Γευστική, πικάντικη με βαλκανικά αρώματα η κουζίνα της Φλώρινας αποτελεί μια ταξιδιωτική εμπειρία από μόνη της. Μπορεί το πολυδιαφημισμένο προϊόν της περιοχής, οι λαχταριστές κόκκινες πιπεριές, να μονοπωλεί το γαστρονομικό ενδιαφέρον πανελλαδικώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η φλωρινιώτικη παράδοση είναι μονοδιάστατη και μονοπρόσωπη. Κάθε άλλο. Ψάρια του γλυκού νερού από τις Πρέσπες, γευστικοί συνδυασμοί χοιρινού από το Νυμφαίο και κρασιά από το Αμύνταιο δημιουργούν ένα γαστρονομικό μωσαϊκό με πολλά διαφορετικά κομμάτια με μοναδικές γεύσεις.
Κάθε τραπέζι ξεκινάει πάντα με γευστικές αλμυρές πίτες. Αρβανίτικες πίτες με κρυφές συνταγές που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό περνώντας από γενιά σε γενιά, οι φλωρινιώτικες πίτες ξεχωρίζουν για το μαλακό αφράτο φύλλο τους, την χορταστική γέμιση με χόρτα, τσουκνίδα και τυρί, μα προπάντων, για τις ιστορίες που κουβαλούν και τις αναμνήσεις με τις οποίες έχουν συνδεθεί. Γιατί, όπως κάθε δρόμος, έτσι και κάθε φαγητό έχει τη δική του ιστορία. Και μερικές φορές σίγουρα και κάποιον θρύλο να το ακολουθεί.
Τις γευστικές πίτες πάντα συνοδεύουν σαν γλυκός μεζές οι κόκκινες πιπεριές. Κατά άλλους απλώς πιπερίτσες ή πιπέρκες. Με ένα βαθύ κόκκινο που ταιριάζει άψογα με τα κιτρινοκόκκινα φύλλα στις πλαγιές των γύρω βουνών, οι λαχταριστές κόκκινες πιπεριές είναι το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο και περίσταση. Πιάτο που όπως φαίνεται, αγαπούν όλοι οι Βαλκάνιοι, αφού όπου και αν ταξιδέψετε στα Βαλκάνια, πάντα θα πετύχετε το τσαμπί με τις κόκκινες πιπερίτσες που ξεραίνονται στον αέρα.
Αποθηκευμένες σε γυάλινα βάζα, ψητές με λίγο λάδι και αλάτι, τουρσί με λάχανο, αλλά και γεμιστές με φέτα ή απλώς πατέ και πολτός, οι πιπεριές της Φλώρινας ή αλλιώς κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης θα μπορούσαν άνετα να φιγουράρουν σε κάθε τραπέζι παντού στην Ελλάδα. Ο λόγος που οι κόκκινες πιπεριές έχουν συνδεθεί τόσο πολύ με την Φλώρινα δεν είναι άλλος από τον ίδιο το χώμα. Για κάποιον λόγο που μόνο οι γεωλόγοι γνωρίζουν καλά, οι κόκκινες πιπεριές εδώ αναπτύσσονται λίγο πιο αργά από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα και ωριμάζουν κάπως διαφορετικά. Αν και στην αρχή πράσινες, παίρνουν σταδιακά το βαθύ κόκκινο χρώμα τους μετά τις 15 Αυγούστου, όταν τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν και το φθινόπωρο ξεκινά να μπαίνει λίγο λίγο στις ζωές μας. Καυτερές και ζεστές, οι κόκκινες πιπεριές είναι το καλύτερο αντίδοτο στον κρύο παγερό χειμώνα, αλλά και στα κακά λιπαρά των τροφών δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία μοναδική και αξέχαστη.
Το καλό με τις πιπεριές είναι πως ταιριάζουν άψογα με τα κρεατικά και δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι ταβέρνες στην περιοχή της Φλώρινας που φημίζονται για τα κρεατικά τους. Φρεσκοχτυπημένα σνίτσελ, αγριογούρουνο κρασάτο, κότσι χοιρινό στη γάστρα, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, κοτόπουλο στη σούβλα, αλλά και σουτ μακάλο είναι μόνο μερικά από τα κρεατικά που θα βρεις κάνεις σε σχεδόν κάθε ταβέρνα της περιοχής. Φυσικά, ούτε λόγος για τα ψητά μπιφτέκια στον φούρνο με τα λαδερά κρεμμύδια από πάνω που ταιριάζουν άψογα με μια-δυο-τρεις γεμιστές πιπερίτσες. Ή καλύτερα όσες αντέχετε.
Εννοείται πως κάποιοι, αν και πιο σπάνιο, προτιμούν να συνδυάζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ψάρια του γλυκού νερού. Γριβάδια και τσιρόνια από τις Πρέσπες μαζί με ντόπια φασόλια στον φούρνο, άντε και λίγες ελιές με τσιπουράκι, είναι ο ιδανικός προεόρτιος μεζές πριν το καλό φαΐ και φυσικά, υπάρχει καλύτερη έκπληξη από φιλέτο γριβάδι πλακί στον φούρνο με ψητά λαχανικά και πατάτες;
Πηγή: travel.gr