από ανθρώπους που έρχονται κάθε χρόνο να κάνουν γιορτές και στηρίζουν την τοπική αγορά στα εμπορικά και την εστίαση αλλά κάποτε ζούσαν εδώ και έχουν φύγει λόγω συρρίκνωσης πληθυσμού και μπορούμε να δούμε την αγοραστική δύναμη που έχασε η ίδια η περιοχή. Αυτό δεν είναι συγκλονιστικό;

Γ.Μ.: σαφώς και είναι συγκλονιστικό και αποτυπώνει πλήρως το κλίμα που υπάρχει στην Δυτική Μακεδονία. Όλοι οι δείκτες οικονομικοί, κοινωνικοί, δημογραφικοί είναι στο ναδίρ, γεγονός που αποτυπώνεται σε αυτό που αναφέρεται ότι ο κόσμος που έχει έρθει είναι ο κόσμος που ζούσε εδώ, άρα η κατανάλωση των γιορτών είναι ναι μεν σημαντική αλλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο αυτός ο τζίρος και αυτή η κινητικότητα λείπει από την περιοχή. Αυτό είναι το ζητούμενο, να επανέλθει να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και αυτό να γίνεται σε ετήσια βάση και όχι σε βάση εορτών. Αυτό είναι πραγματικά χαρούμενο για τον κόσμο που έρχεται εδώ αλλά ταυτόχρονα θλιβερή διαπίστωση για την κατάληξη που έχει το ανθρώπινο δυναμικό και γενικά η πορεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Α.Π.: Κλείνει μια χρονιά για άλλους καλή για άλλους κακή, έχουμε περάσει μια δεκαετία από την αρχή των μνημονίων και έχουμε βγει θεωρητικά από την κρίση, αυτό θα μας το πείτε κι εσείς βέβαια, πως πήγε η χρονιά και αν υπάρχουν ελπίδες για περαιτέρω άνθηση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Γ.Μ.: Κοιτάξτε το γενικότερο κλίμα είναι ότι η Ελληνική Οικονομία έχει κάνει βήματα σταθερότητας, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, ωστόσο είναι διάχυτο ότι το 2023 ήταν ένα δύσκολο έτος και θα έλεγα ότι κλείνει με ένα αιφνιδιασμό τουλάχιστον με ότι έχει να κάνει με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο έχει να κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο, γεγονός που διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και βλέπω ότι το 2024 θα ισχύσουν πολλά νέα μέτρα σχετικά με την ψηφιακή διασύνδεση, τη νέα κάρτα εργασίας, my data και όλο αυτό το γίγνεσθαι που έχουν να κάνουν με τη τεχνολογία πληροφορικής που καλώς εισέρχονται στη καθημερινότητα μας, ωστόσο για τους μικρούς επιχειρηματίες δημιουργούν επιπλέον βάρη, κόστη και θα το πω ότι ίσως αριθμητικά το 2024 θα μας βρει λιγότερους στον αριθμό γιατί πολλές επιχειρήσεις και κάτω από αυτό το βάρος θα επιλέξουν να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Α.Π.: Είναι συνωμοσιολογία αυτό που λένε κάποιοι ότι η Πολιτεία και η Ευρώπη θέλουν λιγότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, είναι το σωστό τελικά;

Γ.Μ.: Η τάση και η παγκοσμιοποίηση αυτό διαμορφώνουν. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι στον παγκόσμιο χάρτη και προφανώς ακολουθεί τις εξελίξεις, αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά θεωρώ ότι παροτι αυτές είναι οι τάσεις πρέπει πάντα να μένουμε στην διαφορετικότητα και στην πραγματική ανθρωπογεωγραφία μιας χώρας η οποία είναι βασισμένη στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση αφού ακόμα και αυτές που μεγαλώνουν πάλι οικογενειακές είναι, οπότε άλλη είναι η δομή της τοπικής και ελληνικής οικονομίας. Και οι προσαρμογές καλό είναι να γίνονται αλλά καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη και κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες αν τις χάσουμε μπαίνουμε σε μια γενίκευση η οποία μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργεί.

