Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Βασίλη Κούτσιανο, Γενικό Γραμματέα της ΕΣΑμεΑ.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, για άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ο κ. Κούτσιανος αναφέρθηκε στα προγράμματα δια βίου μάθησης για τα άτομα με αναπηρία, αναφερόμενος και στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε στα συνδικαλιστικά στελέχη των σωματείων ατόμων με Αναπηρία σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

«Οι διεκδικήσεις μας έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε να περάσουμε από το ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας στο κοινωνικό μοντέλο, ώστε να μην αποκλείουμε το άτομο από τις κοινωνικές τους διεκδικήσεις. Αυτή η στάση αντιμετώπισης έχει οδηγήσει μια παθητικότητα στην κεντρική διοίκηση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών του αναπηρικού κινήματος και των στελεχών διοίκησης σε πολιτικές κοινωνικής συμπερίληψης.

Τόνισε πως η κοινωνική συμπερίληψη έχει να κάνει με την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την απασχόληση, την ανάγκη τα άτομα με αναπηρία να έχουν οι ίδιοι λόγο για τη ζωή τους, και μια σειρά άλλων θεμάτων.

«Από το να μιλάμε μέχρι το να υλοποιούμε υπάρχει μια απόσταση. Έχουμε να διανύσουμε μεγάλο δρόμο για να πετύχουμε την ίση αντιμετώπιση», κατέληξε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Στη Δ. Μακεδονία τα ποσοστά ανεργίας σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες είναι πολύ υψηλά ακόμη και σε άτομα με υψηλή εξειδίκευση. Με την απολιγνιτοποίηση, δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση», κατέληξε, ζητώντας η δίκαιη μετάβαση να συμπεριλάβει και προγράμματα για τα άτομα με αναπηρίες.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X