Α.Π.: Συμφωνούμε, για να ευημερούν οι αριθμοί πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά ο Πέτρος και ο Παύλος που έχουν 2 μικρές επιχειρήσεις τους συμφέρει να συγχωνευτούν ή όχι;

Γ.Μ.: Αυτό φορολογικά, οικονομικά, συνεργατικά προφανώς και τους συμφέρει αλλά υπάρχουν πολλά θέματα και σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγαλύτερες που αφορούν συγχωνεύσεις, συνεργασίες και ξέρουμε ότι ο Έλληνας δεν είναι εθισμένος στη κουλτούρα των συνεργατικών σχημάτων οπότε τέτοια βήματα καλό είναι να γίνονται, αλλά προσεκτικά για να μπορεί ο καθένας να βρει το δρόμο του στο επιχειρείν αλλά και σε όλους τους κλάδους.

Α.Π.: Σίγουρα η κρισιμότερη καμπή ήταν το φορολογικό και επειδή είχε ληφθεί από το ΕΒΕ Κοζάνης μια μεγάλη πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν όλοι οι κλάδοι και τα σωματεία θέλω να ρωτήσω αν κάμφθηκαν κάποιες αντιδράσεις στη συζήτηση που ακολούθησε, υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις μικρές η μεγάλες, έφτιαξαν λίγο την εικόνα, κάμφθηκαν οι αντιδράσεις ή συνέχισαν να διαφωνούν με την επιχειρηματολογία που στην αρχή είχαν;

Γ.Μ.: Κοιτάξτε το γενικότερο κλίμα της διαφωνίας επί των βασικών αρχών του νόμου πλέον υφίσταται και υπάρχει. Από εκεί και πέρα γίνανε κάποιες διορθωτικές κινήσεις αλλά αυτό είναι ένα μέρος της όλης παρέμβασης και θεωρώ ότι θα το δούμε στην πράξη και θα κάνω την πρόβλεψη ότι η πράξη δεν θα είναι τόσο “βολική” στο σχεδιασμό της είσπραξης και τελικά θα έχει μικρότερη εισπραξιμότητα  από αυτή που αναμένεται. Είναι κάτι που θα αποτυπωθεί την επόμενη χρονιά και θα δούμε πως αυτό ενσωματώνεται στην τοπική αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη μου νέες διορθωτικές κινήσεις.

Α.Π. Λέμε για μετάβαση τόσο καιρό και δεν ξέρω αν έχει δουλευτεί στο μυαλό των μελών του ΕΒΕ και αν υπάρχουν ώριμα μικρά επενδυτικά σχέδια από μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, να αυξήσουν θέσεις εργασίας. Υπάρχει ετοιμότητα;

Γ.Μ.: Ενδιαφέρον, σχεδιασμός, και προγραμματισμός υπάρχει αλλά η διαδικασία και η έννοια της μετάβασης κούρασε. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της πράξης. Αν και το 2024 χαθεί στο σχεδιασμό και δεν περάσουμε στην πράξη και να δούμε αυτά τα σχέδια να υλοποιούνται καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η προσπάθεια και η κινητικότητα που θα δημιουργήσει μια τέτοια διαδικασία, θα δημιουργήσει νέο κόσμο που θα έρχεται τα επόμενα Χριστούγεννα κάτι που δεν θέλουμε να το ζήσουμε. Οπότε πρέπει να έχουμε την πρακτική πλευρά του όλου εγχειρήματος της μετάβασης γιατί παρά τις φωνές όλων ότι πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές δηλαδή άμεσο και γρήγορο έχουμε «φάει» 2 χρόνια στο σχεδιασμό και πρέπει να περάσουμε στην άμεση υλοποίηση.

Νομίζω ότι οι επιχειρηματίες είναι από την φύση του έτοιμοι να μπουν στην υλοποίηση, σχέδια, κινητικότητα, τζίρο να το πούμε έτσι και ελπίζουμε αυτό να αποτυπωθεί και σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό και να αναταχθεί το σύνολο της οικονομίας.

Α.Π.: Τα περιβόητα προγράμματα ξέρουμε πότε θα βγουν αυτά που είναι έως 70% από το ΔΑΜ.

Γ.Μ.:  Κοιτάξτε για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αυτό των 100 χιλιάδων με το 70% επιδότηση αναμένεται στον πρώτο μήνα του 2024 και φυσικά μετά έπονται οι μεγαλύτερες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και εκεί ελπίζουμε να αποτυπωθεί το πραγματικό ενδιαφέρον για την περιοχή καθώς πλέον περνάμε σε μια άλλη οικονομία, βασισμένη στην ιδιωτική και επιχειρηματική πρωτοβουλία και όχι στη δημόσια παρέμβαση η οποία και αυτή είναι αναγκαία με την έννοια των υποδομών για να μπορέσουμε να μιλάμε για ανάκαμψη γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε οικονομικά, κοινωνικά, δημογραφικά σε κάμψη και αποτυπώνεται έτος με έτος.

Α.Π.: Τα μέλη του ΕΒΕ Κοζάνης, οι μικρές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τη πλατφόρμα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας ή είναι κάτι δύσκολο και ανεφάρμοστο;

Γ.Μ.: Θεωρώ για τον αυτοαπασχολούμενο τον ελεύθερο επαγγελματία είναι ένα επιπλέον βάρος θα έχει τις δυσκολίες του αλλά το καλό είναι ότι δίνεται ένα χρονικό διάστημα 4-5 μηνών για την εφαρμογή πριν την επιβολή των προστίμων και ίσως μια δοθεί μια παράταση ώστε να μπορέσει η αγορά να ενσωματώσει και αυτό το μέτρο.

Από την στιγμή που ξέσπασε ο κορονοϊός και μετά, έχει γίνει ένας ορυμαγδός αλλαγών στην εσωτερική λειτουργία από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη επιχείρηση. Συνεπώς κάθε χρόνο προστίθεται και από κάτι και όλο αυτό δημιουργεί και εξέλιξη αλλά και κόπωση οπότε αυτό πρέπει να ενσωματωθεί να πάρει τη λειτουργία του στην κανονικότητα για να μπορέσει επιτέλους ο επιχειρηματίας να αφεθεί ελεύθερος στην πραγματική του δραστηριότητα που δεν το σκέλος της οργάνωσης και της ανταπόκρισης στο κράτος αλλά ο κύκλος εργασιών η ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα αφού αυτή φέρνει κέρδη και θέσεις εργασίας και ελπίζω και εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη και νομίζω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία εγώ έτσι το βλέπω και τουλάχιστον για το 2024 για την Δυτική Μακεδονία είναι έτος τελευταίας ευκαιρίας.

Α.Π.: Χθες μιλούσαμε με τον Κυριάκο των Λωτίδη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, και μας είπε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το φημολογούμενο νομοσχέδιο για  την υποχρεωτική εγγραφή των γεωργών, των καλλιεργητών, ίσως των κτηνοτρόφων στα επιμελητήρια. Υπάρχει κάποια τελεσίδικη ενημέρωση.

Γ.Π.: Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται το Γενάρη, εγώ θα μείνω και θα συνταχθώ με την άποψη της κεντρικής ένωσης των Επιμελητηρίων, τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια έπρεπε να είναι όπως σε όλη τη χώρα, να πούμε ότι στα 59 επιμελητήρια υπάρχουν 2 που έχουν αγροτικά τμήματα, Τρικάλων και Σερρών. Όπως κι εμείς έχουμε το τμήμα γουνοποιίας, έτσι θα έπρεπε να δίνεται δυνητικά σε κάθε ΕΒΕ η δυνατότητα ίδρυσης των τμημάτων. Τώρα θα έρθει με τη μορφή της υποχρεωτικότητας αλλά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να γραφτεί κάποιος στο ΕΒΕ αν δεν γραφτεί στο ΓΕΜΗ, γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί στην δομή των επιμελητηρίων αλλά να απαλλάσσεται από την εγγραφή της στο ΓΕΜΗ το οποίο είναι μια βασική αρχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και φυσικά είναι μια πράξη που πρέπει να δοθεί χρόνος ενσωμάτωσης και για τις διοικήσεις και εννοώ την ίδια τη δομή του επιμελητηρίου για να μπορέσει να διαμορφώσει το εσωτερικό περιβάλλον για τη λειτουργία των νέων τμημάτων και φυσικά είναι μια διαδικασία που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο καθημερινό χάρτη των ΕΒΕ. Υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα που έχει εκφραστεί από την  Κεντρική Ένωση αλλά το βασικό είναι ότι χρειάζεται σίγουρα η μεγαλύτερη ομάδα των παραγωγών τα οποία έχουν σαν στόχο την εξωστρέφεια και την μεταποίηση των προϊόντων, να ενταχθούν στις επιμελητηριακές δομές. Υπάρχει ένα θέμα με τους μικρούς μεμονωμένους αγρότες οι οποίοι και αυτοί είναι καλό να συνεργάζονται σε μεγαλύτερα σχήματα ή να λαμβάνουν υπηρεσίες όπως κατάρτιση, εκπαίδευση, η εξωστρέφεια η συμμετοχή σε εκθέσεις , αυτό είναι το ζητούμενο από μια τέτοια διαδικασία ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή γιατί μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην καθημερινότητα μέχρι σήμερα.

Α.Π.: Δηλαδή να ανακεφαλαιώσουμε, η πρόβλεψη σας είναι ότι θα γίνει υποχρεωτική η εγγραφή τους, αλλά η άποψη της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων είναι να μη γίνει υποχρεωτική, αλλά εφόσον γίνει, να γραφτούν και στο ΓΕΜΗ.

Γ.Μ.: Προφανώς. Και δεν είναι άποψη μόνο της κεντρικής ένωσης αλλά και δική μου. Και η λειτουργία μας μέχρι τώρα αυτό δείχνει: ότι κάποιος για να ενταχθεί και να λαμβάνει δικαιώματα μέσα από μια λειτουργία ενός φορέα θα πρέπει να είναι πραγματικό και ουσιαστικό μέλος του φορέα και όχι αλά καρτ.

Α.Π.: Κλείνοντας μια αναφορά στη σημαντικότερη καμπή του ΕΒΕ τη χρονιά που πέρασε και μη ξεχνάμε ότι σιγά-σιγά τελειώνει και η δική σας θητεία.

Γ.Μ.: Σε αυτό που θέλω να αναφερθώ είναι ότι επιμελητήριο αυτή τη στιγμή κάνει πράξη την έννοια μετάβαση. Υπήρχε μια πραγματικότητα στην οποία όταν αναλάβαμε αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες τομές στην εσωτερική και εξωτερική λειτουργία. Μιλάω για την εκκαθάριση του μητρώου και αξιοποίησης των δεδομένων που έχει το επιμελητήριο αυτή τη στιγμή, έχει γίνει πολύ και συστηματική δουλειά και τη θεωρώ δουλειά βάσης πολύ σημαντική δουλειά και το 2ο πολύ σημαντικό και το οποίο θα αρχίσεινα φαίνεται στο 2024  φαντάζομαι και τα  και τα επόμενα χρόνια είναι ότι ότι πλέον το ΕΒΕ μπήκε στη βάση των παρεμβάσεων και της αξιοποίησης των πόρων της περιόδου και είναι το 1ο Επιμελητήριο όπου μαζί με την Καστοριά θα συμβληθεί με την μετάβαση για το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων που αφορά 500 ανέργους στο Νομό με επίδομα 3000 ευρώ ανά άνεργο.

Αυτός είναι ο ρόλος των επιμελητηρίων να βοηθούν την τοπική αγορά και οικονομία και δεν πάμε μόνο στους πόρους της μετάβασης αλλά έχουμε μπει και στον Ευρωπαϊκό χάρτη, σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλάζοντας πραγματικά την εξωστρέφεια του φορέα κάτι που θα αρχίσει να αποτυπώνεται μέσα στο 2024 καθώς για πρώτη φορά το ΕΒΕ εμφανίζεται με Ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS, INTERREG και άλλες παρεμβάσεις δικαιολογώντας το ρόλο του και τη δράση του η οποία πρέπει να είναι εξελικτική και να φέρνει πόρους και όχι να αναλώνει τα βασικά του έσοδα που είναι οι συνδρομές των μελών.

Άρα το Επιμελητήριο είναι και θα είναι ενεργό, έχει δίπλα του όλα τα σωματεία, αυτό έγινε συστηματικά και πλέον είμαστε κοντά με κάθε σωματείο με κάθε πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε κλάδο, έχουμε αγκαλιάσει πολλές κλαδικές πρωτοβουλίες των επιμέρους φορέων και πιστεύω ότι είμαστε σε μια εξαιρετική χρονιά και η οποία πιστεύω να αποτυπωθεί και στο έτος που έρχεται.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X